Dobojovalo sa...

8.7.2012 8:00 Marek Gróf

Dobojovalo sa...

Strach, piskot parného rušňa, desiatky ranených ale i mŕtvych. Aj také boli ukážky bojov v areáli Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre „aneb“ dobojovalo sa. 16. júna 2012 sa Nitra vrátila o viac ako šesťdesiat rokov dozadu. Skanzen poslúžil ako fiktívna obec neďaleko Nitry.

 

     


    

     Pokojné práce na poli, ženy perú a vešajú prádlo. Idyla ospalej dedinky sa rúca v momente príchodu predsunutej motorovej nemeckej hliadky. Nastáva hrôza a strach. Za hliadkou prichádzajú ďalší a ďalší vojaci Wehrmachtu, ktorý si v dedinke stavajú núdzový poľný lazaret a svoje stanovište. Z ničoho nič padajú prvé sovietske výstrely a rozpúta sa krviprelievanie. Za pár minút už počuť pískanie parnej lokomotívy. Do bojov prichádza zasiahnuť nemecký vojensky vlak. Zastavuje v strede bojiska a vojaci sem privážajú ranených.

Improvizovaný "pancierový" vláčik na okruhu NPŽ v Nitre.

     Ukážky sa zúčastnilo okolo 70 vojakov Červenej armády a nemeckého Wehrmachtu. Tanky prezatiaľ chýbali, ale i tak sme mali možnosť vidieť množstvo zaujímavej vojenskej techniky, ako SdKfz 223, Zűndapp KS 750, Praga RN, 3.7 cm Pak 36, BA64b, Jeep Willys a mnoho ďalších.

Historická vojenská technika v nasadení.

Boje v tesnej blízkosti železničnej trate.

     Akcia tohto typu bola v SPM organizovaná po prvý krát, dá sa povedať, že aj v bližšom okolí. Spomínané ukážky si prišlo pozrieť viac ako tisíc návštevníkov, čo predznamenáva to, že ukážky budú aj na budúci rok. I keď niekomu by sa mohlo zdať „hranie sa na vojačikov“ zvláštne, treba si pripomínať to, čo sa stalo v nedávnej histórií, aby sa už viac neopakovalo. Nie jedného diváka pri pohľade na boje až zamrazilo ... priznám sa, ja som bol jedným z nich.

 

Súprava NPŽ sa po dobre vykonanej práci ešte prebehla po okruhu ako fotovlak. (snímka Nikolaj Šeršeň)

Realizačný tím NPŽ, ktorý sa podieľal na zdarnom priebehu akcie.

Neoznačené snímky autor.

Galéria