Filmem proti nehodám na přejezdech

18.1.2010 18:30 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: SŽDC, s.o.

Filmem proti nehodám na přejezdech

Správa železniční dopravní cesty, s.o. dnes v Ostravě představila svůj nový projekt směřující k prevenci nehod na přejezdech. VLAKY.NET přijaly pozvání na prezentaci nového výukového filmu a následující tiskovou konferenci, z nichž vám přinášíme krátkou informaci a malou fotoreportáž.

 

 

 


Alarmující počet střetů silničních vozidel i osob s vozidly drážními na úrovňových kříženích silnice s železnicí v České republice už dlouho zneklidňuje odborníky z oboru silniční a železniční dopravy, policie a všech dalších dotčených složek. Problém jistě není neřešitelný – má svá rozuzlení technická, právní, ale také výchovná. Už před drahným časem vznikly různé projekty a kampaně, které byly zaměřeny především na řidiče, kteří jsou původci drtivé většiny nehod na přejezdech.

Nehoda u Třeboně dne 14.1.2010 © Drážní inspekce

V roce 2005 byla zahájena tříletá akce Bezpečné přejezdy, na jejíž organizaci se podílely České dráhy a Nadace BESIP. Problematika nehod na přejezdech se později stala součástí šířeji koncipovaných preventivních akcí. K výchově řidičů i chodců jsou zaměřeny například webové stránky Ministerstva dopravy, Drážní inspekce, Policie ČR či BESIPu, Existují dokonce specializované stránky k prevenci nehod na přejezech.. České dráhy ji pojaly do programu svého Preventivního vlaku a obdobně se snaží i další orgány a organizace.
 
Střetnutí na přejezdu v Novém Městě na Moravě dne 12.1.2010 © Drážní inspekce
 
Správa železniční dopravní cesty, s.o. je coby vlastník a provozovatel oněch celkem 8 280 železničních přejezdů, resp. jejich drážní části, samozřejmě zainteresována také. Na podzim minulého roku se podílela na organizaci simulované srážky vlaku s automobilem na přejezdu pro pořad České televize, jak se o tom píše na jejích stránkách. A od toho asi nebylo daleko k nápadu vytvořit film, který by pomohl bojovat proti podobným nehodám, které mají zpravidla tragické následky.
 
Úvod prezentace projektu © Karel Furiš
 
V dnešní tiskové zprávě se k tomu píše: Film může posloužit především jako výukový materiál pro autoškoly, kde doplní současné multimediální prostředky k výuce dopravních předpisů. Během filmu je divák seznámen se všemi formami zabezpečení železničních přejezdů v České republice, počínaje zabezpečením výstražnými kříži, přes nejstarší mechanická po moderní elektronické zabezpečovací zařízení. Současně jsou připomenuty správné postupy chování na železničním přejezdu v souladu se silničním zákonem a nechybí ani návody, jak řešit mimořádné situace, například v momentě, kdy se automobil dostane mezi stažené závory.
 
Celkový pohled na tiskovou konferenci © Karel Furiš
 
Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst v našem archivu, samotný film je k dispozici ve videogalerii webových stránek SŽDC, s.o. A když už jsme u tohoto filmu, který shlédli také účastnící ostravské tiskové konference, přidám odkaz na další, který byl při té příležitosti promítán. Jde o záznam už výše zmíněné simulované srážky na přejezdu v PJ ČD Plzeň a najdete jej tady. V připojené fotogalerii je několik reportážních snímků Karla Furiše z dnešní akce v Ostravě, které zachycují její atmosféru. 
 
Titulní snímek: Dva mrtví na přejezdu u Troubska dne 18.1.2010 © Drážní inspekce

Galéria

Súvisiace odkazy