Silná tradícia univerzitného vzdelávania v študijnom programe železničná doprava

16.4.2015 8:00 Jozef Gašparík

Silná tradícia univerzitného vzdelávania v študijnom programe železničná doprava

Mnohí z nás sa už v detstve stali fanúšikmi vláčikov a železnice, pričom bol často tento záujem podporovaný modelovými železnicami. Tým, ktorým to vydržalo dlhšie, sa rozhodli študovať na strednej dopravnej škole a niektorí aj na vysokej škole. Na Slovensku vznikla tradícia vysokej školy dopravnej pred 55 rokmi, pričom bola pôvodne budovaná ako železničná.

Študijný program železničná doprava a Katedra železničnej dopravy fungujú v rôznych podobách už od samotného vzniku univerzity v roku 1953, teda viac ako 60 rokov.

 

 

V roku 1953 bola na ČVUT v Prahe rozhodnutím vlády zriadená Fakulta železničná. Tá bola základom na zriadenie Vysokej školy železničnej (VSŽ) v Prahe. V októbri 1953 nastúpili prví študenti. Títo mali raz mesačne voľný lístok na vlak, ktorý mohli využiť na cestu domov. Na posilnenie stavovskej hrdosti dostávali železničiarske uniformy a podľa výsledkov v štúdiu zlaté a strieborné odznaky. Silneli však hlasy upozorňujúce na to, že prudkým rozvojom prechádzajú aj iné druhy dopravy a preto bola škola premenovaná na Vysokú školu dopravnú v Prahe. Problémy s priestormi rozhodli o premiestnení tejto školy z Prahy na Slovensko. Zmienka o perspektívnom presídlení do Žiliny sa nachádzala vo vládnom nariadení o zmenách v organizácii vysokých škôl už v roku 1959. O sídlo VŠD sa popri rokovaniach s mestom Žilina vehementne zaujímalo i mesto Martin argumentujúc možnosťou prepojenia s praxou prostredníctvom v ňom sídliacich strojárskych závodov a blízkosťou železničného uzla Vrútky. Nakoniec však v roku 1960 bol v Žiline otvorený prvý akademický rok a v roku 1962 už bola presťahovaná VŠD definitívne do Žiliny. (Pitoňáková a kol., 2013)

VŠD v Žiline tvorili tri pôvodné fakulty kreované v Prahe (Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy, Fakulta strojnícka a elektrotechnická a Vojenská fakulta). Postupne sa však rozširoval počet odborov. 

Katedra železničnej dopravy bola vždy pevnou súčasťou fakulty, pričom počas svojej existencie mala rôzne názvy (Katedra organizácie vlakovej dopravy, Katedra železničnej dopravy a prepravy), prešla viacerými organizačnými a štrukturálnymi zmenami, avšak jej pôvodná profilácia sa zachovala až dosiaľ. Dodnes sa vychovávajú odborníci v oblasti prevádzky a ekonomiky železničnej dopravy. Na podporu praktickej výučby bolo už v šesťdesiatych rokoch vybudované dopravné laboratórium s modelovou železnicou a reálnymi zabezpečovacími zariadeniami.


Letecká snímka areálu Žilinskej univerzity na Veľkom Diele © Žilinská univerzita

Začiatkom deväťdesiatych rokov bol dokončený nový areál na Veľkom Diele, vrátane novej budovy Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov (PEDAS) vo vtedy už Vysokej školy dopravy a spojov (VŠDS). V roku 1994 bolo uvedené do prevádzky nové špecializované dopravné laboratórium v sále na prízemí tejto budovy.

V roku 1996 sa zmenil názov Vysokej školy dopravy a spojov na Žilinskú univerzitu v Žiline. Katedra železničnej dopravy je v súčasnosti stabilnou súčasťou Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov. Pribudli nové fakulty vrátane humanitného zamerania a po roku 2009 bol rozšírený tento areál o nové budovy tak, že drvivá väčšina katedier a fakúlt je sústredená v jednom spoločnom vysokoškolskom areáli (univerzita má v súčasnosti 7 fakúlt). Tým došlo i k opusteniu historickej budovy "A" v centre mesta, ktorá predstavovala symbol Vysokej školy, ale napríklad aj budovy Stavebnej fakulty na Komenského ulici.

Mnohých študentov prilákala možnosť „hrať sa s vláčikmi“ počas praktického vyučovania práve v dopravnom laboratóriu, ktoré v čase svojho vzniku bolo jedinečné svojho druhu na Slovensku i v Čechách. Dopravná prevádzka je simulovaná na okruhu modelovej železnice v tvare jednoduchého oválu 50 x 2,5 m v mierke 1:87 (H0), na ktorom sa nachádza päť železničných staníc. Študenti si v rámci povinného predmetu "laboratórny dopravný výcvik" osvojujú zručnosti obsluhovania zabezpečovacích zariadení, staničných i traťových, a učia sa riadiť železničnú dopravnú prevádzku v pozícii výpravcu, výhybkára, prípadne dispečera bez rizika vyvolania negatívnych dosahov na skutočnú dopravnú prevádzku. Študentom umožňuje prakticky sa zoznámiť s obsluhou a funkciou rôznych typov zabezpečovacích zariadení - od najstarších (ale stále ešte používaných) až po najmodernejšie. Taktiež rozširuje teoretické poznatky získané v oblasti zabezpečovacej techniky, keďže študenti majú možnosť vidieť ich praktickú realizáciu a funkciu väčšiny systémov.

Zariadenie dopravného laboratória s využitím výpočtovej techniky modeluje činnosť nasledujúcich typov staničných zabezpečovacích zariadení:

  1. elektromechanické staničné zabezpečovacie zariadenie vzoru Rank 5007 s mechanickými prestavníkmi ovládanými výmenovými pákami a svetelnými návestidlami (železničná stanica Vrútky),
  2. reléové staničné zabezpečovacie zariadenie typu TEST 14 (typové elektrické stavadlo, železničná stanica Bytča),
  3. reléové staničné zabezpečovacie zariadenie s cestovým spôsobom zadávania jazdnej cesty typu AŽD 71 (železničná stanica Hričov),
  4. reléové staničné zabezpečovacie zariadenie s cestovým spôsobom zadávania jazdnej cesty typu AŽD 71 s číslicovou voľbou (železničná stanica Púchov),
  5. elektronické staničné zabezpečovacie zariadenie s cestovým spôsobom zadávania jazdnej cesty pomocou počítača a zobrazovaním stavu riadeného procesu na farebnej obrazovke (železničná stanica Žilina).


Celkový pohľad na modelové koľajisko dopravného laboratória © Jozef Gašparík
 
 
Názvy staníc však nemajú nič spoločného s reálnymi stanicami na sieti ŽSR. Stanice sú medzi sebou prepojené jednokoľajnými a dvojkoľajnými traťami, ktoré sú zabezpečené nasledujúcimi typmi traťových zabezpečovacích zariadení:
  1. obojsmerný reléový poloautomatický blok bez hradlového stanovišťa (bez oddielových návestidiel) na trati,
  2. automatické hradlo bez oddielových návestidiel,
  3. obojsmerný trojznakový automatický blok s úplnou blokovou podmienkou.

V každej stanici na okruhu modelovej železnice sa na pracovisku výpravcu (v dopravnej kancelárii) nachádza ovládací stôl, kontrolné tablo staničného zabezpečovacieho zariadenia príslušného typu v skutočnej veľkosti. Jazdné cesty, vlakové aj posunové, sa stavajú v súlade s predpismi ŽSR pre obsluhu staničných zabezpečovacích zariadení.

Vlaky modelovej železnice sú ponímané ako vlaky nezávislej trakcie, slúžia ako náhrada vlakov používaných v reálnej prevádzke. Činnosť reléovej logiky je v porovnaní so skutočnou prevádzkou nahradená osobnými počítačmi kompatibilnými so štandardom IBM PC AT. Pomocou tejto technológie možno simulovať nielen bežné prevádzkové stavy staničných a traťových zabezpečovacích zariadení, ale taktiež rôzne poruchové stavy. Toto zariadenie spĺňa štandardy bežné v dobe svojho vzniku. Napríklad jedna stanica (nazvaná Žilina) je elektronické zabezpečovacie zariadenie, ktoré je unikát, keďže v tej dobe ešte neboli stanovené štandardy jednotného oblužného pracoviska.

Praktického výcviku sa v rámci spolupráce s praxou pravidelne zúčastňujú frekventanti kurzov odbornej prípravy Železníc Slovenskej republiky. V roku 2014 bolo v dopravnom laboratóriu katedry školených 30 absolventov kurzu návestný majster (OS 42), 124 absolventov kurzu výhybkár (OS 15T) a 88 absolventov kurzu výpravca (OS 19).

Táto špecializovaná učebňa však počas svojej 20 ročnej existencie prestáva vyhovovať požiadavkám na moderné zabezpečovacie systémy. V pripravovanom projekte vytvorenia nového simulátora riadenia železničnej dopravnej prevádzky sa uvažuje s inštaláciou moderných pracovísk (napr. ESA 44, SIMIS-W), vytvorenie dispečerského pracoviska s novou topológiou koľajiska, kde bude mať miesto trať s diaľkovo ovládanými zabezpečovacími zariadeniami či model zriaďovacej stanice. Naprojektovaný simulačný model bude pozostávať zo šiestich špecifických technologických riadiacich pracovísk, pričom budú zachované stanice s reléovými zabezpečovacím zariadením a stanica vybavená elektromechanickým zabezpečovacím zariadením. Každé jedno riadiace pracovisko (stanica) bude špecifické úrovňou a spôsobom technologického riadenia procesov. Vo vybranej stanici bude inštalované ovládanie zariadenia pre poskytovanie audiovizuálnych informácií cestujúcim o odchodoch vlakov.
 

Rušeň „čmeliak“ so súpravou vozňov Uacs © Jozef Gašparík

Pri navrhovaní nového simulačného pracoviska sa napríklad uvažuje s digitálnym riadením koľajiska namiesto analógového napájania trakcie prostredníctvom koľajových obvodov. Kvôli inšpirácii navštívili zamestnanci katedry niekoľko podobných dopravných laboratórií, ktoré fungujú v Drážďanoch, v Pardubiciach, na železničných univerzitách v Dnepropetrovsku či v Jekaterinburgu a najnovšie na Dopravnej fakulte ČVUT v Prahe. Je vyvíjaná snaha na získanie financovania tohto projektu zo štrukturálnych fondov EÚ. V súčasnosti zachovanie funkčnosti tohto dopravného laboratória je možné len vďaka zanieteniu zamestnancov. Pri obmedzených finančných zdrojoch sa však v poslednom období rozrástol park koľajových vozidiel, napríklad vo farbách Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. jazdí na modelovom okruhu súprava rýchlika „Zemplín“ s „okuliarnikom“ na čele a  s autovozňom na konci. V jednej stanici pribudli v rámci rozpočtových možností modelové lampy, po ktorých rozsvietení nastane pravá nočná atmosféra železničnej stanice.

Okrem praktického výcviku v dopravnom laboratóriu majú študenti programu „železničná doprava“ v jednom semestri povinnú odbornú prax. Táto je koncipovaná ako spoznávanie vybraných pracovísk ŽSR, ZSSK a ZSSK CARGO v Žiline a blízkom okolí (napríklad riadenie železničnej dopravy na ŽSR - výpravcovia, dispečeri, elektrodispečeri, analýza grafikonu vlakovej dopravy ŽSR, výluková činnosť na ŽSR, opravovňa vozňov Žilina, centrum predaja Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s.) . Študenti tiež pobudnú na vybranom pracovisku výpravcu, kde si môžu sledovať reálnu prevádzkovú prácu.

Táto odborná prax je možná na základe zmluvnej spolupráce katedry so ŽSR, ZSSK, ZSSK CARGO, LTE - Logistik a Transport Slovakia s. r. o. a LOKORAIL, a. s. Študenti i pedagógovia majú možnosť podniknúť odbornú stáž na vybraných pracoviskách v prevádzke i v manažmente spoločností. Zároveň vďaka tejto spolupráci sú tiež zadávané témy na bakalárske a diplomové práce, pričom zamestnanci železničných spoločností poskytnú podklady na riešenie a tiež konzultantov. V rámci tejto spolupráce napríklad môžu študenti v rámci písania záverečnej práce získať povolenie na vstup na stanovište rušňovodiča a získať tak praktickú skúsenosť z pohľadu rušňovodiča.

Význam spolupráce v oblasti praktických stáží dokladuje i hodnotenie spolupráce s praxou v roku 2014 v správe Národného projektu „Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti“, kde sa spolupráca Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov so Železnicami Slovenskej republiky hodnotí na vysokom 49. mieste spomedzi 2680 fakúlt a ústavov v SR.

Ďalším rozmerom spolupráce s praxou je každoročné organizovanie medzinárodnej vedeckej konferencie „Horizonty železničnej dopravy“ a tiež výberových prednášok študentom, kde pozývaní odborníci z praxe odovzdávajú odborné skúsenosti, informujú o aktuálnych problémoch v praktickej prevádzke železničnej dopravy či o činnosti jednotlivých zložiek dopravných podnikov pôsobiacich na národnom i medzinárodnom dopravnom trhu. Výberové prednášky boli realizované v rámci niekoľkých predmetov. O praktických problémoch boli prednášať napríklad Ing. David Krásenský (Oltis Group Olomouc) v rámci predmetu Ceny a tarify na tému tarifnej integrácie v integrovaných dopravných systémoch, Ing. Peter Šulko, PhD. (GR ŽSR) v rámci Technológie dopravy o aktuálnych problémoch konštrukcie cestovného poriadku, Ing. Ľuboš Mierny (ZSSK CARGO) v rámci predmetu Železničná dopravná prevádzka o technológií spracovania vozňových zásielkach v staniciach a o súčasnom stave vlečkovej prevádzky v SR, Ing. Mário Oleš a Ing. Ján Veselovský (ŽSR) v rámci predmetu Manažment v železničnej doprave prezentovali tému riadenia zmien na ŽSR. Najväčší záujem v zimnom semestri v rámci predmetu Osobná doprava a preprava vyvolali pozvané prednášky Ing. Radima Jančuru, majiteľa spoločnosti Regiojet, a.s. a následne Ing. Jozefa Schmidta, obchodného riaditeľa Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., ktorí prezentovali aktuálnu a medializovanú problematiku spustenia prevádzky súkromných IC vlakov na trati Bratislava – Košice a  reakcie štátneho dopravcu na prichádzajúcu konkurenciu.
 

Ing. Peter Šulko, PhD. z GR ŽSR priblížil proces prideľovania kapacity železničnej
dopravnej cesty © Jozef Gašparík

Študenti tak získavajú komplexné vzdelanie v prevádzke a ekonomike železničnej dopravy, pričom predmety manažmentu a ekonomiky tvoria tretinu predmetov. Pedagógovia vytvárajú podmienky pre tento cieľ vydávaním študijnej literatúry (takmer každý predmet má svoju učebnicu alebo skriptá) a poskytovaním možností praktického dopravného výcviku a softvérovej podpory v učebni výpočtovej techniky. Zámerom je dotvoriť ponuku čo najširšej škály informačných systémov využívaných v železničnej doprave v samotnom procese výučby, čo vytvára predpoklady pre výchovu odborníkov s komplexnými vedomosťami a zručnosťami uplatniteľných v praxi.

V rámci i nad rámec učebných osnov sú tiež organizované viaceré odborné exkurzie, zamerané napríklad na výrobu koľajníc a manipulačné zariadenia v Třineckých železiarňach, nekonvenčné dopravné systémy vo Vysokých Tatrách, prekládkovú železničnú stanicu Čierna nad Tisou, klimatický tunel RTA vo Viedni, zriaďovaciu stanicu Žilina-Teplička či centrálnu zriaďovaciu stanicu vo Viedni. Významnou bola v roku 2014 exkurzia na medzinárodnú výstavu Innotrans Berlin špeciálnym vlakom v spolupráci s Wagon service travel a. s. Hodnotenie študentov z týchto exkurzii je zachytené v ich článku v katedrovom časopise Železničná doprava a logistika.

Študenti, hlavne tí viac nadšení pre štúdium železničnej dopravy, sa združujú v Klube priateľov železníc pri Žilinskej univerzite, ktorým je umožnené nad rámec učebných osnov pracovať v dopravnom laboratóriu a tiež organizujú rôzne zaujímavé akcie a exkurzie s cieľom rozšíriť i obzor poznania. Ďalej klub spolupracuje pri renovácii historickej železničnej techniky ako aj pri organizácii železničných podujatí pre verejnosť, najmä so Spolkom výhrevňa Vrútky. Odborné exkurzie sa organizujú aj v spolupráci so Slovenskou vedecko-technickou spoločnosťou doprava, ktorej je Klub členom.

Všetky uvedené aktivity smerujú k zatraktívneniu študijného programu železničná doprava formou prepojenia teórie a praxe. Odmenou je zistenie, že nie sú evidovaní nezamestnaní absolventi, pričom v odbore alebo príbuznom odbore pracujú dve tretiny absolventov. Napriek tomuto faktu stoja pred pedagógmi a výskumníkmi úlohy zatraktívnenia študijného programu v rámci novej akreditácie, keďže evidujeme klesajúci záujem o štúdium tohto technicko-ekonomického študijného programu. Problémom je aj fragmentácia študijných odborov na stredných školách, kde zaniklo mnoho odborov zameraných na prevádzku a ekonomiku železničnej dopravy.
 

Z exkurzie Klubu priateľov železníc v RD Bratislava © Tomáš Kamenár
 
Budúcnosť železničnej dopravy si vyžaduje prípravu špecialistov, ktorí budú mať rozhľad v doprave, preprave i v ekonomike. To potvrdzuje i neustály záujem a podpora zo strany železničných podnikov o kvalitných absolventov a nasýtenosť trhu vyštudovanými všeobecnými ekonómami, právnikmi a sociálnymi pracovníkmi. Potupná zmena štruktúry pracovného trhu v SR s prenášaním dôrazu na potrebu absolventov technických disciplín a generačnej výmeny v dopravných spoločnostiach dodáva váhu absolventom študijného programu železničná doprava. Absolventi sa uplatňujú najmä v týchto organizáciách a spoločnostiach doma i v zahraničí:
  1. orgány štátnej správy a samosprávy (ministerstvá, vyššie územné celky a pod.),
  2. podniky správcu železničnej infraštruktúry,
  3. železničné podniky prevádzkujúce osobnú a nákladnú železničnú dopravu,
  4. koordinátori integrovaných dopravných systémov,
  5. zasielateľské spoločnosti,
  6. logistickí operátori,
  7. výskumné, vývojové a projekčné organizácie s dopravným zameraním,
  8. stredné odborné a vysoké školy,
  9. a iné.

Konkrétne možno menovať napríklad Železnice Slovenskej republiky, Železničnú spoločnosť Slovensko, a.s., Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia, a.s., LTE- Logistik a Transport Slovakia s.r.o., LOKORAIL, a.s., RegioJet a.s. , Simcon s.r.o., Metrans (Danubia) a.s., Šped-Trans, Siemens s.r.o., Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Dopravný úrad, odbory dopravy samosprávnych krajov a iné zasielateľské a logistické spoločnosti.

Veríme, že železničná doprava má na Slovensku budúcnosť a radi privítame záujemcov o štúdium  (v prípade záujmu podrobnosti o prijímacom konaní sú dostupné online) s tým vedomím, že po skončení štúdia si reálne naplnia svoje detské sny a budú plne uplatniteľní na trhu práce v oblasti železničnej dopravy.
 
Literatúra a odkazy:
  1. Pitoňáková, S. a kol.: Premeny Žilinskej univerzity (1953-2013), EDIS - vydavateľstvo Žilinskej univerzity v Žiline, Žilina 2013
  2. Zaujímavé špecifikum Katedry železničnej dopravy - Transport.sk
  3. UNIZA - Katedra železničnej dopravy – oficiálne stránky
  4. UNIZA - Katedra železničnej dopravy na Facebooku
  5. Čo všetko sme zažili a videli v akademickom roku 2013/2014 (prehľad odborných exkurzií) – formát PDF
  6. Aj dospelí sa hrajú s vláčikmi! - Miroslav Lisinovič (blog.sme.sk)
Úvodný obrázok: Logo katedry železničnej dopravy

Galéria

Súvisiace odkazy