2009 – Provoz ve světě 1435 milimetrů – (dvaja a jiné)

20.2.2010 8:00 Milan Vojtek

2009 – Provoz ve světě 1435 milimetrů – (dvaja a jiné)

Tak se nám zase překulilo datum přes poslední prosincový den a v kalendáři začal rok s desítkou na konci. Tak tedy opět nastal čas podívat se do hlubin harddisku počítače a nahlédnout, co zajímavé (aspoň) doufám že zajímavé i pro vás – tam je a připravit nějaké to ohlédnutí za rokem s číslem 2009. Takže než ta data přesunu do záloh, vybral jsem něco, co myslím stojí za připomenutí.

Přijměte tedy pozvání na krátký průlet rokem minulým. Již jsem vás vytáhl na návrat za normálním provozem i nostalgií řádnou i mimořádnou, nyní nabízím malou vizitku ze světa přípřeží.

 

Focení přípřeží a neobvyklých kombinací či spojení vozidel bylo vloni pro mě vcelku snadné. Pokračující přestavba břeclavského uzlu se pochopitelně neobešla bez mimořádností a výluk. Pochopitelně nejen kolejových, ale i výluk napájení trolejového vedení. A tak potom stačilo jen se vypravit do terénu. Atraktivní byly především výluky v úseku Břeclav - státní hranice s Rakouskem, při které nezávislá trakce zajížděla až do Hohenau. Na svém oblíbeném místě jsem fotil sám, ale když jsem se pak přesunul do vlaku, nestačil jsem se divit, kolik lidí tato mimořádnost vylákala ke kolejím. A je zajímavé, jak velký zájem měli rakouští šotouši o šanci cvaknout si na jejich trati český brejlovec. No, ale pojďme pěkně popořádku.

 

 

 První snímky vznikly 27. ledna. a zejména pohled na tři vozy osobního vlaku do Přerova s trojící lokomotiv působí úsměvně. Ve skutečnosti se tímto způsobem vytahovala z nástupiště spolu s vlakem i původní vlaková lokomotiva, která vlak přivezla z Přerova. 

To vlaky vyšší kvality měly jednodušší řešení. Místo přípřeže postrk, který soupravu vyžduchal pod "šťávu". 

stejná praxe, jaku u výše uvedených osobních vlaků z Přerova, byla i u rychlíků IDS. které v Břeclavi dělají úvrať. Tři lokomotivy v tomto případě ale doprovází pětivozovou soupravu rychlíku.  

Pantografu ZSSK musela při výluce také pomáhat nezávislá trakce.  

JIný dena jiné místo. 8. května při čekání na 475.101 s vlakem Pálavský okruh projelo kolem mě i prototypové qatro, odpočívající za 742.100 

Ale zpět do Břeclavi na výluky. 12. květen a v podstatě již téměř historický diesel 2143 táhne tauruse z Břeclavi do Hohenau 

O čtyři dny později, 16. května uhání brejlovec s automatickým spřáhlem pro vlečení pendolina s EC spojem z Vídně. Místo focení: Břeclav, u Františkova rybníku cca 500 metrů od rakouské hranice

 Následující den, 17. května dva moderní stroje Herkules a taurus na vjezdu do Břeclavi

Ostatně, 17. května jsem si pofotil. tady jede brejlovec s pendolinem do Hohenau, právě minuli bunkr u Františkova rybníku a míří k hranici ... 

... a tady cca o 1200 metrů dál už uhání k Bernardsthalu 

Výluky pokračovaly i 31. května a brejlovec 754.041 pomáhá EC do Varšavy. 

 

Další zajímavá přípřež, nejprve v Břeclavi a pak v Hodoníně pořízený záběr railjetu. Protože ale stroje řady 1116 nesmí do českého vnitrozemí, vleče jednotně sladěnou soupravu ještě českofotbalový taurus.

 

A na závěr ještě jedna nákladní přípřež. 5. srpna vjíždí od Hrušek nákladní vlak s přípřežní 742.093