2009 – Provoz ve světě 1435 milimetrů – (zdechlé fény a jiné)

3.4.2010 12:00 Milan Vojtek

2009 – Provoz ve světě 1435 milimetrů – (zdechlé fény a jiné)

Dnešní sobotní nadělení ze Shalomkova archivu navazuje na vloni premiérový příspěvek, věnovaný zdechlým fénům. Byť je vlajková loď dálkových spojů na slovenských i českých kolejích i tentokrát hlavním hrdinou příspěvku, rozšířil jsem jej o několik dalších nevšedních kombinací lokomotiv v čele vlaků.

Takže kromě fénovacích vozidel, kterým se dostává dostatku péče lidské i finanční na opravy (to je jen vtip), tady najdete i některé další odpadlíky.

 


Seriál ohlédnutí za rokem 2009 se blíží do finále. Před rokem jsem některé zachycené neschopnosti lokomotiv řady 350 ukázal poprvé a letos se tedy znovu vracím k tématu a přicházím s další reminiscencí následků akci typu "někde se stala chyba". No holt, ani fény 350 už nejsou nejmladší a když opravy závad jako například "v stoštydsiatke mašina vibruje" nebo "v rychlosti 120 mlátí dveře a do mašiny táhne", jsou opravovány větou "v depe sa neprejavilo" pak prostě musí nastat situace, kdy si mašina  už prostě řekne dost a stačilo. Takže, co tu máme letos?  

V kalendáři se skví datum 10. února 2009, když v podvečerních hodinách zstavuje na břeclavském nádraří spoj EC do Prahy. Strojvedoucí ostřížím pohledem hledí do sněhové vánice, aby zjistil příčinu neočekávaného chování při vjezdu do stanice. Příčinu identifikuje v problému na lyžině zadního sběrače. Takže až do Prahy na přední... a na střídavině tedy jen rychlostí 120   

 Na přední sběrač? Tak tedy znovu jen 120, protože Šakvice jsou na střídavině. 4. dubna se šotouši toulali po jihu Moravy s M 240.0. Při té příležitosti pozornému oku neunikl EC 171 opět s  předním smetákem.

Přesně o dva týdny jsem se přichomýtl k další kuriozitě. Dva fénovací stroje, z toho jeden flákající se, uháněly k Bratislavě.  

Vloni vyhledávaná 362.002, která se zařadila mezi dosud ojedinělé reklamní stroje na slovenských kolejích, bylo pochopitelně hojně vyhledávaným terčem fotoaparátu. Tentokrát (26.4.) se cudně ukryla za stroj ČD. V obou případech se jednalo o EC 275. 

Opačným směrem tedy do Prahy se rovněž 26. dubna vezla vlaková lokomotiva 350. V tomto případě ale nikoliv neschopná, jen odpočívala, protože na přípřeži se vracela zpět náhradní lokomotiva z výše umístěného snímu s neschopnou 362.002.   

Velké zklamání. Na k-reportu jsem 2. května zahlédl informaci o problémech Coca-coly a jejím návratu "po studenu" Chtěl jsem ji cvaknout a protoože sluníčko bylo ukryté, zvolil jsem místo ve vnitřním oblouku s tím, že vlak na venkovní koleji oblouku nabídne ideální focení. Člověk míní, osud mění. K mému překvapení vlak jel proti srsti, takže jsem kvapně mizel z kolejí, navíc vylezl i ten Oskar. Tak místo dobrého záběru vznikl jen dokumenntární snímek.     

Další avizo bylo 7.5 na pravděpodobně dvojici fénů na EC. nakonec to byla kombinace 362 a 350, ale za fotku to stálo  

Dvou fénů na jediném vlaku jsem se dočkal až 25. června. Pravda, podmínky na focení měly daleko do ideálu, ale co... to se zvládne, ne?  

A aby to nebylo pořád jen o fénech, "nevolno" se může udělat i jiným strojům. 12. prosince se vezl plecháč do Brna za živou 263.002. 

I když, já jsem v tento den šel ven především kvůli této kombinaci. Vlak EC 275 jako častý spoj pdo dopravu zdechlin opět s dvojící fénů.