Dopravné správy

Střety na přejezdech likvidují žluté vlaky

O čtvrtinu motorových jednotek, které používá na trase Bratislava - Komárno, přišel soukromý dopravce RegioJet během půl roku. Dopravce má nezvyklou smůlu: tři z dvanácti souprav jsou odstavené kvůli střetu s kamiony na přejezdech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Seriálová herečka vodičkou električiek DPB

Aj keď väčšina cestujúcich v bratislavskej MHD si vodičov jednotlivých liniek pravdepodobne veľmi nevšíma, tak tí, čo kedysi pozerali kultový televízny seriál Spadla z oblakov, si ich možno už čoskoro začnú viac obzerať. Predstaviteľka hlavnej seriálovej postavy Majky z Gurunu – bývalá herečka Zuzana Pravňanská – sa totiž nedávno stala vodičkou električky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízdné ČD v hledáčku Evropské komise

Evropská komise vyšetřuje, zda České dráhy (ČD) ve snaze vytlačit v osobní železniční dopravě konkurenci neúčtovaly ceny, které byly nižší než náklady. Takový postup by totiž byl v rozporu s antimonopolními pravidly unie, upozornila dnes komise. České dráhy dnes zopakovaly, že podle nich žádné nařízení porušeno nebylo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Originálna stavba mosta nad čínskou traťou

Nový nadjazd v čínskom meste HeZe (provincia ShanDong) sa na svoje miesto dostal 8.11.2016 pootočením. Jeho hmotnosť je 24 800 ton a otočka merala 81,67 stupňa. Nadjazd premostí železničnú trať a nákladové koľajisko. V texte správy sa píše, že nadjazd v dĺžke 2 031m bol vybudovaný pozdĺž trate a následné otočený, ale z obrázkov je vidieť, že je to polopravda. Všetko sedí až na jeho dĺžku; otáčaná časť iste nemá 2 km.

Originálnu správu v angličtine nájdete na tejto stránke.

Emiráty chtějí postavit první hyperloop na světě

Ve Spojených arabských emirátech by mohl do pěti let vzniknout první hyperloop na světě - systém bleskové osobní dopravy potrubím, ve kterém mají přepravní kapsle dosahovat rychlosti až 1200 kilometrů v hodině. Dubajské úřady se v úterý s kalifornskou firmou Hyperloop One dohodly na vybudování dráhy z Dubaje od metropole Abú Zabí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novinky v novom cestovnom poriadku ZSSK

Nový priamy vozeň z východu Slovenska do Viedne či priame spojenie Zvolena a Banskej Bystrice s Ostravou - to sú niektoré z noviniek, ktoré prinesie pravidelná decembrová zmena cestovných poriadkov štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Do platnosti vstúpi o mesiac, v nedeľu 11. decembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Děti si lehly na trať a nechaly nad sebou projet vlak

Policisté spolu s železničáři pátrají po dvojici chlapců, která si v Ústí nad Labem - Střekově ze zábavy lehla mezi koleje a nechala nad sebou projet vlak. Video s jejich smrtelně nebezpečným počínáním se pak objevilo na internetu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Detská železnica potrebuje váš hlas

Na Detskej železnici v Košiciach by sme chceli vybudovať nástupište pre cestujúcich, ktoré by uľahčilo nastupovanie a vystupovanie do našich historických vlakov. Potrebujeme na to ale uspieť v hlasovaní Nadácie VÚB, preto sa obraciame na vás s prosbou o pomoc.
Vás to bude stáť pár sekúnd a nám váš hlas veľmi pomôže. Tu je stránka, kde môžete podporiť náš projekt do 20.11. Vopred veľmi pekne ďakujeme

Mysteriózní smrt na pražském hlavním nádraží

V Praze ve čtvrtek pozdě odpoledne zemřel muž po pádu ze střechy vstupní haly hlavního nádraží, na které je parkoviště. Zatím není jasné, jestli muž v ženských šatech spadl, nebo sám skočil, řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dočasné električkové zastávky v Bratislave

Pri Starej tržnici vznikne v najbližších dňoch dočasná električková zastávka. Pre jej výstavbu platí od pondelka 7. novembra do nedele 20. novembra čiastočná uzávera takmer 60 metrov ľavého jazdného pruhu na Námestí SNP v úseku od križovatky s Klobučníckou ulicou po Špitálsku ulicu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Počet projetí návěstidel na železnici stoupá

Drážní úřad reaguje na zvyšující se počet událostí, při nichž dochází na železnici k projetí návěstidel zakazujících další jízdu. Vyzvali jsme dopravce, aby učinili taková opatření, která tento trend zastaví. Zároveň jsme je vyzvali k zaslání přijatých opatření na náš úřad. Situaci bude Drážní úřad nadále sledovat.

Více informací naleznete v příloze
.

Hlavná stanica sa zmení

Hoci je veľká prestavba bratislavskej Hlavnej stanice zatiaľ v nedohľadne, už počas budúceho roka by sa mala budova dočkať výraznej zmeny. Železnice sa rozhodli viac nečakať a svetlo sveta už uzrela aj vizualizácia jej budúcej podoby. Železnice, ktoré sú vlastníkom budovy, zverili zmeny vzhľadu stanice do rúk architektonickej kancelárie Modulor.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura odsouzen za své osočování ČVUT

Podnikatel a majitel společnosti Student Agency Radim Jančura zasáhl do dobré pověsti Českého vysokého učení technického (ČVUT) a musí se škole omluvit. Rozhodl tak ve čtvrtek brněnský krajský soud, když vyhověl žalobě univerzity. Jančura v televizi před dvěma lety bez obalu hovořil o stavu českého dopravního stavitelství a přitom napadl i ČVUT s tím, že se někteří lidé ze školy „zašpinili“.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zvýšenie kapacity na dvoch nočných linkách DPB

Od noci 11./12. novembra 2016 bude na nočných linkách N55 a N74 zvýšená prepravná kapacita nasadením kapacitnejších vozidiel vždy v noci pred voľným dňom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda s čínskou podporou míří do 1. ligy lokomotivek

Plzeňská strojírna Škoda Transportation se pustila do boje o svou největší zakázku vůbec. V Izraeli podala nabídku v tendru na dodávku 60 elektrických vlaků pro tamní státní dráhy a změří tak síly se světovými hráči Alstomem, Bombardierem, Siemensem, Stadlerem a Hitachi Rail.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K rekonštrukcii bratislavskej hlavnej stanice

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) momentálne analyzujú právny stav, ktorý môže nastať po výpovedi zmluvy uzatvorenej medzi mestom Bratislava a firmou Transprojekt na rekonštrukciu ŽST Bratislava hlavná stanica a predstaničného námestia. ŽSR majú s firmou Transprojekt uzatvorenú zmluvu na prenájom pozemkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RJ prodává jízdenky na vlaky, co možná nevyjedou

Železniční dopravce RegioJet dnes zahájil prodej jízdenek na vlaky spojující Prahu, Brno a Bratislavu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Aleš Ondrůj. A to i přesto, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dosud nezveřejnila jízdní řády a nerozhodla o tom, zda v daných časech bude jezdit společnost Radima Jančury nebo České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprava v úseku Zlatná na O. – Z. Olča je obnovená

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dnes o 14,15 hod. opravili a sprejazdnili trať v úseku Zemianska Olča – Zlatná na Ostrove, ktorá bola následkom utorkovej nehody na železničnom priecestí neďaleko zastávky Zemianska Olča poškodená. Na železničnom priecestí bol zistený 1,5 metrový výlom koľajnice a zdeformovaná geometrická poloha koľaje, čo úplne znemožňovalo jazdu vlakov. Momentálne je teda úsek prejazdný a vlaky tadiaľ jazdia rýchlosťou 50 km/hod. Výška škody bude vyčíslená dodatočne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Diagnostika jedoucích vozidel na síti SŽDC

Správa železniční dopravní cesty zavedla systém diagnostiky jedoucích železničních vozidel na řadě traťových úseků. Projekt zahrnoval instalaci 42 nových indikátorů včetně vyhodnocovacích pracovišť a řídicího systému, jehož úkolem je z dlouhodobého hlediska a v návaznostech vyhodnocovat naměřené hodnoty. Hlavním cílem projektu bylo především zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti provozu na železniční síti.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Trať Bratislava - Komárno možno bude dvojkoľajná

Železničná trať od Bratislavy smerom do Komárna sa zrejme rozšíri o druhú koľaj. O takejto možnosti uvažuje ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd). "Možné rozšírenie trate na dvojkoľajnú je predovšetkým reakciou na hustotu dopravy, ktorá je najmä v úseku Bratislava Nové Mesto – Kvetoslavov mimoriadne vyťažená," uviedli pre TASR z komunikačného oddelenia ministerstva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.