Dopravné správy

Krádeže uhlí z vlaků ve Slezsku přibývají

Ve Slezsku se zvyšuje počet krádeží uhlí , které mizí z nákladních vlaků. Zloději otevřou vagóny, uhlí vysypou na železnici a pak ho sbírají do pytlů. Jenom za poslední dny příslušníci železniční ochranky zadrželi 17 osob, které prováděly tuto trestnou činnost. Útoky zlodějů na vlaky naplněné uhlím, jež vyjíždějí z dolů, se ve Slezsku opakují řadu let. Nejvíce případů zaznamenává ochranka v době topné sezóny na podzim a v zimě. Krádeže mají na svědomí specializované skupiny, jejímiž členy jsou často mladí lidé. Nejmladšímu zadrženému je 13 let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zamíří ČD Cargo na Slovensko či do Poska?

Tuto otázku nastoluje poslední odstavec článku o personálním zeměstřesení na Ministerstvu dopravy, které připravuje jeho šéf Vít Bárta: Hodinář má řídit novou zahraniční sekci, která by měla na starost fondy EU, plánovanou fúzi Českých drah Cargo se slovenskou či polskou přepravní společností, či diskusi o zapojení čínských firem při stavbě českých silnic.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jak vypadá rozpočet na dopravní stavby v ČR pro příští rok?

Dne 29.9.2010 schválila pod č.j. 888/10 Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2011 a střednědobý výhled na roky 2012 a 2013. Jeho úplné znění si můžete prostudovat na této naší stránce.

Evropští strojvedoucí jednali

Ve dnech 30. září až 3. října se uskutečnilo další pravidelné zasedání představenstva Autonome Lokomotivführer-Gewerkschaften Europa (ALE). Tentokrát se představitelé profesní odborových organizací strojvedoucích sešli ve švýcarském Curychu a našimi hostiteli byli tedy kolegové z VSLF (Verband Schweizer Lokomotivführer und Anwarter).

Celý článek najdete na této stránce.

Provoz se zastaví na 13 tratích. Mělo jich být 62

Ministerstvo dopravy ve spolupráci se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) vypracovalo seznam železničních tratí, kde měla být od nového grafikonu zastavena železniční doprava. SŽDC původně navrhla zastavení provozu na 62 tratích či jejich úsecích, především na tratích, které vykazovaly příjmy nižší než jeden milion korun. Nakonec na černé listině zbyly jen tratě, kde už v současnosti je osobní doprava buď minimální (vlaky zde jezdí příležitostně) nebo dokonce žádná.

Celou zprávu najdete an této stránce.

Britská vláda prodala železniční spojení pod Kanálem penzijním fondům

Britská vláda Davida Camerona uskutečnila první významnou privatizaci od začátku svého zformování v květnu letošního roku. V pátek rozhodla o prodeji práva na provoz vysokorychlostní železnice v tunelu La Manche známou jako High Speed one (HS1), a to na celých třicet let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr Bárta chce konkurenci na kolejích co nejdříve

Podmínky pro České dráhy a soukromé železniční dopravce by se měly začít narovnávat o něco dříve, než se dosud předpokládalo. Konkurence na železnici by se měla objevit nejpozději od 1. července 2013. V diskusním pořadu televize Prima Partie to dnes prohlásil ministr dopravy Vít Bárta. Podle dosavadních informací se měli alternativní dopravci na tuzemských tratích objevit od jízdního řádu 2013/2014, tedy od prosince, případně o rok později.

Celou zprávu najdete na této stránce.

11. ročník mezinárodního setkání přátel modelové a skutečné železnice

Dovolujeme si vás pozvat na 11. ročník mezinárodního setkání přátel modelové a skutečné železnice, který proběhne ve dnech 13. a 14.11.2010 ve Všestarech u Hradce Králové. Letošní netradiční listopadový termín byl způsoben výrobou nové formy pensylvánského podvozku k modelu lokomotivy řady 720 ČD, která je připravna pro letošní work-shop.

Celou pozvánku se všemi podrobnostmi najdete na této stránce.

Jak se bude jezdit od 12.12.2010 na trati Harrachov - Szklarska Poręba?

Dnem 12. prosince 2010 vstoupí v platnost Grafikon vlakové dopravy (GVD) 2010/2011, pro obyčejné smrtelníky se projevující jako nový jízdní řád. Zatímco ten letošní byl na trati Harrachov - Szklarska Poręba Górna určen k rozhýbání provozu a jako takový jistě nemohl být dokonalý, od následujícího bychom již měli očekávat zohlednění trendů a závěrů z prvopočátků provozu, již při určité střednědobé stabilizaci časových poloh. Co tedy od druhé prosincové neděle můžeme očekávat?

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zajímavé čtení o úzkorozchodkách, nejen Jindřichohradeckých

Už v září vyšlo první číslo časopisu NAŠE LOKÁLKA, občasník Jindřichohradeckých místních drah, a.s., které přináší mnoho zajímavostí nejen o dění v samotné společnosti, o jejích tratích a vozidlech, ale také pohled do zahraničí či zajímavé teoreticko-historické pojednání Proč úzký rozchod? To a leccos dalšího si můžete přečíst na této naší stránce.

Zubrnická lokálka zahájila úspěšně

Obrovský nápor cestujících provázel první tři dny provozu na obnovené lokální železniční trati z Velkého Března do Zubrnic na Ústecku. Ve čtvrtek, v sobotu a v neděli tam lokálka přepravila 2724 cestujících a zřejmě se aspoň nakrátko stala jedinou ziskovou lokálkou v Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Společnost RegioJet vybrala barevné řešení svých lokomotiv

RegioJet vyhodnotil jako vítězný návrh grafického řešení lokomotiv RegioJet návrh od Petra Študenta z Brna. Ten do soutěže zaslal několik návrhů, které se vyznačovaly zajímavým grafickým řešením. Gratulujeme a děkujeme!

Stručnou zprávu s obrázky a diskusí najdete na této stránce.

Na nádražích se krade. U stánků

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila různá pochybení ve třetině kontrolovaných stánků a provozoven, které na vlakových nádražích nabízejí cestujícím občerstvení, denní tisk či různé služby. Mezi nejčastější prohřešky patřilo šizení zákazníků na porcích a špatné účtování.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odborové sdružení železničářů vítá holdingové uspořádání železnice

Informace o tomto záměru ministra dopravy zazněla v úvodu jednání představenstva OSŽ, které v úterý 2. listopadu zasedalo v sídle OSŽ v Praze Vysočanech. Předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša v bodě „informace ze zásadních jednání“ zrekapituloval události posledních týdnů počínaje prohlášením ministra dopravy o vzniku živé dopravní cesty, přes shodné stanovisko všech odborových organizací na železnici proti tomuto kroku až po nedělní (31. 10.) prohlášení ministra dopravy pro ČTK o možném znovuzačlenění SŽDC pod České dráhy. Odborové sdružení železničářů tyto záměry vítá, neboť holdingové uspořádání železnice dlouhodobě prosazuje a považuje je za nejefektivnější způsob řízení železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Za slova o spiknutí homosexuálů na GŘ ČD Jaromír Dušek stíhán nebude

Policie nebude stíhat odboráře Jaromíra Duška za jeho březnový výrok o spiknutí homosexuálů ve vedení Českých drah a ministerstva dopravy. Trestní oznámení na něj podal někdejší ministr dopravy Gustav Slamečka. Dušek prý od začátku věděl, že to na trestní oznámení nestačí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Svérázný železniční sběratel

Přijíždíte-li osobním vlakem na trati Česká Lípa - Jablonné v Podještědí do stanice Brniště, první co vás upoutá, je stará nádražní budova z roku 1901. To, co uvidíte v její blízkosti, není smetiště, ale možná zárodek budoucího železničního muzea.

Celý článek s videem najdeet na této stránce.

OZZŽ vyzýva k diskusii o úprave poplatku za režijné výhody

MDPT SR pripravilo bez akýchkoľvek rokovaní so sociálnymi partnermi nový cenník úhrad za "režinky". Ide o veľké zvýšenie, v priemere takmer o 30 %!

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Nemecku očakáva jadrový vlak asi 30 000 demonštrantov a 16 000 policajtov

Trasu vlaku vezúceho jadrový odpad z Francúzska do Nemecka v sobotu zmenili, aby sa vyhli demonštrantom. Informovala o tom skupina pod názvom Get Out of Nuclear (Zbavme sa jadra), ktorá plánovala sériu demonštrácií pozdĺž pôvodnej trasy vlaku s nákladom 123 ton jadrového odpadu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Návrh novej úhrady za železničnú dopravnú cestu

Návrh Výnosu č. 3/2010 Úradu pre reguláciu železničnej dopravy z xx.xx.2010 o určení úhrad za prístup k železničnej infraštruktúre v úplnom znení nájdete na tejto našej stránke.

Vlakem kolem Krkonoš

Poprvé od druhé světové války bylo letos v létě možné objet Krkonoše vlakem kolem dokola. Nyní je třeba, aby jízda vlakem přestala být sama o sobě turistickou atrakcí. Železnice by se měla stát nedílnou součástí krkonošské turistické infrastruktury.

Celou zprávu najdete na této stránce.