Slovenské médiá o spojení slovenského Carga s českým

27.10.2007 0:17 Garin

Slovenské médiá o spojení slovenského Carga s českým

Denník SME priniesol v piatok 26. októbra 2007 rozsiahly materiál pod názvom: Česká vláda uvažuje o spojení so slovenským nákladným prepravcom". Odozva na prekvapujúci oznam z českých vládnych kruhov, sa zjavila aj v ďalších slovenských médiách. Prinášame krátke resumé publikovaných názorov slovenských predstaviteľov a odborníkov.

 

 

 

 

Autor článku v SME redaktor Tomáš Halán na úvod píše: "Aj štátne železničné firmy sa učia, čo je to medzi sebou súťažiť. Myšlienka spojiť podniky českej a slovenskej nákladnej prepravy vznikla zo strachu z ambícií poľského, maďarského, ale najmä rakúskeho štátneho podniku".

O možnom spojení českého a slovenského nákladného dopravcu včera informoval český denník Hospodářské noviny. Železničná spoločnosť Cargo Slovensko, Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR aj Úrad vlády SR o záujme českej strany vedia. Hovorkyňa predsedu vlády SR Silvia Glendová pripustila, že takéto úvahy na českej strane existujú a zároveň podala informáciu, že predseda českej vlády Mirek Topolánek oslovil v tomto smere svojho slovenského proťajška.

Niektorí odborníci na železničnú dopravu na brehoch Vltavy uvádzajú, že expanzia susedných železničných podnikov je pre vedenie Českých dráh nočnou morou. Po liberalizácii prístupu na železničnú sieť v Českej republike môžu nastať pre štátny železničný gigant tejto republiky krušné časy.

Autor v denníku SME ďalej píše, že na železničnú sieť už môžu aj iní dopravcovia. Riaditeľ Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák vidí za úvahami českej strany o spojení dôsledky liberalizácie železničného trhu. Ide o opatrenia Európskej únie, ktoré búrajú umelé zábrany pre dopravcov, ktorí chcú konkurovať veľkým domácim železničným spoločnostiam. Významným faktorom je to, že infraštruktúru vlastnia iné firmy ako tie, ktoré po koľajách jazdia. Napríklad, slovenské Cargo tak nemôže zabrániť zahraničným konkurentom, ale ani novým slovenským firmám, aby na Slovensku zvyšovali objem prepráv.

Železničným prepravcom berie stále viac zákaziek kamiónová doprava. Tú uprednostňujú najmä tie odvetvia priemyslu, ktoré vyžadujú dodávky s často až minútovou presnosťou doručenia. Palčák ďalej tvrdí, že nákladní železniční dopravcovia sa musia obzerať aj po iných tr­hoch, ak chcú prežiť v konkurenčnm prostredí.

Dôkazom o expanzii zahraničných firiem je najmä rakúsky Rail Cargo, ktorý bol favoritom v v tendri na privatizáciu slovenského Carga a ktorý teraz súťaží v tendri o maďarské Cargo. Má konkurenta v slovenskej investičnej skupine Slavia Capital.

České Cargo je v objeme prepravy väčšie ako slovenské a na rozdiel od našej firmy je ziskové. V ostatných troch rokoch aj českej firme poklesla celková preprava vrátane tranzitu.

Za výhody spojenia považuje tento odborník zníženie nákladov na prevádzkové riadenie, prerozdelenie si trhov či výmena informácií. Negatíva sa môžu prejaviť, ale veľa bude závisieť od toho, ako si spoločnosti prerozdelia kompetencie a flexiblitu v rozhodovaní.

Kým Palčák je presvedčený, že spojenie môže slovenskému Cargu pomôcť, riaditeľ železničnej divízie špedičnej firmy DHL Ing. Vladimír Brna v hodnotení prínosu spojenia opatrný. Nazdáva sa, že skôr či neskôr sa dočkáme vytvorenia jednotnej európskej železničnej siete. To by západným firmám umožnilo cez územie Česka a Slovenska rýchle spojenie s ukrajinským či ruským trhom.

Silvia Glendová, hovorkyňa premiéra Fica povedala, že "vznik spoločného železničného podniku je zatiaľ otázkou budúcnosti“.

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR ako jediný akcionár slovenského Carga vyhlásilo, že v rámci strategických rozvojových plánov spoločnosti sa uvažuje aj o alternatíve užšej spolupráce s českým partnerom. „Vzhľadom na to, že sa analyzujú viaceré možnosti, je predčasné špecifikovať, o akú formu spolupráce by mohlo ísť,“ povedal hovorca ministerstva Marián Jánošík.

Manažment slovenského Carga možnú spoluprácu s českým Cargo nekomentoval. „Je to v kompetencii ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií“ povedal hovorca ŽSSK Cargo Slovakia Ján Tréger.

O tom, česká vláda chce spojenie vznikajúceho ČD Cargo  so slovenským ŽS Cargo informoval ČTK člen podvýboru pre dopravu českej snemovne Karel Šidlo (poslanec za Komunistickú stranu Čiech a Moravy), napísal včera denník Pravda. 

Denník Pravda ďalej píše, že Maďari Cargo predávajú. Maďarská vláda už dávnejšie rozbehla proces privatizácie dopravnej spoločnosti MÁV Cargo. Uchádza sa o ňu aj slovenské konzorcium zložené zo špedičnej firmy Šped-Trans a investičnej skupiny Slavia Capital Group, ktoré ponúklo za MÁV Cargo najvyššiu cenu. Záujemcov je však viacero, medzi nimi napríklad aj rakúsky Rail Cargo Austria. Výsledok tendra by mal byť známy v novembri.

Česká nevesta (ČD Cargo) sa ponúka slovenskému ženíchovi (ŽS Cargo Slovensko), no ženích sa do jej náruče asi nebude ponáhľať. Slovenskí predstavitelia naznačujú aj iné, omnoho výhodnejšie varianty. V hre zostáva tiež samostatné podnikanie ZSSK Cargo alebo vznik spoločného podniku so silným zahraničným investorom, v ktorom by bol štát väčšinovým vlastníkom", povedal minister dopravy Vážny.

"Európa sa v nákladnej doprave spája a samostatný slovenský satelit by mohol byť problém," zdôraznil minister Vážny v rozhovore pre denník Pravda, ktorý vyšiel v sobotnom vydaní z 27. 10. 2007. Minister však chce preskúmať, či by železničný dopravca dokázal fungovať samostatne. Ministerstvo by do niekoľkých týždňov malo vedieť, ktorá možnosť je pre podnik výhodnejšia.

V prípade spojenia slovenského a českého Carga by v Európskej únii podľa Vážneho vznikol tretí najsilnejší nákladný železničný dopravca. Výhody spojenia sú podľa ministra v technologickej blízkosti obidvoch firiem. Problematický by však bol podľa neho audit firiem. Podľa informácií, ktoré zverejnil denník Pravda, Česko vidí v spojení oboch firiem príležitosť na lukratívnu privatizáciu takéhoto podniku. Vážny sa dosiaľ prejavoval ako odporca privatizácie ŽS Cargo Slovensko.

Bývalá vláda Mikuláša Dzurinda rozbehla privatizáciu nákladného železničného prepravcu, pre predčasné voľby sa však tender neskončil. Súčasná vláda sa po nástupe do úradu zaviazala, že nebude privatizovať štátny majetok.

 Graf: denník SME

 

Ilustračná snímka: Garin

Citácie v tomto príspevku zo zdrojov:

http://servis.pravda.sk/pda_art.asp?cl=A071024_165928_sk_pludia_p01&o=sk_spravy&obr=1

http://www.tvojepeniaze.sk/vazny-cargo-ma-viacere-moznosti-dn6-/sk_pludia.asp?c=A071026_163715_sk_pludia_p1

http://dnes.atlas.sk/ekonomika/138975/vznika-cesko-slovensky-dopravny-oboh

http://www.idoprava.sk/Appl/WebObjects/IDop.woa/3/wa/articleDetail?articleId=111662&wosid=BaJ3kOOivQtgH8KqBgQh

http://www.sme.sk/c/3555513/Zeleznicne-podniky-maju-spojit.html 

Súvisiace odkazy