ZhongGuo TieLu Tu/DiTuCe

22.7.2012 8:00 Ing. František Smatana

ZhongGuo TieLu Tu/DiTuCe

Začneme výukou čínštiny, nech sa zvýšia vaše šance na prežitie v budúcnosti. ZhongGuo znamená Čína, TieLu železnica (pre VRT sa používa pojem GaoTie a pre metro DiTie, kde samostatne tie znamená železo a lu cesta, jednoducho „železnaja doroga“), Tu je mapa a konečne DiTuCe znamená atlas. S výslovnosťou sa babrať nebudeme, lebo za a) je to zložité a za b) aj tak sa ju nenaučíte…

Tým sme skončili so vzdelávaním a prejdeme k zábave. Takže žiadne strachy. Navyše to nebude ani článok, len taký článoček a vážený čitateľ sa neunaví.

 


Po príchode do Číny som nevedel (a vlastne dodnes presne neviem), ako je organizovaná železničná doprava. K tomu patril aj problém zohnať mapu železničnej siete. Ten sa mi podarilo vyriešiť až nedávno. To som bol totiž v kníhkupectve (inak keď sa dostanete do Číny, istotne niektoré navštívte, je to zaujímavá skúsenosť) a náhodou mi zrak padol na policu, kde som zbadal fotku VRT súpravy. A objavil som mapu čínskych železníc. Presnejšie dve, ktoré som následne kúpil: skladaciu mapu (zložená na formát A5, rozložená na A0, 880 x 1 230mm) a zošit (alebo by som mal správnejšie povedať atlas, veľkosť A4).

Inak cestovné poriadky v tlačenej forme som nevidel dodnes. Kto nemá pripojenie na web, musí ísť zrejme na železničnú stanicu. Alebo na „uličnú“ predajňu lístkov. To je tiež čínska špecialita: v mestách na ulici nájdete malé kancelárie, v ktorých si môžete zakúpiť cestovné lístky. Za cenu lístku plus malý poplatok (malý ako malý, 5 rmb, teda asi 50 centov). Snáď nezabudnem najbližšie túto „úradovňu“ niekde nablízku odfotiť. Celkom dobré riešenie, čo vy na to? (doplnené: Nezabudol som, fotka je pripojená; fotila ju manželka, ale aspoň pokyn som vydal ja). A prejdime k mapám.

Skladacia:

TieLu Tu, vydanie z januára 2012, stála 8 yuanov (zhruba 1 euro), a nájdete na nej:

  1. schému Číny s hlavnými traťami (približne veľkosť A4);
  2. podrobnejšiu mapu železničných tratí, na jednej strane západnú časť (M 1 : 60 000 000), na druhej východnú (M 1 : 55 000 000);
  3. mapky staníc v hlavných mestách (34x);
  4. detaily niektorých železničných uzlov (24x), v galérii máte trate v okolí ChengDu.

Zošit:

TieLu DiTuCe, vydanie z marca 2011, stála 10 yuanov (cca 1,2 eura), pozostáva z obalu a 14 vložených strán, a obsahuje viac-menej to isté, čo skladacia mapa. Naviac tu je:

  1. cestovné poriadky.

Aby nedošlo k omylu: Na jednom obrázku vidíte ChengDu a trate v jeho okolí. Vyznačil som tam dve mestá, v ktorých začína (MienYang) a končí (E Mei Shan) nová VRT. A keďže na mapách nie je merítko, vedzte, že vzdialenosť z ChengDu na sever je 160 km a na juh 150 km. Čína JE obrovská. Inak je zaujímavé, že táto novobudovaná VRT (projekt CML) v mape nie je zaznačená, lebo iné sú.

PS: Pre „čínštinárov“ som do galérie dodal aj fotku s vysvetlivkami k mapám pre zlepšenie slovnej zásoby…

Galéria