Naše téma: Služby jídelních vozů

31.7.2017 8:00 Pavel Šmídek

Naše téma: Služby jídelních vozů

Snad každý při cestování vlakem dostane hlad nebo žízeň a někdy je to problém. Většina cestujících ani neví, že je ve vlaku řazen jídelní vůz nebo funguje minibar. Tak své řízky a další pochutiny z domova začnou konzumovat hned před odjezdem vlaku. A co udělat, když si nic nestačí koupit? A to není jen zkušenost u nás, ale v celé Evropě.

 

 

 

 

Přes Českou republiku jezdí jídelní vozy různých společností, naše JLV, maďarské, polské, rakouské, ale hodně zákazníků má strach tam vůbec vejít kvůli ceně, která je hodně odlišná. Soukromí dopravci, jako třeba RegioJet, LEO Express a Arriva, mají zajištěn servis donáškou občerstvení až na místo v podobě teplých a studených nápojů s omezenou nabídkou jídel.

Já jsem vyzkoušel třeba i jídelní vůz srbských drah, dostali jsme tam i popelníčky, když se cestující vedle mne zeptal, zda to nebude problém, zpověď zněla: Něma problema, ale to bylo v Maďarsku. Vzápětí tam přišel maďarský průvodčí, dostal kafe zdarma, zapálil si cigáro a spokojeně jsme dorazili na Slovensko. Měl jsem tam vynikající a nezapomenutelné jídlo a srbské pivo Jelen i rakija ušla. To bylo v té době, když ještě jezdil EC Avala.

Podělte se s ostatními o vaše názory a zkušenosti v těchto okruzích:

Jaké máte zkušenosti s nabídkou a s obsluhou jídelních vozů?

Vyhovují vám víc bistro vozy, klasické jídelní vagony nebo roznáška občerstvení na místo?

A pro kuřáky: Bylo vám někdy dovoleno zapálit si v jídelním voze?

Ilustrační snímky: autor a www.jidelnivozy.cz

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy