Trať Bruntál – Malá Morávka v roce 2020

26.1.2021 8:00 Mgr. Jiří Mazal

Trať Bruntál – Malá Morávka v roce 2020

O trati vycházející z Bruntálu v Nízkém Jeseníku do 17 km vzdálené obce Malá Morávka jsme na našich stránkách psali několikrát. Podívejme se, jak zde probíhala loňská turistická sezona, prostřednictvím několika fotografií.

Z historie připomeňme jen tu nejnovější. Pravidelná osobní doprava tu byla zastavena roku 2009, v té době však už vlaky jezdily jen o víkendech od dubna do října. Ani předtím to nebylo příliš slavné a i starší jízdní řády napovídají, že těžiště spočívalo v turistické víkendové přepravě. Denně se naposledy jezdilo v JŘ 2002/2003.

Od roku 2009 proběhlo jen několik objednaných jízd. Ke změně došlo až roku 2018, i když se SŽDC nejprve zdráhala provést nezbytné opravy trati a argumentovala náklady na opravy ve výši 100 mil. Kč. Nakonec stačily práce za 10 mil. Kč a vlaky se 30. června 2018 opět rozjely. Dopravcem se stal MBM rail, s. r. o., pořadatelem Slezský železniční spolek, financování zajistil Moravskoslezský kraj.

Na vlaky zajišťované lokotraktory 701.754 a 703.539 a přípojnými vozy řad Blm a Clm navazoval v Malé Morávce autobus, který cestující odvezl do Karlovy Studánky. Byly bohužel chvíle, kdy nejezdil ani jeden ze dvou dislokovaných strojů. Situaci dokonce zachraňoval „šukafon“ řady 809 Českých drah. Nakonec, po vystřídání několika vozidel, se vozby vlaků ujala „karkulka“ 726.532.

Zapomenout nesmíme také na nákladní dopravu, která zanikla roku 2005. Kůrovcová kalamita však zapříčinila, že nákladní vlaky na trať opět vyjely roku 2018, a to v úseku Bruntál – Světlá Hora.

V roce 2019 dokonce proběhla oprava trati a turistický provoz probíhal o víkendech a svátcích od 5. července do 15. září, opět v režii „prasátka“ 700.851, osvědčené „karkulky“ 726.532 a od srpna "hektora" 721.555. Na podzim proběhla ještě výluka, kdy kolejiště ve Světlé Hoře doznalo podstatných změn.

V roce 2020 proběhla sezona v období od 4. července do 20. září (o víkendech a státních svátcích). K „prasátkům“ se též zapojila větší „rosnička“ T334.0966, provoz byl však přeci jen ovlivněn pandemií koronaviru. Tradiční „řízkový rychlík“ jel tentokráte z Olomouce a nikoliv z Ostravy, hospody byly alespoň v září ještě otevřené.

Výchozím bodem trati je stanice Bruntál na železnici z Olomouce do Krnova. Nádraží prošlo roku 2015 rekonstrukcí. Kolejiště však zůstalo zachováno, jen nástupiště byla obnovena.

Ani přednádražní prostor nepůsobí nijak nepřívětivě.

Velice příjemná je i malá nádražní hala.

Obnoveny byly i pohledné dřevěné prvky.

Na prvním nástupišti je již k odjezdu připravena „rosnička“ T334.0966 do Malé Morávky.

Stejná souprava při návratu z Malé Morávky.

Železniční trať se odpojuje z milotického zhlaví bruntálského nádraží, vpravo pokračuje trať na Milotice nad Opavou. První zastávkou na trati bylo Staré Město. Zdejší zastávka však byla zrušena již roku 1983. Vlečka do podniku Větrovan stále existuje.

Zastávka existovala v těchto místech.

Za Starým Městem se trať vlní a pokračuje severozápadním směrem až k železniční zastávce Rudná pod Pradědem.

Před vjezdem do Světlé Hory je stále viditelná vlečka do podniku OSRAM (dříve PRAMET Šumperk), která je zaústěna přímo do stanice na druhou kolej.

Prázdná staniční budova ve Světlé Hoře.

Původně trojkolejné kolejiště prošlo redukcí, stále se tu však může nakládat dřevo.

Za Světlou Horou trať přechází do silného stoupání, ve kterém na pětikilometrové vzdálenosti překoná převýšení 130 metrů. Následuje Rudná pod Pradědem zastávka nacházející se v nadmořské výšce 735 m, je tudíž nejvýše na trati.

Za zastávkou trať prudce klesá, na třech kilometrech o 95 metrů.

Sklon dosahuje až 45 promile.

Konečná stanice Malá Morávka dostala dokonce nové nástupiště.

Původní staniční budova ovšem nezadržitelně chátrá.

Prudké stoupání je vidět již z nádraží při pohledu na koleje směrem do Bruntálu.

Kolem soupravy se obrací „rosnička“.

Nasazen byl právě vůz Blm 5-224.

V interiéru nechybí kamna na tuhá paliva, stejně jako přehled tarifu ODIS, který na dráze platí.

Rozloučíme se pohledem na vlak připravený k odjezdu zpět do Bruntálu.

Všechny fotografie jsou z 9. 8. 2020 © Jiří Mazal

Odkazy

Súvisiace odkazy