První prázdninová jízda na TREŽ

29.7.2013 8:00 Karel Furiš

První prázdninová jízda na TREŽ

Již delší dobu jsem tam nebyl a zatímco naposledy jsem si v údolí Váhu užil zimu, 29.6.2013 bylo nádherně a teplo. Přijal jsem pozvání od členů TREŽ, protože ta akce byla výjimečná a trochu se i slavilo - 104. výročie spustenia prevádzky na trati Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice. Hlavním lákadlem byla souprava tří električek, která měla v den konání oslav premiérovou jízdu.

 

 

 

 

Takže to krásné sobotní ráno jsem se vydal na cestu do místa oslav. Tentokrát jsem zvolil jízdu přes Horní Lideč. Měl jsem několik důvodů touto trasou cestovat. Potřeboval jsem nějaké video záběry jednotky 460 a za Horní Lidčí si prohlédnout trať i Střelenský tunel po rekonstrukci. V Púchově jsem měl během pár minut přípoj a svezl jsem se elektrickou jednotkou Jánošík do Trenčianské Teplé.


Po příjezdu na místo šestým „Jánošíkem“ © Karel Furiš

Po příjezdu a nezbytném přivítání jsem sledoval přípravy na jízdu a zaznamenával změny, které zde po pár měsících nastaly. Pavol jako vždy vařil v kotli výborný guláš a ostatní chystali vozidla soupravy k vlastní jízdě. Starostí bylo dost a jestli vůbec pojedou tři spojené vozy bez problému, ráno ještě nikdo netušil. První jízdu provedly jen dvě električky.


Dvojice električek na trati do Trenčianské Teplé © Karel Furiš

V areálu TREŽ se to začalo návštěvníky jen hemžit a přijížděla i silniční historická vozidla, která se měla po poledni účastnit souběžné jízdy s električkou za doprovodu policie na motocyklech. Program zpestřily i místní hasičské sbory a historická stříkačka. Pro děti byl velkým lákadlem skákací hrad. Stanice Trenčianská Teplá je po rekonstrukci, a tak tam není zatím zajištěno žádné občerstvení, takže i to zajišťovali členové klubu TREŽ ve svých prostorách.


Stylové gastronomické zákoutí © Karel Furiš

Od mé poslední návštěvy bylo, vidět že to zde myslí vážně, mnoho se změnilo k lepšímu a nabízejí zde více než jen vlastní jízdu. Po dobrém obědě nastala chvíle, kdy se chystala premiérová jízda tří spřažených električek. V jednu hodinu odpolední za nádherných zvuků houkaček a troubení se souprava na trati a historická vozidla vedle na silnici vydala do Trenčianských Teplic.


Trojelektrička na startu © Karel Furiš

Byl to nádherný průjezd s pořádnou slávou. Nic podobného jsem dosud neviděl. Jízdu jsem samozřejmě zaznamenal na video, které si můžete prohlédnout níže. Po návratu soupravy vystoupili na nástupišti mažoretky a oslavy pokračovaly, jen já jsem se potichu rozloučil, neboť nastal čas návratu domů. Opět nějaký ten rychlík a z Púchova expres do Hranic na Moravě. Pak už je to jen kousek a byl jsem doma v Ostravě.

Pár pohyblivých obrázků z oslavy a jízd k 104. výročí TREŽ © Karel Furiš
 
Šikovní chlapci a krásné dívenky z TREŽky to umí a přeji jim mnoho úspěchů při dalších jízdách. A hlavně děkuji všem za krásné přijetí v milém prostředí.
 
Odkazy:

Úvodní snímek: Vrcholem akce byla jízda soupravy tří električek © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy