Dopravné správy

Soupravy pražského metra dosluhují

Pražský dopravní podnik (DPP) začne do dvou let řešit obnovu vozového parku metra, řekl generální ředitel DPP Martin Gillar. Soupravám na všech třech trasách v následujících letech skončí životnost. DPP provozuje tři trasy metra, na kterých je 61 stanic. Provoz metra stojí podnik ročně několik miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novembrové výluky na sieti ŽSR

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú 15. novembra 2016 realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku Lehnice – Kvetoslavov, za účelom opravy a údržby železničného zvrška.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha se pokusí zrychlit MHD

Do zrychlení městské hromadné dopravy skrz upřednostnění tramvají a autobusů na křižovatkách či zavedení dalších vyhrazených pruhů by mohla Praha investovat v následujících letech více než 600 miliónů korun. Opatření by se mělo dotknout deseti úseků v celé metropoli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čínska firma chce kúpiť Škodu Transportation

V Česku sa schyľuje ku skutočne mimoriadnemu obchodu. Čínsky strojárenský gigant intenzívne rokuje o kúpe 100-% podielu v českej spoločnosti Škoda Transportation, ktorá vyrába vlaky, električky aj vozne metra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňská tramvajová výluka skončí dřív

Tříměsíční tramvajová výluka, kterou si vyžádala oprava kolejí v Plzni na Košutce, skončí o týden dřív, než se plánovalo. První tramvaj by tam měla přijet už 19. listopadu. Podle původního harmonogramu měl být provoz obnoven až 27. listopadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vyhrážky Bratislave pre Hlavnú stanicu

Spoločnosť Transprojekt, ktorá má najneskôr do konca tohto roka obnoviť priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou, varuje pred vznikom najväčšieho súdneho sporu v histórii mesta a dlhodobého zablokovania možnosti komplexnej revitalizácie Predstaničného námestia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC má problémy s faktickým převzetím Kliniky

Aktivisté z autonomního sociálního centra Klinika odmítli opustit budovu na pražském Žižkově. K odchodu je pod hrozbou sankcí vyzval nový majitel, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Osazenstvo Kliniky ale hrozbu sankcemi označilo za plané výhrůžky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Revitalizácia „Šafka“ zmení aj MHD

Príprava revitalizácie Šafárikovho námestia je v plnom prúde. Práce chce samospráva začať už pred letom. Projekt sa bude napokon realizovať podľa návrhu, ktorý v medzinárodnej architektonicko-urbanistickej súťaži obsadil druhé miesto. Autormi sú architekt Boris Hrbáň a francúzska kancelária földeak & bennaceur conseil conception.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Karlovarský terminál může ohrozit prameny

Plánovaný karlovarský dopravní terminál za stovky milionů ve Varšavské ulici nevzbudil nadšení zástupců ministerstva zdravotnictví, respektive Českého inspektorátu lázní a zřídel. Stavba terminálu by mohla narazit na nesouhlas, a to kvůli ochrannému pásmu pramenů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK sa usiluje zlepšiť svoje digitálne skužby

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce zapojiť do zlepšovania svojich digitálnych služieb kľúčových hráčov IT komunity na Slovensku. Zástupcovia ZSSK preto otvorili diskusiu so združením Slovensko:Digital, ktoré sa usiluje o zvýšenie kvality a transparentnosti IT služieb štátu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brazilský monorail bude mít pohony Škoda

Společnost Škoda Electric si v těchto týdnech připsala významný exportní úspěch na zámořském trhu. Plzeňská firma se bude podílet na výrobě nových vozů typu monorail pro městskou hromadnou dopravu v brazilském městě Sao Paulo. Vozidla městské hromadné dopravy typu monorail, která kombinují výhodné vlastnosti vozů tramvaje a metra, jezdí na speciálních mostních konstrukcích situovaných ve výšce nad běžnou městskou infrastrukturou.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

O trati do Komárna

1. Koľko vlakov denne premáva po trati do Komárna?Dá sa povedať, že to je jedna z našich najintenzívnejšie využívaných tratí?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Studenti si vyzkoušeli práci výpravčího

Správa železniční dopravní cesty nabízí už od loňského roku možnost vyzkoušet si některé drážní profese. Díky projektu „Staň se na jeden den …“ dostávají studenti možnost navštívit vybraná pracoviště správce drážní infrastruktury a poznat, co práce na dané pozici obnáší.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Slovensko systém generálneho stopu nepotrebuje

Prosím o informáciu, aký je názor vašej spoločnosti na zavedenie generálneho stopu. V súvislosti s odhalením pamätnej tabule rušňovodičovi Pavlovi Virbovi , ktorý zahynul vlani, o jeho potrebe hovoril prezident Federácie strojvodcov SR. Povedal tiež, že v liberalizovanom trhu neexistuje relevantná kontrola činnosti rušňovodičov.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Stát chystá expresy do Plzně

Ministerstvo dopravy se poslední dobou zhlédlo ve dvojúrovňové železniční dopravě. Znamená to, že na zmodernizované koridory chce vedle tradičních rychlíků vysílat více vylepšených a rychlejších expresů, které obslouží pouze největší města na trase. Takové expresy vyjedou od poloviny prosince z Prahy na jih do Českých Budějovic a Lince

Celou zprávu najdete na této stránce.

K obnoveným IC vlakom ZSSK

V akých konkrétnych časoch budú chodiť IC vlaky ZSSK od nového grafikonu, teda od 11/12/2016?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Praha splatí dluh za metro

Praha by měla v příštím roce hospodařit s výdaji 62,2 miliardy a příjmy 47,2 miliardy korun. Rozdíl město dorovná ze státních příspěvků, které dostává v průběhu roku na školství a zdravotnictví. Návrh rozpočtu v úterý schválili městští radní. Na investice má jít téměř 13 miliard korun, tedy zhruba stejně jako letos.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena cestovných poriadkov trnavskej MHD

Od 14.11.2016 (pondelok) budú na linkách 6, 15 a 22  Mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Trnave vykonané nasledujúce mimoriadne zmeny: ...

... viď celá správa na tejto stránke.

ČD - Telematika zamířila na dálnice a silnice

Telematika je tradičním dodavatelem řešení pro firmy spojené se železniční dopravou. Nicméně letošní rok už není tak bohatý na investice do modernizace české železniční infrastruktury. Jak na to reaguje vaše společnost?

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výpravca sa hral a spôsobil zrážku vlakov

Obžalovaný výpravca sa vo štvrtok na Krajinskom súde v Traunsteine priznal k obom osudným pochybeniam, ktoré mali 9. februára za následok zrážku dvoch regionálnych vlakov pri bavorskom meste Bad Aibling.

Celú správu nájdete na tejto stránke.