Dopravné správy

Audit nádraží ČD musí předcházet další transformaci železnice

Hospodaření českých nádraží projde hlubokým auditem. Teprve po tomto kroku lze přikročit k dokončení transformace vztahů mezi Českými dráhami (ČD) a Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), uvedl ministr dopravy Vít Bárta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nákladním vlaků se sníží poplatek za použití dopravní cesty

Poplatky za nákladní vlaky se sníží už od začátku příštího roku. Ministerstvo dopravy tak chce udělat první krok pro přesun kamionů ze silnic na železnici. Na dotaz Radiožurnálu to potvrdil ministr dopravy Vít Bárta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nádraží na Ústecku se dočkají oprav

Obyvatelé Chomutova, Teplic a Bíliny a další lidé cestující vlaky se během dvou let zřejmě dočkají startu rekonstrukcí "svých" nádraží. Modernizace budov vyjde na dvě stě milionů korun. Zatím poslední výraznou opravou prošlo nádraží v Klášterci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

62 nových Regionov

V tuto chvíli probíhá v prostorách a.s. Pars nova Šumperk akt slavnostního podpisu smlouvy na dodávku dalších 62 motorových jednotek Regionova pro České dráhy. Za přítomnosti médií, mezi nimiž VLAKY.NET nechybí. Aktualitu z této události najdete zítra ráno na naší hlavní stránce.

Doplněno 11.11.2010: A vskutku se tak stalo - najdete ji tady.

Zatiaľ nie je dôvod na odstúpenie Jozefa Melníka

Podľa ministerstva dopravy zatiaľ nie je dôvod na odstúpenie člena predstavenstva a obchodného riaditeľa Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. Jozefa Melníka kvôli jeho predchádzajúcemu pôsobeniu v troch logistických firmách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Personální změny na Ministerstvu dopravy s podivným pozadím

Skandální personální šachy na ministerstvu dopravy vyvolané nevraživostí partnerky ministra kultury Jiřího Bessera (za TOP 09) Blanky Kosinové byly v úterý dokonány.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Revizoři mohou zadržet černého pasažéra

Revizor má podle soudu právo zadržet člověka, který cestoval hromadnou dopravou bez jízdenky. Smí ho také nutit počkat na policisty, pokud pasažér odmítne ukázat své doklady. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího správního soudu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnice potřebuje koncepci

Železniční doprava v České republice už konečně potřebuje vytvořit koncepci, která bude mít delší platnost, než jedno volební období. V nedělním pořadu Partie TV Prima se na tom shodli ministr dopravy Vít Bárta (VV) s místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vít Bárta o politice, i té dopravní

Nejviditelnější politik Věcí veřejných, ministr dopravy Vít Bárta, odmítá, že by strana po neúspěchu v senátních a komunálních volbách začala ve vládní koalici sehrávat po vzoru někdejších lidovců roli „zlobivého dítěte„. A zároveň vylučuje spekulace, že by VV zvažovaly odchod do opozice. „Úroda, která vzejde z reforem, bude úspěchem celé vlády. Chceme být u sklizně,„ říká Bárta.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Definitivní jízdní řád SŽDC na příští období dostupný

Definitivní podobu tabulek jízdního řádu, podle kterého budou jezdit vlaky od 12. prosince, zveřejnila na svém webu Správa železniční dopravní cesty. Jeho součástí není několik tratí, kde už kraje neobjednávají dopravu a které mají v brzké době zaniknout. Státní organizace, která spravuje infrastrukturu a organizuje provoz, připravila grafikon už potřetí, do roku 2008 ho sestavovaly České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK CARGO zdrojom zisku pre súkromné firmy

Zo slovenských vagónov a lokomotív, ktoré "vyprázdnila“ hospodárska kríza, si spravili biznis súkromné firmy. Požičiavajú si ich od štátnej Železničnej spoločnosti Cargo a so ziskom ich prenajímajú maďarským železničiarom. Chýba pritom vysvetlenie, prečo obaja národní prepravcovia neobchodujú priamo. Bývalé ani nové vedenie Carga to nevysvetlilo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jaderný náklad dorazil do cíle

Po více než 92 hodinách dorazilo v pondělí dopoledne 123 tun vysoce radioaktivního jaderného odpadu z Francie do meziskladu v německém Gorlebenu. Šlo o vůbec nejdéle trvající transport, dopravu blokovaly masové protesty. Transport mohl projet až poté, co v noci německá policie vyčistila posledních dvacet kilometrů cesty.

Celou zprávu s videem najdete na této stránce.

O VRT mezi Prahou a Mnichovem se rozhoduje v Bavorsku

O osudu plánované rychlodráhy mezi Mnichovem a Prahou, o jejíž stavbu usiluje české i bavorské ministerstvo dopravy, nemá jasno spolkové ministerstvo. Zda se trať, která by zkrátila cestování mezi oběma metropolemi zhruba na polovinu, začne stavět, rozhodne během příštího měsíce. Zatím nová trasa není zařazena v německém plánu dopravních cest, spolková vláda navíc oznámila, že chce v příštích letech výrazně šetřit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Předseda představenstva ČD Cargo přijat za člena správní rady Xrail

Jiří Vodička, předseda představenstva ČD Cargo, byl dne 21. 10. 2010 v Lucemburku, na zasedání mezinárodní organizace Xrail, oficiálně přijat za člena správní rady.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Ministr dopravy nesmí půl roku za volant

Ministr dopravy Vít Bárta přišel na půl roku o řidičský průkaz. Za to, že jezdil autem bez platné registrační značky, zaplatí i pět tisíc pokuty. "Rozhodnutí plně respektuji a nebudu se odvolávat," řekl Vít Bárta televizi Nova, která o rozhodnutí informovala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O ženách nádražních

Na hlavním nádraží tráví kus života. Nečekají na vlak, jsou na té druhé straně. Staré nádražní haly pošlapané snad miliony kroků. Jsou stejné jako před dvaceti lety, a přece tak jiné. Někteří zaměstnanci tam dělali už za socialismu. Jiní znají jen novodobou železnici. Ti všichni ale vnášejí do stanice život. Dnešní život.

Celý článek najdete na této stránce.

Ke změnám ve vedení a.s. Škoda Transportation

Novým generálním ředitelem a členem představenstva plzeňské Škody Transportation bude od 8. listopadu pětačtyřicetiletý Josef Bernard, dosavadní výkonný ředitel mateřské Škody Holding. V pozici šéfa předního evropského výrobce kolejových vozidel nahradí Tomáše Krska, který funkci vykonával od roku 2005. Krsek, který se minulý měsíc stal jedním ze spolumajitelů Škody Transportation, ale zůstává předsedou představenstva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušení trati do Malé Morávky se lidem nelíbí

Ministerstvo dopravy zahájilo správní řízení o zrušení železniční trati z Malé Morávky do Bruntálu. Nelíbí se to jak starostům okolních obcí, tak členům občanského sdružení Společnost přátel Muzea Kapličkový vrch. Přestože je trať už několik let bez pravidelné dopravy, jezdí po ní výletní vlaky. Místní se bojí, že pokud trať definitivně zanikne, turisté do oblasti úplně přestanou jezdit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Středočeská nádraží mění tvář

Ze zanedbaných budov vlakových nádraží ve Středočeském kraji se postupně stávají moderní haly. Proměnou prošlo nádraží v Českém Brodě, Hostivici a plánuje se přestavba nádraží v Mladé Boleslavi. Kraj chce zřídit také víc parkovišť, aby cestující měli kde odstavit auto a dál jeli vlakem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravní odborníci se sejdou v Ostravě

Mezinárodní konference TRANSPORT 2010, kterou v hotelu Clarion Congress Hotel Ostrava počtrnácté pořádá 9. - 10. listopadu 2010 Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje, letos svou pozornost zaměří na silniční, železniční i vodní dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.