Jak jsme Matúša Čáka naháněli

5.7.2012 8:00 Radek Hořínek

Jak jsme Matúša Čáka naháněli

Už nějakou dobu jevil Shalomek zájem pofotit si Matúša Čáka při jeho cestě do Trenčína a zpět. Jediná možnost byla poslední den školního roku, kdy jel tam a ve stejný den i zpět. Děti školou povinné dostávaly vysvědčení a já se chystal na cestu za novým poznáním. Tak jsem v pátek vsedl do R 806, abych z něj vystoupil v Břeclavi půl hodiny po poledni. Tam jsme se před nádražím setkali a mohli vyrazit.

 
 
 
 
 
Před tím ještě Shalomek zkoušel Lukáše, zda se přidá, když to celé vyprovokoval. Pracovní povinnosti ho nepustily, tak jsme se ve dvou vydali do Kyjova, odkud jsme se rozhodli začít nahánět náš předmět zájmu. Plán byl jednoduchý. Vjezd do stanice a výjezd s odjezdovou mechanikou. Díky zpoždění, které měl Sp 1727, se povedla fotka pouze na vjezdu. Potom se nám nějak ztratil z dohledu. Kvůli objížďce, která nás zdržela, se nám povedlo Matúša Čáka dohonit až za Kunovicemi.
 

754.062 v čele Sp 1727 v úseku Popovice u Uh. Hradiště - Hradčovice © Radek Hořínek
 
Na horní Vláře začal hon, který cestou tam měl skončit někde před Trenčínem. Po několikátém setkání si na nás zvykl fíra a vždy jsme se pozdravili. Sedli jsme do auta a pokračovalo se dál. Radost mně osobně udělal jeden z posledních provozních brněnských mohykánů řady 850. Už cestou do Břeclavi jsem viděl ve Starém Městě u Uherského Hradiště 850.030, nachystaný k odjezdu směr Bylnice. Při čekání na 754.062 v Šumicích se nám krokodýl dostal před objektivy foťáků.
 

850.030 s Os 4312 v Šumicích © Radek Hořínek
 
Pomalu jsme se začali blížit k hranicím. V Bylnici jsme zkontrolovali přítomnost mechanik na odjezdu směr Brno, u kterých jsme naplánovali focení cestou zpět. Poslední fotka na území ČR vznikla mezi Svatým Štěpánem a Vlárským průsmykem. Potom hurá na Slovensko. Horné Srnie vjezd i výjezd a dál ku Trenčínu. Pod dráty jsme si udělali jedno foto 754.062 a pofotili pár strojů z provozu mezi Dubnicí nad Váhom a Trenčínem, mezi kterými byl i Hugo a dle Shalomka jel normovanou okénkovou stranou k fotofleku.
 

350.004 na IC 10504 v úseku Dubnica nad Váhom - Trenčianska Teplá © Radek Hořínek
 
Asi v době odjezdu Sp 1736 z Trenčína jsme vydali zpět do Horného Srní, abychom si ho opět dali na vjezdu a odjezdu. Stejně jako cestou tam, i při návratu do Brna dostal do vínku Matúš Čák nějakou tu minutku navíc. Svižně valil domů a my s ním, abychom si na stejném přejezdu mezi Svatým Štěpánem a Vlárským průsmykem udělali foto z opačného směru. Dál se pokračovalo do Bylnice. Tam jsme se opět potkali s 850.030 a 050. Tato souprava byla po vystoupení cestujících zavěšena na Sp 1736 a ten se vydal dál k Brnu.
 

754.062 se Sp 1736 v úseku Hostětín - Pitín zastávka © Radek Hořínek
 
Nás pak čekalo několik míst na focení. Vjezd do Slavičíma, mezi Hostětínem a Pitínem nebo na stejném místě v Šumicích, kde jsme fotili 850.030. Pokaždé jsme se pozdravili s fírou a pomalu jsme se vraceli k domovům. Nejprve do Moravského Písku, kam mne Shalomek dopravil, abych změnil typ dopravního prostředku. Počkal jsem si tady na R 815, který mne dovezl do Olomouce. Shalomek se vydal ještě k Bzenci na poslední záběr Sp 1736 a dál pokračoval domů. Mně se ještě cestou podařil zajímavý snímek čehosi jiného.
 
750.710 a 961.007 ve Starém městě u Uh. Hradiště © Radek Hořínek
 
Horko bylo na padnutí, ale my dva jsme nepadli. Zvládli jsme vše, co jsme si předsevzali. Sice jsme byli jenom dva, ale i to stačilo, abychom se odměnili za vysvědčení, které jsme naposled v životě dostali už před hodně lety. A kam příště? To se uvidí. Zajímavých míst k focení je spousta.
Odkazy:
  1. Vlárská dráha - Wikipedie
  2. Alan Butschek - Železniční zajímavosti – stránky mj. o vozidlech DKV Brno
  3. Matúš Čák Trenčanský - Wikipedie

Úvodní snímek: 754.062 na Sp 1727 „Matúš Čák“ v Šumicích © Radek Hořínek

Galéria