Na Podkarpatsku regionálne vlaky opäť jazdia

8.5.2005 11:57 -gan-

Na Podkarpatsku regionálne vlaky opäť jazdia

Podkarpatsko - Len 17 hodín zostal v piatok 6. mája t. r. Podkarpatský región na juhovýchode Poľska, ktorý susedí so Slovenskom, bez regionálnej železničnej dopravy. Ako prvý sa vydal o 17.02 h na cestu osobný vlak na trase Przeworsk-Stalowa Wola.

Po celý deň prebiehali rozhovory medzi vojvodskou samosprávou a divíziou PKP pre regionálnu dopravu. Stanovisko železníc bolo jednoznačné a trvalo na zaplatení dlhovanej finančnej čiastky za odvedené výkony v osobnej doprave, ktoré si Maršalkovský úrad na rok 2005 objednal. Najvyšší orgán samosprávy vojvodstva (u nás VÚC) však naďalej tvrdil, že nemá súhlas Úradu pre verejné zobstarávanie, aby použil finančné prostriedky daňových poplatníkov na nákup služieb v regionálnej železničnej doprave. K obratu došlo, keď predseda Úradu pre verejné zaobstarávanie potvrdil, že nemá námietok, aby maršalek samosprávy Podkarpatska (u nás župan) podpísal dohodu o dofinancovaní strát z prevádzky regionálnych vlakov. Potom došlo podľa poľskej tlače "k plnému porozumeniu" oboch strán a regionálne vlaky na Podkarpatsku začali opäť jazdiť.

Dokument z rokovania zverejnil portál Poľských štátnych železníc. Z neho vyberáme: “ V súlade s dohodou, ku ktorej dospeli obe strany, sa vojvodská samospráva zaviazala, že do 9. mája t .r. poukáže na účet spoločnosti PKP Przewozy Regionalne 7 miliónov 275 tisíc poľských złotých za prevádzku regionálnych vlakov v období od 1. 1 do 31.5. 2005.”

Zároveň sa obe strany dohodli na založení komisie, ktorá preskúma možnosti zefektívnenia prevádzky regionálnych vlakov. Je možné, že po prieskume vyťaženosti spojov budú niektoré zrušené.

Od sobotňajšieho rána 7.5.2005 bolo obnovené aj spojenie Zagórz - Łupków (tam je prípoj ZSSK do/z Medzilaboriec a Humenného) a tiež na trati Zagórz - Chyrów, UZ. Železničným cestovateľom do tohto čarovného kúta Poľska s panenskou prírodou Biesczad nateraz nič nestojí v ceste.

Súvisiace odkazy