Na prázdniny s Českými drahami

28.6.2019 8:00 Mgr. Petr Šťáhlavský Zdroj: České dráhy - tisková informace

Na prázdniny s Českými drahami

Rádi bychom vás informovali, že České dráhy v souvislosti se začátkem velkých letních prázdnin posílí dopravu. A od pondělí 1. července začne platit také sezónní prázdninová „Jízdenka na léto“.

 

 

 

Začínají prázdniny, České dráhy posílí dopravu

České dráhy v souvislosti se začátkem letních prázdnin posílí především dálkové vlaky na Moravu. V pátek 28. června vyjede zvláštní posilový expres z Prahy (odj. 15:35) do Zábřehu na Moravě, Olomouc a Ostravy hl.n. (18:44), který v podvečer posílí dopravu také z moravskoslezské aglomerace do Čech v trase Ostrava hl.n. (19:19) – Olomouc hl.n. – Zábřeh na Moravě – Praha hl.n. (22:22). Ve směru na Slovensko pak jezdí každý den také posilový noční vlak Bohemia Praha (23:47) – Košice (9:08/20:26) – Praha (6:16) se speciálním autovozem do stanice Poprad-Tatry. 

Posíleny budou i další dálkové vlaky, a to především v pátek odpoledne a v podvečer a v sobotu ráno a dopoledne. Největší část posilových vozů bude zařazena do vlaků z Prahy směrem na Moravu, např. na Ostravsko, Valašsko nebo Slovácko. Více vozů bude také zařazeno i na dalších linkách mezi Prahou a krajskými městy. Celkově půjde o stovky míst k sezení navíc. Přesto cestujícím doporučujeme včasnou rezervaci míst a využít vlaky také mimo očekávanou přepravní špičku, tedy mimo páteční odpoledne a večer a sobotní ráno a dopoledne.

Jízdenka na prázdniny

Od pondělí 1. července je možné používat také prázdninovou síťovou Jízdenku na léto. S ní lze v době platnosti vykonat neomezený počet cest vlaky Českých drah, pouze ve vybraných spojích, jako jsou např. vlaky SC Pendolino, je třeba zajistit rezervaci místa. Jízdenka platí ve 2. třídě a lze jí zakoupit s platností 7 nebo 14 po sobě jdoucích dní. Cena zlevněné jízdenky pro držitele např. karet IN 25 nebo IN 50 a letos nově také mezinárodních učitelských průkazů ITIC je 690 Kč na 7 dní a 990 Kč na 14 dní. Základní cena bez slevy je pak 790 Kč za 7 dní nebo 1 190 Kč za 14 dní neomezeného cestování. Jízdenku na léto lze využívat pro prázdninové cesty až do 31. srpna.

Úvodní ilustrační snímek: Prázdninové cestování (6.7.2013, Železný Brod) © PhDr. Zbyněk Zlinský