2009 – Nostalgie ve světě 1435 milimetrů

6.2.2010 8:00 Milan Vojtek

2009 – Nostalgie ve světě 1435 milimetrů

Tak se nám zase překulilo datum přes poslední prosincový den a v kalendáři začal rok s desítkou na konci. Tak tedy opět nastal čas podívat se do hlubin harddisku počítače a nahlédnout, co zajímavé (aspoň) doufám že zajímavé i pro vás – tam je a připravit nějaké to ohlédnutí za rokem s číslem 2009. Takže než ta data přesunu do záloh, vybral jsem něco, co myslím stojí za připomenutí.

Přijměte tedy pozvání na krátký průlet rokem minulým. Již jsem vás vytáhl na návrat za normálním provozem, nyní je moje pozvánka spojena s nostalgií.



Jak jsem již psal v ohlédnutí za provozem, bylo to z hlediska focení problematičtější, vše komplikoval nedostatek času. A s nostalgií to nebylo jinak. Výjimkou bylo parní šílenství z přelomu loňského a letošního roku, ale bylo i nemálo akcí, které jsem vynechal. Třeba do Vrútok jsem se chystal ale vzhledem k zoufalému počasí večer před akcí jsem rezignoval - moje chyba, kdo se nenechal odratit, udělal nakonec pohledné snímky. O Slavnosti Pernštejnského panství mě zase připravila dovolená u slané vody a těch absencí byl víc i z pracovních důvodů. Přesto se něco povedlo nafotit.

 

Perfektní akcí byla 4. dubna jízda motorovým vozem M 240 po jihomoravských lokálkách. A protože vcelku přálo i počasí, tedy alespoň část dne, vznikla kolekce snímků, z nichž jsem vybral tento záběr z lokálky Šakvice - Hustopeče. 

Zatímco 8. května vlakoneťáci řádili na pátých narozeninách klubu, mě pracovní povinnosti ponechaly doma. Ale když už, tak jsem mezi práci zahrnnul i pár snímků z pouti 475.101 na akci Pálavský okruh. Prosím, jedna ochutnávka z Valtic, respektive traťového úseku Valtice - Boří Les.  

Ve stejný den a při příležitosti stejné akce, jsem vyfotil i turistický vlak z Brna do Lednice, na snímku mezi zastávkami Charvátská Nová Ves a Lednice - rybníky.  

Pokračujeme akcí Pálavský okruh. Poprvé se v jeho historii dostala do Lednice úplně celý souprava. Rozdělená ovšem na dvě části. Ta červená - na rozdíl od zelených rybáků, jela úsek Boří Les - Lednice tam i zpět s prototypovou bertou.

 V Břeclavi se obě části vlaku spojily a šlechtična 475.101 na snímku již s nimi uhání zpět k Brnu

Jaksi nad plán byly vloni toulky 850.001 do Lednice. Plánovaný stroj M 262.018 totiž nevydržel celou sezónu. Výlet velkého motoru do Lednice 24. května jako by byl předzvěstí pozdějších potíží.  

 Při výlukách z důvodu stavby nového tzv. vídeňského mostu, jezdila 30. května v úseku Boří Les - Lednice jako historický vlak dvojice hurvínků.

Jednou z mála parních akcí - navíc oproti historii notně redukovanou, je Brno - město uprostřed Evropy. 6. června se při této příležitosti opět provětrala šlechtična 475.101. Ze čtyř někdejších parních lokomotiv v Brně dnes jediná funkční pára v Brně 

Tady projíždí přes obřanský most 

Aby se o pár okamžiků později vynořila z tunelu. 

A tady vyráží na cestu z hlavního nádraží.

O týden později, 13. června, byl na programu Rendez. super akce, super podívaná, ale nic pro fotografy. Je to akce pro ty, kdo chtějí vidět parní stroj zblízka. Na Rendezu toho moc nevyfotím, ale potkám kamarády, tak má smysl tam jet. A něco se dá přeci jen vyfotit. Třeba parovlakový hasičský, karkulkový pantograf.  

Lákadlem byl letos tento neobvyklý parní stroj z Rakouska. Kdysi byly podobné i s označením ČSD 

23. června se šlechtična znovu podívala do Lednice. České dráhy slavily 170 let od příjezdu prvního vlaku z Vidně do Břeclavi a posléze i do Brna. Kdo pamatuje monstr akci v roce 1989, při oslavách 150 výročí, musel tentokrát smutně otřít slzičku při vzpomínce na to, kolik parních vlaků tehdy vyjelo.  

Banská Štiavnica a bonus k akci Grand Prix zvolen. Chlouba party z Prievidze na výletě. 

A ještě jedna vizitka ze Zvolena. Skupinová foto.

Záměrně jsem do tohoto ohlédnutí nedával fotky z jízdy Bratislava - Košice a zpět na přelomu roku. Byla to skvělá akce, kterou připomenu jinde. Pro rok 2010 bych si měl najít víc času na nostalgické jízdy. Je jich stále méně a méně, takže je třeba nenechat si ty pěkné ujít.