Podujatie Czech Raildays 2005 sa skončilo

17.6.2005 9:13 Marek Bičan, Karel Furiš

Podujatie Czech Raildays 2005 sa skončilo

V dňoch 14. – 16. júna 2005 sa v Ostrave uskutočnil už 6. ročník medzinárodného veľtrhu dráhovej techniky, výrobkov a služieb – Czech Raildays 2005. I keď v porovnaní z minuloročným sa mi tento ročník zdal trochu slabší, bolo sa na čo pozerať. SIEMENS opätovne ukázal, že si právom zaslúži prvenstvo so svojimi výrobkami nielen na výstave, ale prinajmenšom aj v celoeurópskom meradle.

Najväčším lákadlom na výstavu bol trojsystémový Taurus 1216.002 ÖBB, ktorý bol v Ostrave ako zástupca nového univerzálneho štvorsystémového rušna radu ES 64 U4 od Siemensu.V Českej republike ale nebol po prvý raz. V mesiaci máj sa už stihol ukázať aj na skúšobnom okruhu v Cerheniciach. Vystavený Taurus bol v prevedení Class ES64 U4-C a je určený na prevádzku v Rakúsku, Nemecku, Českej republike a Slovensku (pozn.: zdroj ŽM 5/2005). Výkon ES 64 U4 je 6 000 – 6 400kW , váha 87 ton a max. rýchlosť 200 – 230 km/hod. Rôzne hodnoty výkonu a rýchlosti sú spôsobené prevádzkou na roznych napäťových sústavach. Hneď za Taurusom sa nachádzal Hercules ER 20-007 Dispolok (výkon 2 000 kW , váha 80 ton a max. rýchlosť 140 km/hod.). Obidve lokomotívy boli otvorené a zamestnanci Siemensu odpovedali na všetky otázky laikov, nadšencov i železničiarov. V článku z minuloročnej výstavy som trochu kritizoval precíznosť prác v interiéri v Tauruse. Aj tomu tohtoročnému by sa dalo vytknúť pár vecí, ktoré neulahodili oku, ale bolo ich už oveľa menej. Po druhý raz si návštevníci mohli pozrieť aj jednotku Pendolino 680.003 ČD, ktorá bola stiahnutá zo svojho pravidelného denného výkonu na trase Praha – Dečín. Každú hodinu, vždy presne o celej, bolo predvádzané naklápanie s prvým vozom jednotky. Prístupné boli 4 vagóny, v súprave bol v prevádzke bar. Pri „troche štastia“ sa možno s Pendolinom budeme ešte pár rokov stretávať len na výstave....  

Ďalším faceliftom voniacim vozidlom bol rušeň 755 ČD,, ktorý bol počas celého štvrtka pre laickú verejnosť uzamknutý. Na modernizácii tohto rušňa sa podielala firma ČMKS Holding. Tento stroj je určený pre stredne a ťažkú traťovú službu pri rýchlosti do 100 km/h. Lokomotíva bola vyrobená na základe požiadavky spoločnosti České dráhy, a.s. z lokomotívy rady 753. Z pôvodnej lokomotívy je použitý rám a pojazd. Miesto naftového motoru K12 V 230 DR je dosadený elektronicky riadený motor Caterpillar typu 3512 B DI-TA. Hmotnosť rušňa je 72 t.,  max. rýchlosť 100 km/hod. Tým pádom máme v Česko-Slovensku dva rozdielne rušne s tým istým čislom 755.001.

 MOVO Plzeň sa prezentovala modernizovaným vozňom Apee, ktorého modernizácia prebehla ešte v druhej polovici deväťdesiatych rokov, čo sa podpísalo aj pod špinou zažraté podokenné panely. DPO vystavoval modernizovanú a čiastočne nízkopodlažnú električku, PARS Šumperk vystavoval len makety modelov svojich modernizácií – riadiaci vozeň 954 ČD a súpravu 814-914 ČD, ktoré plánuje verejnosti predstaviť na Strojárenskom veľtrhu v Brne ešte tento rok. Ostravské opravny a strojírny sa prezentovali rekonštrukciou vozňa radu Gbgkss na radu Kils. Ešte v tomto roku ich má byť pre ČD zmodernizovaných až 300 ks. Na vonkajšej ploche výstaviska boli vystavené aj mechanizmy na úpravu dopravnej cesty, kde bolo prezentované aj špeciálne dráhové vozidlo MUV 71. Dvojnápravové motorové vozidlo je určené pre prepravu pracovných čiat, naradia, kusového alebo sypkého materiálu. Vozidlo je vybavené spaľovacím motorom VM MOTORI D 704 LTE, mechanickou prevodovkou Praga 5PS 34.00. Hmotnosť vozidla je 9 600 kg a max. rýchlosť 40 km/hod.

A čo dodať na záver? Tento ročník Czech Raildays sa mi zdal oproti tomu minuloročnému z hľadiska počtu vystavených exponátov na voľnej ploche, ale aj v sektore A slabší. Nedá mi ale nepripomenúť, že ten minuloročný ročník počtom exponátov nastavil laťku hodnotenia veľmi vysoko. Čistota priestorov, informačné panely, občerstvenie, cena vstupného, ochota vystavovateľov a v prvom rade vynikajúca organizácia usporiadateľov dali tomuto ročníku patričný punc kvality, ktorému sa, bohužiaľ, Žel – rail asi nikdy nevyrovná.

Foto: Karel Furiš, Marián Pácer, Marek Bičan, Slavomír Valo,

Galéria

Súvisiace odkazy