Dopravné správy

Pražský den železnice má být letos bez páry

Příznivci železniční historie si v Praze přijdou tuto sobotu na své. V rámci oslav Dne železnice otevřou České dráhy některé běžně nepřístupné prostory a vypraví řadu historických vlaků na různá místa metropole. Centrem oslav bude nádraží Braník.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak RegioJetu sa zrazil s kamiónom

Na železničnom priecestí vo Veľkom Mederi sa dnes ráno zrazil vlak súkromného dopravcu RegioJet s kamiónom. Na mieste zasahovali hasiči aj záchranári. Podľa doterajších informácii je zranených 15 ľudí. Z toho štyria sú vo vážnom stave. Vo vlaku sa malo viesť celkovo 35 ľudí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strojvůdce Arrivy zastavil vlaky na dvou tratích

Provoz vlaků mezi Prahou a Benešovem je zastaven. Důvodem je poškozená výhybka ve stanici Čerčany. Rychlíky naberou až 90 minut zpoždění, informovaly na svém webu České dráhy. Pro úseky Čerčany - Benešov u Prahy a Čerčany - Týnec nad Sázavou aktuálně zajišťují náhradní autobusovou dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vodičský preukaz ako cestovný lístok MHD

Dopravný podnik Bratislava spolu s mestom Bratislava ponúkajú počas Európskeho týždňa mobility od 17. do 22. septembra 2016 možnosť bezplatného využitia MHD pre držiteľov vodičských preukazov, ktoré boli vydané v krajinách EÚ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Moskvě po téměř století znovu jezdí nadzemka

Týden před ruskými parlamentními volby začala v Moskvě jezdit nová nadzemní dráha. Zahájit činnost měla již loni, podle agentury Reuters však její zprovoznění odložila ekonomická krize. Náklady ve výši 130 miliard rublů (48 miliard korun) z poloviny pokryla federální vláda, o zbytek se podělila moskevská radnice s Ruskými drahami. Dodavatelem vlakových souprav je společnost Siemens, po vylepšeném Moskevském centrálním okruhu vozí cestující po necelých sto letech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestujete v Bratislave a okolí? Podeľte sa o váš názor

Železničná spoločnosť Slovensko ako jeden z dopravcov Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji vás chce požiadať o vyplnenie dotazníka, ktorý je zameraný na zistenie požiadaviek cestujúcich na organizáciu dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Budějovický DP si k výročí nadělil nové logo

Dopravní podnik České Budějovice slaví 65 let od zavedení autobusové dopravy ve městě. K výročí si nadělil i dárek. Nové logo. Dvě červené šipky, které vytvářejí písmena D a P a symbolizují nekonečný příběh a neustálý pohyb.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Dni NATO priamo vlakmi aj zo Slovenska

Na severe Moravy sa chystá cez víkend veľký sviatok pre všetkých fanúšikov armády, vojenského letectva, polície a bezpečnostných zložiek. Dňom NATO a vzdušných síl českej armády na Letisku Leoša Janáčka Ostrava sa prispôsobuje aj železničná doprava. V stanici Studénka, odkiaľ je dobrý prístup mimoriadnymi autobusmi k dejisku podujatia, zastavia aj vlaky zo Slovenska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňský DP vyhlásil dílčí amnestii pro dlužníky

Plzeňské městské dopravní podniky vycházejí vstříc hříšníkům, kteří nezaplatili pokuty za černé jízdy. Do konce října je mohou uhradit bez úroků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragická zrážka vlakov v Pakistane

Najmenej šesť cestujúcich zahynulo a ďalších vyše 100 utrpelo zranenia pri zrážke vlakov, ku ktorej došlo v noci nadnes v pakistanskej provincii Pandžáb. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestnych záchranárov a predstaviteľov železníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řidička zmatkovala na uzavřeném přejezdu

Závory uvěznily na vlakovém přejezdu v pražském Radotíně devětatřicetiletou řidičku. Když se žena pokoušela z kolejiště dostat a objet jednu ze závor, zapadla předním kolem do díry. Za moment pak projel po vzdálenější koleji rychlík. Vozidlo museli vyprostit hasiči.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka na Prístavnom moste v Bratislave

Železnice Slovenskej republiky na základe žiadosti Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií zabezpečia dňa 16. septembra 2016 výluku železničnej dopravy obojsmerne na Prístavnom moste v Bratislave. Výluka súvisí so Summitom predsedov vlád 27. krajín Európskej únie počas predsedníctva Slovenskej republiky 2016.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Projektanti překreslili stanice metra D

Zmizela modrá podlaha, která měla vizuálně sjednocovat stanice nové linky metra D. Ubylo i barev, převládla střízlivější řešení. Osm vestibulů na připravované trati dostalo na konci srpna novou tvář, kterou připravili projektanti čtvrté linky z firmy Metroprojekt spolu s experty z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava sa dočká bezplatnej MHD, na jeden deň

V súvislosti s konaním Summitu premiérov vlád a prezidentov členských krajín EÚ v piatok 16. septembra 2016 budú počas tohto dňa rozsiahlejšie obmedzenia automobilovej dopravy v meste. S cieľom obmedzenia individuálnej dopravy hlavné mesto ponúka počas celého piatku bezplatné cestovanie dennými linkami MHD v Bratislave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem ČD na Dny NATO a Dny Vzdušných sil AČR

I letos budou moci návštěvníci shlédnout největší středoevropskou bezpečnostní show Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR bez stresu z ucpaných silnic a problémů s parkováním. Národní dopravce České dráhy zásadním způsobem posílí možnosti vlakové dopravy na akci. Opět pojedou speciální dálkové vlaky z Prahy, Brna a Olomouce až do Mošnova. V železniční stanici Studénka mimořádně zastaví široká škála spojů, včetně vlaků SC Pendolino, které jí běžně projíždí. Dopravce pak především vypraví takové množství regionálních vlaků, že bude letiště obslouženo v hlavních časech dokonce každou půl hodinu.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě. V příloze je také oficiání leták na akci
.

Oprava mostov na trati z Púchova k hranici s ČR

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali dnes s opravou štyroch železničných mostov na železničnej trati z Púchova k štátnej hranici s Českou republikou. Práce robia na prvej traťovej koľaji medzi železničnými stanicami Púchov a Lúky, potrvajú do 5. októbra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový jízdní řád přinese nová jména vlaků

Nový jízdní řád, který začne platit v prosinci, přinese kromě změn v časech odjezdů i úplně nová jména vlaků. Nejvíce jich přibude na Moravě, kde budou lidé jezdit například Valašskou střelou, Ogarem, Bačou, Ječmínkem nebo Dcerkou z Lidečka. Na jih Čech zamíří z Prahy Josef Lada či Váša Příhoda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 36. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k jednej zrážke vlaku a civilnej osoby. Stalo sa tak v úseku Nováky – Prievidza. V dôsledku zrážky meškalo 6 vlakov celkového času 432 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Při likvidaci následků nehody vykolejil nehodový vlak

Na trati poblíž jihomoravských Vnorov, kde v úterý po srážce vlaku s traktorem zahynul jeden člověk, se v noci na středu stala další nehoda. Vykolejil také jeřáb, který se snažil havarovanou soupravu odtáhnout.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Údržba železničnej trate na Orave

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vykonávajú od 12. do 14. septembra a 16. septembra údržbu železničnej trate medzi železničnými stanicami Podbiel a Dlhá nad Oravou. Počas denných výluk, v čase od 7.40 h do 14.00 h bude železničná prevádzka v danom medzistaničnom úseku prerušená a vlaky osobnej dopravy nahradia autobusy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.