Parta nadšenců chce ze staré remízy vytvořit muzeum. Vyjde to?

23.4.2019 8:00 Marek Kubík Zdroj: Klub historické techniky Praha, z.s.

Parta nadšenců chce ze staré remízy vytvořit muzeum. Vyjde to?

Vážení příznivci železnice, náš spolek Klub historické techniky Praha se zabývá historií, současností a budoucností silniční, železniční a městské dopravy. Jednou z našich aktivit je budování sbírky, kterou rozšiřujeme převážně s cílem zdokumentovat bohatou historii dopravy v bývalém Československu a východním bloku. Naše sbírka obsahuje například různé časopisy, knihy, letáky, jízdní řády, jízdenky, cedule do orientací v autobusech, modely aut atd.

Z historických vozů vlastníme dva autobusy Karosa a osobní automobil Škoda 125 L.  Více se dovíte z našeho webu. Jedna z věcí, které nás v současné době trápí, je neexistence zázemí a prostor, kde bychom mohli naši sbírku vystavit pro veřejnost. Vzhledem k našemu záměru provozování nostalgické železniční dopravy jsme hledali vhodnou budovu s napojením na železnici. V oblasti na západ od Prahy, kde působíme, takové budovy nejsou vůbec, nebo jsou ve velice špatném technickém stavu.


Hostivická remíza z ulice Jiráskovy dne 1.2.2019

Postupem času jsme v železniční stanici Hostivice našli objekt bývalé železniční remízy, která nás okamžitě zaujala. V loňském roce jsme požádali Správu železniční dopravní cesty o prodej poloviny tohoto objektu. Na konci srpna přišla bohužel odpověď, že SŽDC všechno prověřila že chce budovu kvůli špatnému technickému stavu zdemolovat. Důvodem má být to, že několikrát vyhořela a že hrozí nebezpečí pádu dřevěné konstrukce v objektu.


Hostivická remíza z ulice Jiráskovy dne 21.2.2019

Aktuální fotografie depa jsme poskytli Ing. Aleši Krajdlovi, starostovi spolku Zděná 2012. Podle jeho názoru je budova depa v dobrém stavu a nejedná se o žádnou ruinu. Takže i díky němu a podpoře široké veřejnosti boj nevzdáváme a předběžně pracujeme na projektu muzea. V obytné části budovy předpokládáme vznik kanceláře spolku, jednací místnosti, místnosti s modelovým kolejištěm a dalších výstavních prostorů. V části pro deponování kolejových vozidel plánujeme vznik výstavních prostorů a menších skladů pro uložení sbírky.


Hostivická remíza z e staničního kolejiště dne 21.2.2019

Pokud se vám náš nápad líbí, informujte o něm dále a můžete nám napsat své postřehy a nápady na email khtpraha@email.cz nebo zavolat na telefonní číslo + 420 721 323 303, kontaktní osoba Marek Kubík, předseda Klubu historické techniky Praha, z.s.

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský