2009 - MV TOP

10.4.2010 8:00

2009 - MV TOP

Poslední z volného cyklu Svět 1435 milimetrů 2009, takzvaný projekt topový uzavírá seriál sobotních příspěvků z Shalomkova počítače. Že mi velký šéf Zbyněk na tento seriálek vyhradil sobotní ráno dalo vzniknout takové minitradici, která by v tomto okamžiku měla až do příštího roku skončit. Ale nevylučuji, že ještě něco podobného vytvořím.

Ne tedy z fotek roku 2010, kde již mám nějaké kandidáty pro ohlédnutí za aktuálním rokem, ale třeba z nějakých archivních věcí z před digitální éry. No, ale dost filozofování, pojďme do tohoto dílu.

 

Jsme tedy ve finále ohlédnutí za rokem 2009. Závěrečný díl ohlédnutí za dvanácti měsíci s letopočtem 2009 s hlavičkou MV TOP přináší ty záběry, které mému oku nejvíce lahodily. Jasně, sto lidí, sto názorů, jsem zvyklý fotit po svém, často s jednoznačným důrazem na efekt lokomotivy přes celý snímek, přesto budu doufat, že nejsem jediný, koho tyhle snímky zaujmou.

Kalendář se zastavil na datu 23. březen. Oči i mysl volají po jaru, ale svěží jarní zeleň nikde. Takže fén prototypový první jede v kulise ještě zimní šedi. Snímek vznikl mezi Lanžhotem a Břeclaví v lokalitě Kostická váha  

Tamtéž, pravda s vlakem opačného směru, vznikl i snímek ze dne 20. dubna. Coca-Cola v čistém provedení vypadá stále elegantně.  

Nostalgický spoj Brno - Lednice a zpět je šancí vidět v pravidelném provozu historické motoráky. Slušelo jim to i 26. dubna. 

Hračičky s fotoaparátem Červená, modrá, bílá, žlutá a zelená. Obrázek, který mám momentálně i v profilu, vznikl 30. dubna...  

... abych se do stejných míst vrátil i následující den, 1 května, abych pro změnu fotil v místě oddílového návěstidla autobloku 

 Pro změnu z mostu u Podivína jsem fotil 30. května. Koleje rovné jako linka jsou ideálem pro maximálku 160, kterou uhání Hašek do Prahy 

 Prototyp 850.001 na cestě do Brna 31. května.

Fotkou z Kostické váhy jsem toto ohlédnutí začal. na stejné místo se vracím snímkem z 6. června  

 

Přejezd v lokalitě Rytopeky, mezi zastávkami Charvátská Nová Ves a Lednice - rybníky je místem, kde vznikl záběr 475.101 se zvláštním vlakem 23. června. 

Modrá je dobrá? Na obloze, mašině i kytkách. 24. červen  

"Dietní" oslavy 170 let železnice na Moravě... 475.101 před zastávkou Poštorná 27. června.

22. červenec, ideální počasí, pak není problém udělat fotku. I když se jedná o blonski fén. 

O tři dny později, 25. července, to už ideál nebyl. I tak se ale na Avale blýskl prototypový fén... a já jsem ho blýskl taky.  

Mise Bezpráví, neboli směr česká šotomekka. Tak tady obětuji snímek i italské "nádheře".  (21. srpen)

O den později jsem upřednostnil Jadran expres. Přímo na zastávce Bezpráví 

A posléze i jeden snímeček z opačného směru 

 GP Zvolen měla malé dozvuky. Včetně focení u Strečna. Tak tedy prosím, ještě jednou 350.001, tentokrát 14. září

Konec roko, to bylo Hugošílenství. neodolal jsem a fotil taky. 26. prosinec

Tady jsem měl 28. prosince avizo, že na EC 274 pojede do Prahy Coca-Cola. A protože v době před jejím příjezdem nádherně svítilo sluníčko, tak jsem, navzdory zatažené obloze, vyjel udělat snímek. Vše nasvědčovalo, že místo u nadjezdu nedaleko břeclavského hřbitova, bude tím pravým. Bylo. Ale jen pro focení soukromníků, po jejich průjezdu sluníčko zmizelo a fotka Coca-Coly už nebyla radostí, ale zklamáním.