Z modernizovanej stanice s TREŽkou

15.11.2012 8:00 Kamil Korecz

Z modernizovanej stanice s TREŽkou

Postupujúca modernizácia trate 120 zanecháva za sebou novú tvár staníc, tratí, výpravných budov, nástupíšť a vôbec všetkej železničnej infraštruktúry. Proces obnovy sa nevyhol ani železničnej stanici Trenčianska Teplá, kde práce napredovali pomerne rýchlym tempom. V týchto dňoch dospeli práce do finálneho stavu.

 
 
 
 
 
 
 
Zmodernizovania stanice sa dočkala aj Trenčianska elektrická železnica (TREŽ), aj keď v transformovanej podobe. Štátny dopravca dlhodobo vykazoval prevádzku na trati do kúpeľných Trenčianskych Teplíc ako vysoko stratovú a po niekoľkých návrhoch a opätovných prehodnoteniach skutočne došlo k proklamovanému zastaveniu štátom prevádzkovanej dopravy. TREŽka však mala viac šťastia ako niektoré iné trate, podarilo sa jej totiž vdýchnuť nový život s novým prevádzkovateľom a v novej podobe.
 

Cestovný lístok terajšieho prevádzkovateľa © Kamil Korecz
 
Cieľom je dosiahnuť stav prevádzky založený na turistickom ruchu, kde by úzkokoľajka fungovala v úlohe turistickej atrakcie premávajúcej pravidelno-príležitostne počas roka, najmä v letnej sezóne. Celý tento projekt je v začiatkoch a tak bude zaujímavé sledovať, či už v budúcom roku vyjdú na trať pravidelné turistické vlaky tak ako je tomu na domovskej trati nového prevádzkovateľa, alebo ešte nejaký čas bude pokračovať prevádzka vo forme občasných vlakov pri najrôznejších príležitostiach. 


Zatiaľ iba príležitostný vlak odchádza z Trenčianskych Teplíc © Kamil Korecz
 
A práve aj onú sobotu 3.11.2012 vyšla na trať do Trenčianskych Teplíc dvojica električiek pri zvláštnej príležitosti. Tento krát to bolo pri príležitosti čerstvo ukončenej rekonštrukcie stanice Trenčianska Teplá. Kompletne bolo prebudované koľajisko stanice, pribudlo nové ostrovné nástupište, podchod, novú tvár dostal prístrešok prvého nástupišťa, priebežné traťové koľaje zostali izolované od nástupných hrán, slovom klasický štandard modernizovaných staníc. Aj tu sa však nájde niekoľko rozporuplných prvkov, vyvolávajúcich otázky či práve toto je to správne a optimálne riešenie.
 

Ostrovné nástupište a kusá koľaj č. 6 © Kamil Korecz
 
Množstvá betónu na prístreškoch nástupíšť síce ubudli, ale stále dominujú. Určite zaujme podchod situovaný ďaleko od staničnej budovy, alebo ešte vzdialenejšia koľaj č.6 vybavená nástupnou hranou využiteľnou pre začínajúce či končiace vlaky smer Vlársky průsmyk či nebodaj Lednické Rovne. Od výdajne cestovných dokladov je to celkom pekná prechádzka. V hlave mi vŕta aj využiteľnosť nástupnej hrany pri ôsmej koľaji plynule prechádzajúcej ku desiatej, navyše v oblasti výhybky opatrenej pevným zábradlím. Obnova fasády sa dotkla len zhruba polovice výpravnej budovy, severná časť na novú tvár buď len čaká, alebo na ňu nezvýšilo.
 

Rozpoltená stanica © Kamil Korecz
 
Vráťme sa ale naspäť k TREŽ a zázemiu k nej prislúchajúcemu. Zásadnou obnovou prešlo aj úzke koľajisko pred remízou. Sponzorsky kompletne prečistený zvršok rovnako ako aj koľaj pri nástupišti žiaria novotou, prevádzkovú budovu pri nástupišti nahradila zastrešená plocha. Zarážadlo úzkeho rozchodu všetky tieto zmeny ustálo bez ujmy a tak je možné naďalej vidieť symbol červenej hviezdičky ešte aj v dnešných časoch. Chcelo by to len vedro vody, kefu a možno pár šikovných ťahov štetcom, aby sa opäť vynímala aspoň tak ako pri oslave 100 rokov TREŽ.
 

6.4.2011 hviezdička krajšie hviezdila © Kamil Korecz
 
Už dlhé desiatky minút pred začatím jázd sa v zázemí depa zhlukovali tváre známe aj neznáme, dvojica električiek chvíľu pózovala na obnovenom koľajisku. Naplánované boli dve jazdy pre širokú verejnosť s odchodmi z Teplej o 12-tej a o 14-tej a jedna jazda pre pozvaných hostí o 15-tej. Práve pred tou poslednou jazdou došlo aj na strihanie pásky, sťaby symbolického odovzdania sponzorsky zrenovovaného koľajiska úzkeho rozchodu do užívania.
 

Už sa strihá páska © Kamil Korecz
 
Nuž poprajme električke svetlú budúcnosť, aby sme sa nemuseli po pár rokoch s nostalgiou obracať iba na fotografie a dobové dokumenty, ale aby tu tento kúsok našej dopravnej histórie stále bol a plnil svoju síce už nie dopravno-obslužnú, ale napriek tomu nezastupiteľnú úlohu. Záujem cestujúcich o obe verejné jazdy dáva tušiť naplnenie sľubnej perspektívy jázd aj v budúcnosti. Veď kúpeľné mesto Trenčianske Teplice má ako turistický ciel čo ponúknuť a nie je to iba skromný domček zabudnutého ex-politika.
 
Úvodná snímka: Električka pripravená k jazde z modernizovanej stanice © Kamil Korecz

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy