Rychlíková Regionova a jiné nevšednosti jednoho všedního odpoledne

15.7.2012 8:00 Stanislav Plachý

Rychlíková Regionova a jiné nevšednosti jednoho všedního odpoledne

Původně se mělo jednat pouze o výšlap po práci, na dřevěnou rozhlednu Drahy u Javorníka, která se tyčí nedaleko železniční zastávky Javorník nad Veličkou. Nakonec z malého výletu na česko – slovenské pomezí vznikl reportážní článek pro VLAKY.NET o něčem docela jiném. Tak to může dopadnout, když člověk narazí na jakési kuriózní řešení dopravní situace na železnici.

 
 
 
 
 
 
Patřím k mnoha železničním fanouškům, kteří pravidelně využívají komerčních nabídek k cestování po železnici. Od 1.7.2012 se na pokladnách ČD objevila jízdenka s názvem Jízdenka na léto, kterou jsem hojně využil při své sobotní cestě k oslavám 110 let ozubnicové železnice trati Tanvald – Harrachov, s následným přespáním v Jablonci nad Nisou, a nedělní jízdou na Slavnosti Pernštejnského panství, jejichž centrem se tradičně stala Nedvědice. Ale hodila se i ke zmíněnému výletu, který dne 11.7.2012 začal nahlédnutím do PSO Veselí nad Moravou.
 

Nahlédnutí do haly PSO Veselí nad Moravou © Stanislav Plachý
 
Pak jsem se teprve vydal ke svému cíli, už zmíněné rozhledně, jejíž vybudování je vnímáno poněkud kontroverzně. Cestou tam i zpět jsem pochopitelně potkal i něco železničních zajímavostí, jak se můžete přesvědčit nahlédnutím do připojené galerie fotografií. Celou středeční jízdu jsem chtěl původně zakončit přímým spojem z Veselí nad Moravou do Uherského Hradiště. Nakonec vše změnila myšlenka podívat se ještě do Hodonína po nějakých nových výšlapových botách, vzhledem k blížící se dovolené ve Vysokých Tatrách.
 

Taktované setkání „Regionov“ ve Veselí nad Moravou © Stanislav Plachý
 
Na hodonínské nádraží jsem se po vyřízení té obuvnické záležitosti vrátil krátce před příjezdem vlaku Ex 531 Helfštýn. Už při průchodu k třetímu nástupišti jsem si na svítícím ukazateli povšiml avizovaného zpoždění EC 105 Sobieski v délce 15 minut. Bral jsem to jako běžnou věc, jelikož snad vše toho dne jezdilo s pěti až desetiminutovým zpožděním. Jedním z mála přítomných, kdo v tu chvíli tušil následné události (a znal jejich prvotní a geograficky vzdálenou příčinu), byl strojvedoucí lokomotivy 380.007-5 v čele expresu Helfštýn, který mne měl přiblížit k domovu.
 

Ex 531 „Helfštýn“ přijíždí do Hodonína © Stanislav Plachý
 
Po příjezdu do žst. Staré Město u Uherského Hradiště naskočilo na digitálním ukazateli zpoždění 10 minut. To mi přišlo jako dost nepochopitelné, když vlak jel doposud na čas. Při pozornějším rozhlédnutí jsem zjistil, že na stejném nástupišti stoji EC 105 Sobieski, který nemá lokomotivu. Následně se mi podařilo vyzvědět, že vlak přivezla nouzově stejnosměrná lokomotiva 162.053-3, která byla jako jediná po ruce při přepřahu soupravy v Bohumíně. Ve stanici Staré Město se měly stroje prohodit, což se také stalo a jízda vlaků se zpožděním (EC Sobieski – 35 minut a Ex Helfštýn – 10 minut) pokračovala dál.  
 
„Směnárna“ lokomotiv ve Starém Městě u Uherského Hradiště © Stanislav Plachý
 
Ještě před odjezdem našeho osobního vlaku směr Uherské Hradiště a Veselí nad Moravou mívám tradičně ve zvyku shlédnout příjezd rychlíku R 712 Olšava, což se sice povedlo, ale v trochu netradiční podobě. Místo rychlíkové soupravy tvořené 5 vozy v čele s brejlovcem v barvách pana Najbrta přijela Regionova s hnacím vozem 814.133-5. Ten si rád fotografuji, jelikož se jedná o přestavbu původního motorového vozu 810.092-7, který jako prvné své řady začal zajišťovat osobní dopravu v okolí žst. Kroměříž, mj. na lokálce Kroměříž – Zborovice.
 

R 709 „Velehrad“ v podání „Regionovy“ na odjezdu z Uherského Hradiště © Stanislav Plachý
 
Motorová jednotka Regionova 814.133-5/914.133-4 následně nahradila také zpožděný rychlík R 709 Velehrad, mířící ze stanice Praha–Smíchov do Luhačovic. V nedalekém Uherském Hradišti před příjezdem tohoto rychlíku svítilo zpoždění 110 minut. Na stránkách Babitronu se objevilo zpoždění dokonce 124 minut. Cestující z tohoto zpoždění asi nebyli moc nadšení, ale i takové události se na železnici čas od času dějí.
 
Úvodní snímek: Javorník nad Veličkou zastávka hostí „Regionovu Trio“ 814.205-1/814.206-9 © Stanislav Plachý
 
Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria