Cestování s „Jízdenkou na léto“ 2015 (2)

19.9.2015 8:00 Jiří Řechka

Cestování s „Jízdenkou na léto“ 2015 (2)

Ještě před zakoupením letní síťové jízdenky Českých drah jsem měl v plánu jet do Kořenova na Borůvkový den. A tyto slavnosti spojit s návštěvou další pro mne neznámé tratí, a to Smržovka - Josefův Důl. Z Prahy jsem hodlal odjet rychlíkem do Tanvaldu a odtud se dostat do Kořenova před zvláštním vlakem z Tanvaldu a vyfotografovat si tento speciál na výjezdu z Polubenského tunelu.

 

 

 



Do tohoto plánu, připraveného na 22. srpna, však negativně zasáhla výluka vlaků v úseku Turnov – Tanvald, v němž byla přeprava zajišťována náhradní autobusovou dopravou. Po mém dotazu u průvodčího mi bylo sděleno, že osobní vlak v Tanvaldu nás vyčká. A tak nezbylo než doufat, že tomu tak bude. Musím konstatovat, že řidič autobusu dodržoval jízdní časy, jak jen mohl, zejména průjezd v Železném Brodě na nádraží a zpět na hlavní silnici byl „pěkně“ komplikovaný. Ale po příjezdu do Tanvaldu, jen pár desítek metrů od vlakového nástupiště, jsem spatřil, jak se vlak dává do pohybu a odjíždí. Měl jsem proto, a pár dalších cestujících, pěkný vztek.


Odjezd zvláštního vlaku z Tanvaldu do Kořenova © Jiří Řechka

Dispečer v Liberci to od nás pěkně schytal. Tedy jen virtuálně, bohužel. Byl to během mého cestování naštěstí jediný spoj, který kvůli výlukám nepočkal, na všech dalších tratích to nebyl problém. Vyfotografoval jsem si odjezd zvláštního vlaku, který jsem chtěl fotit na konci zubačky, a nezbylo mi než vyčkat dalšího spoje do Kořenova. Tam jsem se posléze dozvěděl, že rakušanka 003 má problém a při zpáteční jízdě byla v Tanvaldu vyměněna za svojí kolegyni 001. Byl pěkný den a návštěvníků bylo dost a dost.


Oblíbený kořenovský důlní vláček © Jiří Řechka

Těšil jsem se na borůvkové knedlíky, a tak jsem se postavil do fronty, po půl hodině čekání, kdy jsem postoupil jen o pár kroků a ještě větší část fronty byla přede mnou, jsem knedlíky vzdal. Nebyl jsem tak trpělivý jako další návštěvníci. Nechtěl jsem narušit svůj časový plán, a tak jsem si dal alespoň borůvkové pivo. Bylo dobré a v onom počasí příjemně osvěžující. Když jsem v Kořenově splnil své okolnostmi poněkud redukované záměry, odjel jsem přes Tanvald do Smržovky. A odtud moje cesta pokračovala po trati SŽDC číslo 034 do Josefova Dolu.


Konec tratě v Josefově dole a remíza © Jiří Řechka

Tato trať byla uvedena do provozu v říjnu 1894. Dráhu vlastnila společnost Liberecko-jablonecko-tanvaldská dráha od zprovoznění trati až do svého zestátnění ke dni 1.1.1930. V současné době zde provoz zajišťují České dráhy na základě vyhraného výběrového řízení, přičemž jejich smlouva s Libereckým krajem je platná až do roku 2026. Po nezbytném „průzkumu“ železniční stanice Josefův Dvůr a provedení fotodokumentace jsem odjel přes Smržovku opět do Tanvaldu, odkud jsem zase prostřednictvím náhradní autobusové dopravy pokračoval do Turnova a odtud se vrátil rychlíkem do Prahy.


Ve Všetatech můj rychlík potkal dvojici „rekobrejlovců“ © Jiří Řechka

23. srpna jsem odjel do Brna a odtud přes Hrušovany nad Jevišovkou a Znojmo do Šatova. Tedy to byl plán, ale výluka, tentokráte na straně našeho rakouského souseda, mě přinutila udělat za pochodu změnu cestovního plánu. Ze Znojma byla zavedena NAD do Retzu. Za pomoci jízdního řádu jsem zvolil rychlejší pokračování, jež vedlo v trase, kterou jsme měl stejně v plánu, a z Hrušovan jsem směřoval svojí jízdu do Bzence a odtud do Brna. Z Hrušovan do Břeclavi jsem prožil pár minut velké nejistoty. Při kontrole jízdních dokladů čtečka průvodčímu ukázala, že nemám žádnou jízdenku. Ani když zadal kód, který jsem měl v mobilu.


842.002 v Hrušovanech nad Jevišovkou © Jiří Řechka

Prostě žádnou jízdenku jsem neměl. Průvodčí mi řekl, že to zkusíme vyřešit v Břeclavi, což ovšem velmi narušovalo můj cestovní plán. Měl podezření, že jsem revizor, již se mu to jednou stalo. Během jízdy mi průvodčí při další obchůzce oznámil, že volal do Prahy a ta potvrdila, že jízdenku mám v „éšopu“ ČD opravdu zakoupenou. Díky jeho snaze jsem měl zachráněný den. Děkuji. Dlužno poznamenat, že před ani po této kontrole se tento problém neopakoval. Technika asi trochu trucovala. Tak tedy jsem nakonec bez problémů dojel do Bzence a odtud jsem měl pokračovat do Brna. Ale uspořený čas mne v Bzenci donutil udělat další změnu.


Bzenecká výpravní budova © Jiří Řechka

Při čekání na spoj do Brna, kdy jsem se dozvěděl, že vlak jede jen do Nesovic a dále zase NAD, jsem se rozhodl odjet do Veselí nad Moravou. Bylo by škoda nevyužít velkou časovou rezervu, kterou jsem měl, a nakonec Veselí nad Moravou v plánu bylo také. Po příjezdu do Veselí jsem jen trochu litoval, že pohled do depa byl krytý z větší části před ním odstavenými soupravami. Ale čím jsem byl velmi překvapen, to byl interiér výpravní budovy. Odbavovací hala je krásně vyzdobená včetně sloupového osvětlení, uklizená a všeobecně přívětivá.


Odbavovací hala ve Veselí nad Moravou © Jiří Řechka

Tak trochu jsem zapochyboval, že jsem opravdu na nádraží. Ale zažil jsem tam také jednu zajímavou, i když obecně ne docela ojedinělou příhodu. Při mé dokumentační činnosti mne oslovil službukonající výpravčí s dotazem, pro koho fotím, takový standardní dotaz. Když jsem odvětil, že pro sebe a taky pro VLAKY.NET, okamžitě odvětil, že naše stránky čte, hlavně články od pana Zlinského. Tak Vás pane výpravčí zdravím. Po příjezdu mého vlaku směr Brno jsem nastoupil a vydal se na opět výlukou přerušenou cestu do Brna a do Prahy.


R 864 „Rudolf Těsnohlídek“ Brno hl.n. – Praha hl.n. ve výchozí stanici © Jiří Řechka

24. srpna jsem absolvoval cestu, která mne zavedla do východních Čech. Pohyboval jsem se na trase mezi železničními stanicemi Choceň, Týniště nad Orlicí, Letohrad a Lichkov. Tedy to byl opět plán. Během cestování jsem svůj itinerář trochu přepracoval a Lichkov jsem vynechal; tam jsem již byl a nebyl tedy důležitý. Zato se naskytla možnost vrátit se z Letohradu přes Ústí nad Orlicí do Chocně a odtud se vydat do Vysokého Mýta a Litomyšle. A proč to nevyužít. Během této cesty jsem měl štěstí na zajímavá hnací vozidla. První v Borohrádku, kde v areálu firmy TSS posunovala lokomotiva 711.002.
 

711.002 na vlečce TSS Borohrádek © Jiří Řechka
 
Dále jsem měl štěstí na tři ze čtyř pronajatých motorových jednotek Regio-Shuttle RS 1 s původním řadovým označením VT 650 společnosti Vogtlandbahn (VBH). O tomto pronájmu je na našich stránkách článek od Vaška Vyskočila, tam je to podrobně rozebrané. A nakonec na polskou elektrickou jednotku řady EN57, pro mne to bylo první svezení v této soupravě, mnozí z vás ji znají lépe jak já. Musím říci, že jsem byl překvapen alespoň tam, kde jsem seděl já, že jsem měl stolek téměř u brady, bylo to hodně nezvyklé.
 

Interiér jednotky EN57-1946 na Os 7170 © Jiří Řechka
 
Ještě se vrátím do Letohradu. Než jsem odjel do Ústí nad Orlicí, zašel jsem do nádražní restaurace na polévku a byl jsem příjemně překvapen její cenou, kvalitou a množstvím. Jídla v průměru za 70.- Kč a porce, ze kterých jiná restaurace by udělala dvě. A bylo tam čisto. Po přestupu v Ústí nad Orlicí mne čekala krátká cesta do Chocně a zde po přestupu pokračování do Vysokého Mýta a Litomyšle. Po trati SŽDC číslo 018, která byla uvedena do provozu, jak píše Wikipedie, v říjnu roku 1882. Na trati do Litomyšle byla snaha zastavit osobní dopravu, naštěstí to se nepovedlo, jen byl nakonec snížen počet spojů.
 

Stanice Litomyšl s remízou © Jiří Řechka
 
Ve Vysokém Mýtě jsem měl dost času na procházku po centru města, nakouknul jsem jen tak přes dveře do Muzea českého karosářství. Pak jsem se jen na obrátku ocitl v Litomyšli a po návratu do Chocně jsem uvažoval, co se zbytkem dne. Napadlo mne zajet si do České Třebové, kde jsem při minulém průjezdu jen zahlédl dva ve šturcu odstavené kocoury společnosti LTE. A tak jsem se chtěl podívat, jestli tam náhodou ještě (nebo zase) nejsou. Na místě jsem ze dvou těch lokomotiv našel jen jednu, ale a zase tam byl polonizovaný šestikolák, pro který si přijela tovární 709.401. To již bylo při zpáteční cestě do Prahy a pro tento den to stačilo.
 

709.401 a 181.027 v České Třebové © Jiří Řechka
 
25. srpna jsem odjel do Slavonic. Přiznám, že to byl další cestovní den, který mohl skončit trochu jinak, než jak jsem měl v plánu. Ve vlaku jsem trochu doháněl spánkový deficit, a tak po příjezdu do Havlíčkova Brodu, kde jsem měl přestoupit na vlak do Jihlavy, jsem včas nezareagoval a vlak dál pokračoval s mojí tělesnou schránkou na Brno. Při usilovném prohlížení jízdního řádu jsem zjistil, že se naštěstí nic tak „strašného“ nestalo a po vystoupení v Křižanově se mohu vrátit protijedoucím vlakem zpět do Havlíčkova Brodu. A bude vše v pořádku, tedy pokud onen vlak nebude mít extra zpoždění.
 

242.236 v Křižanově © Jiří Řechka
 
V Křižanově jsem ještě zkoušel, jestli nebude možné do Jihlavy přijet přes Velké Meziřičí, Studenec a Okříšky, ale to opravdu nešlo. Zpátečním vlakem jsem přijel do Havlíčkova Brodu přesně na odjezd vlaku do Jihlavy, a tak pokračování cesty bylo zachráněno. V Jihlavě jsem musel přestoupit do prvního motorového vozu, souprava se v Jihlavě dělila. Trať SŽDC číslo 227 do Slavonic byla uvedena do provozu podle Wikipedie nadvakrát. Úsek Kostelec u Jihlavy – Telč 13.8.1898 a úsek Telč – Slavonice 7.9.1902. Do Rakouska byla zprovozněná v roce 1903. Dne 22.5.1945 byla státní hranice uzavřena a skončila pravidelná doprava.
 

Lehké opevnění vzor 37 neboli „řopík“ na slavonickém nádraží © Jiří Řechka
 
To, že jsem blízko státní hranice, dokumentovala stavebně technická památka na opevňovací práce první republiky. Řopík přímo na nádraží. Po patřičné době nastal čas odjezdu zpět do vnitrozemí, konkrétně do Dačic, kde jsem měl zhruba hodinovou pauzu před pokračováním do Kostelce u Jihlavy. Během cesty do Slavonic a zpět jsem se seznámil se strojvedoucím a průvodčím a dostal jsem od nich pár zajímavých rad a informací. V Dačicích jsem navštívil centrum tohoto města, nakoupil nějaké cestovní zásoby a po vykřižování vlaků v této stanici jsem pokračoval do Kostelce u Jihlavy.
 

841.002 v Kostelci u Jihlavy © Jiří Řechka
 
V Kostelci byl další přestup na zpáteční cestě do Prahy. Po příjezdu do Havlíčkova Brodu mne upoutal pracovní vlak, se kterým posunovala karkulka v zelenočerveném kabátě. Až doma jsem zjistil, že tuto lokomotivu mám naposledy fotografovanou v roce 2010 v PJ Trutnov, kde byla na opravě po přesunu z Malešické teplárny; to byla ještě celá zelená. Tím končí druhé pokračování mé „telenovely“, které bylo myslím nejbohatší na různé cestovní opravy a úpravy; v konečném důsledku jsem ale vždy dokončil to, co jsem měl v plánu.
 
Úvodní snímek: Průčelí odbavovací haly ve Veselí nad Moravou © Jiří Řechka
 
Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy