Dopravné správy

RegioJet ještě nevybral dodavatele vagónů

Dceřiná společnost Student Agency RegioJet, která vyhlásila tendr na dodávku 50 osobních železničních vozů, znovu oddálila vyhlášení vítěze tendru. Jak ale v sobotu sdělil agentuře Mediafax obchodní ředitel firmy Jiří Schmidt, na časových plánech firmy ohledně vstupu na železnici se nic nemění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Oravské lesní železnici bude jezdit pára

Návštěvníci Oravské lesní železnice (OLŽ) v Oravské Lesné se od nové sezóny povozí také parním vláčkem. Poslanci zastupitelstva Žilinského samosprávního kraje (ŽSK) totiž schválili výpůjčku parní lokomotivy z Historické lesní úvraťové železnice (HLÚŽ) v Nové Bystrici-Vychylovce pro OLŽ ve správě Oravského muzea P. O. Hviezdoslava v Dolním Kubíně. Podle ředitele odboru kultury a komunikace s veřejností Úřadu ŽSK Petra Kubicu měla dosud kysucká železnička tři parní lokomotivy, zatímco oravská jen dieselovou lokomotivu a drezínu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tramvaj mezi Libercem a Jabloncem nově

Podle provozně technického ředitele Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) Ludvíka Lavičky by měla celková rekostrukce trati mimo jiné vyřešit vazbu na souběžnou železniční trasu. V prostoru současné výhybny Proseč nad Nisou – Pošta by měla po výškovém srovnání obou tratí vzniknout přestupní stanice mezi tramvají a vlakem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na předvánoční nákupy i náladou v Německu výhodně vlakem

Mnozí z nás se již pilně připravují na Vánoce, což znamená především obstarání dárků pro naše blízké. Kdo si zvykl nakupovat a nasát vánoční atmosféru u našich sousedů, může využít některé ze zajímavých zvýhodněných jízdenek Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať na mošnovské letiště ve skluzu

Roční zpoždění má stavba nové železniční trati ze Studénky na mošnovské letiště. Způsobilo ho hlavně výběrové řízení, které se kvůli odvoláním uchazečů o stavbu značně protáhlo. Podle náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka ale stavbě nic nestojí v cestě, stavět by se mělo příští rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr Bárta spoří, ale chce svůj rezort zatížit půjčkami

Bárta v příštím roce uhradí třináctimiliardový příspěvek na provoz Českých drah i sedm miliard za dluhopisy, které nesplatila státní organizace Správa železniční dopravní cesty. Zároveň se chystá ocenit majetek Českých drah. Na drážní nemovitosti si pak půjčí další peníze. „Povedeme s ministerstvem financí diskusi o tom, jestli jsou výhodnější státní obligace, anebo obligace vydané přímo Českými drahami," popsal další postup.

Tuto a mnohé jiné informace najdete v článku na této stránce.

Rekonstrukce budovy pražského hlavního nádraží vrcholí

Už jen necelé dva měsíce chybí do dokončení třetí etapy rekonstrukce budovy hlavního nádraží. Kompletně tak bude hotova oprava celé odbavovací haly, nyní se pracuje na jižní části. Hala už pak nebude pouze terminálem pro přestup desítek tisíc cestujících, ale sloužit bude hlavně jako velké obchodní centrum.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Amtrak sází na rychlovlaky

Americká železniční společnost Amtrak chce do modernizace trati mezi Bostonem a Washingtonem, která přepraví třetinu všech cestujících, v příštích 30 letech investovat téměř 120 miliard dolarů. Podle CNN má jít o největší inženýrský projekt ve Spojených státech od výstavby 75 tisíc kilometrů dlouhé dálniční sítě. Spojené státy už vyčlenily i na stavbu vysokorychlostních kolejí 10,5 miliardy dolarů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prodej britské železniční vlajkové lodi popudil odbory

Britská vláda prodala práva na provoz vysokorychlostní železnice High Speed One, která spojuje Londýn a Eurotunel pod kanálem La Manche. Trať bude třicet let provozovat konsorcium dvou kanadských penzijních fondů a britské vládě za to zaplatí 2,1 miliardy liber (v přepočtu skoro 60 miliard korun). Prodej má Británii pomoci snížit rozpočtový schodek a na koleje přilákat další dopravce. To se ale nelíbí tamním odborům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Při stavbě zastávky v Desné ''udělali soudruzi chybu''

Na nové železniční zastávce Riedlova vila v Desné v Jizerských horách musejí cestující dávat pozor, kde vystupují. Zastávka, která prošla 27. října kolaudací, je totiž o šest metrů kratší než vlak. Průvodčí proto musí upozorňovat cestující, aby nevystupovali zadními dveřmi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jak se vymstila zavádějící zpráva o zrušení trati

Na trati mezi Kopidlnem a Bousovem už rok nejezdí pravidelné vlaky. Vědomí toho možná otupilo pozornost 82letého řidiče, který bez rozmyšlení a rozhlédnutí vjel na jeden z přejezdů u Ledkova na Jičínsku. Srazil se s drezínou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Medvěd železničním podchodem nešel, jeho stopy kdosi fingoval

Stopy medvěda, které ochránci přírody před časem našli v nově vybudovaném průchodu pod železnicí mezi obcemi Jablunkov a Mosty u Jablunkova na Frýdecko-Místecku, byly podvrh. Prokázalo to detailní zkoumání zajištěných stop.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ještě o ministerské vizi Českých drah

V nedělním pořadu TV Prima Partie jsem byl překvapen myšlenkou ministra dopravy Víta Bárty uskutečnit nový transformační model Českých drah - sloučit nyní rozdělené železniční společnosti v jednu společnou organizaci a tím podstatně posílit konkurenceschopnost železnice, především vůči silniční dopravě.

Celé zamyšlení najdete na této stránce.

Ministr dopravy už nemá náměstka pro družice

Ministerstvo dopravy zažívá dnes malé personální zemětřesení. Z resortu Víta Bárty odchází poslední náměstkyně, která na ministerstvu zůstala ještě po Bártově předchůdci Gustavu Slamečkovi. Ministr dnes odvolal náměstkyni pro družicové systémy Ditu Schautovou a post náměstka zrušil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB Schenker zprovoznil pardubický terminál

Německá společnost DB Schenker zahájila 20. října pravidelnou železniční nákladní dopravu do distribučního centra v Pardubicích-Semtíně. Její vlaky budou pro společnost ESAB, jednoho z největších globálních dodavatelů v oblasti svařovacích materiálů a techniky, převážet každý týden až dva tisíce tun svářečského zboží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem jen autobusy, s předstihem

Mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem přestanou v prosinci jezdit vlaky. Pardubický kraj nahradí spoje autobusovými linkami a zkušební provoz spustil už teď. Vysvětluje mluvčí kraje Magdalena Navrátilová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cyklostezka vítkovským tunelem stále nefunguje

Hlavní město a Správa železniční dopravní cesty se už čtvrt roku dohadují o tom, kdo má spravovat novou cyklostezku pod Vítkovem. Dostavěli ji společně na začátku letních prázdnin, ale cyklisté na její otevření zatím pořád čekají. Než správa vyřeší majetkové vztahy s pozemky a Praha převezme stezku do užívání, potrvá zřejmě ještě řadu týdnů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

CZ LOKO, a.s. uspěla v Bělorusku

Akciová společnost CZ LOKO, zaměřující se na výrobu, modernizace a opravy posunovacích a traťových dieselelektrických lokomotiv, zmodernizuje v Bělorusku 49 lokomotiv ČME3, patřících státní Běloruské železnici. Kontrakt v hodnotě 46 miliónů eur je rozložen do let 2011 až 2014.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Padesát let od naší nejtragičtější železniční nehody

V podzimní tmě a velmi husté mlze tehdy přišlo při srážce dvou protijedoucích vlaků o život 118 cestujících a dalších 106 utrpělo zranění. Před tři čtvrtě na šest večer přijel do zdejší stanice na trati Hradec Králové - Pardubice osobní vlak číslo 608 z Liberce. Podle grafikonu tady měl vyčkat na protijedoucí „motorák„, jenž se blížil po jednokolejce od Pardubic.

Celý článek najdete na této stránce.

Důlní závěsné lokomotivy mají zkušební polygon

V areálu firmy Ferrit ve čtvrtek 11. listopadu slavnostně otevřeli zkušební polygon závěsných lokomotiv. Jedná se o jediné zařízení v České republice.

Celou zprávu najdete na této stránce.