Rozmarné léto na kolejích

22.9.2012 8:00 Karel Furiš

Rozmarné léto na kolejích

Malé ohlédnutí za letošním létem. Krásných slunečních dnů bylo hodně. K fotografování v Ostravě ale i do vzdálenějších míst to určitě lákalo, a tak jsem se rozhodl napsat pár řádků k fotografiím, které nejsou v reportážích, co jsem o prázdninách napsal – nebo někdo jiný ještě za tepla bohužel ani nenapsal, jako třeba v případě GP Zvolen.

 

 

 

Mezi první akce patří návštěva Dne dětí ve Vrútkách, kam už jezdím pár let pravidelně. Tento rok mně vyšla i návštěva Bratislavy na Rendezu 2012. Ještě před tím jsem navštívil trať číslo 310, kde v současné době probíhá dlouhodobá výluka z důvodu opravy železničního svršku a tunelů.


Tunel v Domašově nad Bystřicí (29.5.2012) © Karel Furiš

V okolí Olomouce jsem se pohyboval několikrát. Fotografování jsem se věnoval i v Přerově, kde probíhá velká rekonstrukce nádraží a mostu směrem od Hranic na Moravě a Olomouce. Dvakrát jsem byl také v Rokytnici u Přerova.


380.007-5 na EC 111 „Praha“ v Rokytnici u Přerova (29.5.2012) © Karel Furiš

Podívat jsem se byl i Tatenicích mezi tunely. Také v mé domovské Ostravě se našlo pár dnů na focení něčeho zajímavého. Začalo to jízdou vlaků na fotbalové Euro 2012. Navštívil jsem i mé bývalé pracoviště v Ostravě-Mariánských Horách.


189-846 na mém bývalém pracovišti v Ostravě-Mariánských Horách (9.7.2012) © Karel Furiš

Jednou jsem se vydal do Zlína, ale cestou jsem se rozhodl plány změnit a nakonec jsem si udělal okruh přes Luhačovice, Bylnici a Horní Lideč, kde se v současné době konají také výluky a o zajímavosti v provozu tam tudíž rozhodně není nouze.


770.604-7 čeká na svůj další výkon v přestavované žst. Horní Lideč (25.7.2012) © Karel Furiš

Kamarád z Kežmarku Jozef Juhász napsal, že se zdržuje v Opavě, tak jsem nemeškal a setkali jsme se tam. Zajímavosti se našly i na trati číslo 321, kde z Havířova do Českého Těšína byly napěťové výluky. Vaškovi Vyskočilovi už tři roky slibuji návštěvu, tak jsem se rozjel i do Náchoda, kde jsem už spoustu let nebyl.


Vašek Vyskočil vypravuje osobní vlak z Náchoda (1.9.2012) © Karel Furiš

Pak už následovala návštěva té již v samém úvodu zmíněné GP Zvolen. Je to škoda, že se na naší hlavní stránce objevují neustále pozvánky na všelijaké akce, pořádané na Slovensku, ale o jejich průběhu se pak člověk často nic nedoví. A když ano, tak mnohem později, než někde jinde.


Parní stroje před závodem na GP Zvolen (8.9.2012) © Karel Furiš

Neuniklo mi ani chystání konvoje v Olomouci na oslavu 170 let trati z Přerova do Lipníku nad Bečvou. Jako poslední byla krátká návštěva Frýdku-Místku a jízdy parních vlaků na Den Radegastu. Určitě to léto bylo docela pestré.


475.101 ve Frýdku-Místku na zvláštním vlaku ke Dni Radegastu (15.9.2012) © Karel Furiš

Ne o všem jsem byl schopen napsat samostatnou reportáž. Na svých cestách pořizuji i krátká videa. Bylo jich zde už hodně, jak v článcích, tak na VLAKY.NET TV. Kdo má zájem, najde je pohromadě na mém kanálu YouTube.
 
Úvodní snímek: 749.259-8 s Os 13714 v Olomouci dne 14.9.2012 © Karel Furiš

Galéria