Estetická stránka vozidiel; design, nátery, kresby
Diskusná téma o subjektívnom pohľade členov na estetičnosť koľajových vozidiel. Radí sa k tým voľnejším, kde členovia majú možnosť okrem pasívnej chvály alebo kritiky (zväčša všetkého nového alebo "potvorenia" starého) predstaviť predovšetkým svoje návrhy na exterierové riešenie (designové aj náterové) nových, rekonštruovaných, ale aj pôvodných vozidiel a diskutovať o nich.
Verím, že téma, ktorej hlavnou úlohou je odľahčienie diskusných fór od emocionálnych debát "pekné-škaredé", si najmä u tých tvorivejších členov nájde svoje miesto. Ich grafické návrhy alebo pripomienky k vzhľadu vozidiel historických, súčasných aj vízií futuristických posunuté kompetentným by mohli v niektorých prípadoch aspoň sčasti ovplyvniť vzhľad toho, čo máme na očiach; či už denne, alebo pri nostalgických akciách..
Vláčiky očami detí.
Podtémou sú ilustrácie vaše, prípadne vaších ratolestí (nie len) z detských čias. Majú tu miesto všetky kresbičky krásy železnice očami detí, s ktorými by ste sa radi pochválili ďalším priateľom zaujímajúcich sa o železničnú problematiku. Veď napokon množtvo z nich by si určite zaslúžilo viac, ako skoncovať v zbernom papieri.
Viac-menej dielo Plzeňákov chválim, k technickej stránke sa neodvážim vyjadrovať, tú preverí prevádzka, ale k designu;
mám z neho rozporuplné dojmy.
Aby to niekto nepochopil v zlom, nechcem byť nejak za múdreho, ale trochu si dovolím línie tejto mašiny podrobiť kritike.
Už len z hľadiska toho, že malo v tom primárne prsty preslávené Porsche, neskôr to vylepšila ešte Škodovka, čakal som niečo maximálne vyvážené a vyladené.
O to som, ako designový laik, viac sklamaný, že línie boli dodržané iba povrchne a vzájomne dohromady sa dosť bijú.
Jeden okatý príklad:
Oukej, rušeň je vo svojej podstate "oblo-šikmý", teda prevážne oblé krivky čiel a čelného skla podtrhnuté zošikmenými líniami tabuľky a logom a prelisovaným plechom na bočnici ako aj častí čela.
V súlade s tým už ale pôsobia ako päsť na oko mnohé drobnosti (aj nie celkom drobnosti), ktoré týmto líniam odporujú. V poriadku, súčasti ako pluhy a podobne tvarovo podliehajú účelu, no trebárs také hranaté OBDĹŽNIKOVÉ svetlá?!
Dovolil som si tie iba trošilinku upraviť a už má mašina celkom inakší šmrnc. Niekomu sa to možno páči tak ako to je, ale tvrdím, že za tie peniaze, čo za to odborníci zobrali a hodiny príprav to mohli do detailu premakať sakra viac. Už len preto, ak trebárs čelné okno a dokonca ten dekel pod ním (neviem na čo je) designovú šablónu prísne rešpektujú, mohli si dať záležať aj na svetlách a ostatnom.
Holt, na bobinu z 50. rokov to ladnosťou a eleganciou nemá...
Obrázky pôvodných svetile a dve moje úpravy na ukážku a porovnanie.
ja by osm tiež mohol pridať nejaké mini kresby po matematike...
alebo kde sa podeli tie kde som ako 5ročný dával take detaily ako 2 kľučky na dverách alebo žltý pásik nad oknami a nikdy som nevedel koľko okien je vlatsne na vozni a nevedel som normálne nakresliť podvozok
http://www.zelpage.cz/story/z_sindlauer/kdyz_se_studak_nudi/obr03_motorovy-vuz-od-em488.jpg
Ovšem škodovácká tramvaj není zdaleka jedinou zajímavou novinkou v této oblasti. Mladý španělský designér Rodolfo Ciudad Witzel navrhl pro společnost Alstom pod záštitou Evropského institutu pro design moderní tramvaj budoucnosti nazvanou symbolicky Tramspiral. Jak už naznačuje její jméno, klíčovým prvkem je spirálovitá konstrukce, která propojuje všechny části soupravy, a sjednocuje exteriér i vnitřek vozidla. Interiér je velkoryse prosklený (včetně stropů) a otevřený a je zaměřen na pohodlí a relaxaci. Tramspira by mohla sloužit jako významná předloha pro design dalších navrhovaných. Hlavním konstrukčním prvkem se stala spirála, která se táhne celou soupravou. Návrh počítá s propojením všech částí vozu, přičemž každá část by měla odlišné dispoziční řešení interiéru. Interiér na rozdíl od současných koncepcí zaměřených na přepravu maximálního počtu lidí je koncipován spíše s ohledem na maximální pohodlí a relaxaci cestujících, takže obsahuje např. i osamocené sedačky se zvláštními opěrkami a komfortní pohodlná dvojsedadla s velkým sklonem. Koncept ovšem počítá i s větším obsazením, např. v ranní špičce či případy nárazového nárůstu počtu pasažérů při velkých kulturních či sportovních akcích apod., což řeší pomocí řady sklopných sedadel, která vytvoří maximální prostor pro skupiny lidí, invalidní vozíky nebo cyklisty s koly.
Ovšem u designu dopravních prostředků nejde jen o hezký vzhled a uživatelský komfort, ale i o ryze praktickou záležitost, týkající se jejich parametrů, především ekonomie provozu - tzn. spotřeby paliva u silničních vozidel, nebo přepravní kapacity u autobusů a regionálních vlaků či rychlosti u vysokorychlostních vlakových souprav. Tam všude hraje aerodynamický design a konstrukční uplatnění lehkých, ale velmi odolných materiálů, umožňujících snížit hmotnost vozidla, mimořádně důležitou roli. Tým z Institutu výzkumu vozidel na Western Washington University vytvořil zajímavou designovou studii pro dopravní společnost Kitsap Transit, která se má stát základem pro výrobu prototypy hybridního autobusu pro 15 cestujících, jež by na litr paliva urazil dvojnásobnou vzdálenost než současné existující autobusy - výzkumníci hovoří o nejméně 20 mil (přes 32km) na 1 galon (3,8 l) paliva, se záměrem dotáhnout tento parametr až na téměř 50km dojezd.
Nový inovativní design čeká i proslulé londýnské doubledeckery. Vítězem loňské soutěže se stal společný návrh firem Capoco a Autocar s konceptem, navrženým firmou Aston Martin a architektonickým studiem Foster + Partners. Oba projekty počítají s využitím hybridní transmise, a v případě návrhu Capoca i samodobíjecího elektromotoru, obdobného, jaký je použit např. u vozu Chevrolet Volt. Nové »routemastery« by se měly v londýnských ulicích objevit koncem roku 2011, a jejich plná výroba začít v následujícím roce.
(Technik)
Po prvé, na Slovensku máme na normálnorozchodných tratiach 3 napájacie systémy a bude to tu tak ešte veľmi dlho, ak vôbec sa kedy na tom dačo zmení.
Ak ide o 25 kV 50 Hz, touto sústavou sa zelektrifikujú (čomu tiež stále veľmi neverím) iba hlavnú trať a zvyšok, hlavne východ republiky ostane jednosmerný, čo mám o veci aktuálne info.
To všetko zjavne roku pána našich vnúčat.
Po druhé, Škodovka už verím, že v 90-tych rokoch nadobro skončila s jednosmernými motormi a čaká ju takisto striedavá synchónna a asynchrónna budúcnosť.
Po tretie, hlavným zámerom výrobcom koľajových vozidiel vrátane Škody je v dnešnej dobe snaha o maximálnu interoperabilitu a kompatibilitu s širokým spektrom národných infraštruktúrnych zariadení.
Ak toto Škodovka nebude rešpektovať, škaredo padne na hubu.
A po štvrté, aj keď sa systémy infraštruktúry jednotlivých nástupnických organizácií ČSD diferencujú, na druhej strane sme my aj vy prijali záväzky voči EU väčšinu systémov naopak integrovať.
Nevidím teda najmenší problém s modernými vozidlami zo Škodovky ale aj od iných výrobcom, prečo by nemali byť kompatibilné s naiími koridormi, ak hovoríš o budúcnosti.
Ak by aj náhodou neboli, nie je najmenší problém vyrobiť na základe požiadavky vozidlo "šité na mieru".
A potom by sme si mohli určiť trebárs aj slovenský design, farbu pásikov na čelo, odtieň pultu rušňovodiča, tvar okienka na dverách do strojovne...
Mne je toto akože jedno, avšak keď už píšeme v tejto téme, želám si, aby tá budúca mašinka (nech je pokojne aj zo Škodovky) bola krajšia ako vaša 380-ka.
Každá země má nějaký svůj typ, i když nemusí být vyroben přímo v té zemi. Vy budete mít střídavý proud a budete potřebovat zejména asynchronní motory, škodovka se spíše specializovala na stejnosměrné motory.
Len tak na okraj, vzdelávanie konštruktérov a vývojárov trakčných vozidiel svojho času pre celú republiku prebiehalo prakticky len na VŠDS v Žiline, ak nerátam v Česku pracujúcu Slovač, mnohé diely a konštrukčné celky pre škodovácke mašinky sú od slovenských subdodávateľov.
Jeden príklad, aj len tie prepotrebné vzduchojemy do spomínaných goríl, banánov a peršingov pochádzajú z Tatravagónky Poprad, závodu Spišská Stará Ves.
Takže oni tie české mašinky sú v konečnom dôsledku česko-slovenské a ak by som bol veľmi protivný, mohol by som povedať, že dokonca slovensko-české.
Toľko k zaiste prepotrebnej národnej hrdosti avšak seriózne, nemyslím, že v dnešnej trhovej dobe by pre slovenské železnice mal byť nejaký morálny a patriotistický problém kúpiť HDV od Škody, Siemensu či Bombardieru.
Kto ponúkne najlepší pomer žiadaná kvalita(parametre)/cena, vyhrá, matematika je nad slnko jednoduchá.
Uisťujem Ťa, že ak sa po nejakej mašine pozrieme, istotne už nebude rýdzo jednosmerná a takmer s istotou už môžem vyhlásiť, že ani Škodovka už nikdy nevyrobí rýdzo jednosmernú mašinu; v tom nám asynchrónny motor pomáhaj.
Slovač, pokiaľ by bola oprávnená vyrábať rámy skríň a podvozkov, by určite nejaký pojazdný vehikel poľahky zbastlila, potenciál na to máme.
Otázka, či nám za nejakú národnú hrdosť stojí enormne predražený vývoj vlastného typu pre tak malú železničnú krajinu akou je Slovensko.
Ak ide o pôvodný projekt českého pendolína, či 109E, radi sa poučíme z chýb bratov Čechov a do ničoho podobného sa dúfam pod zámienkou národnej hrdosti nepustíme.
Jedna 755 a 772 nám pre varovanie generácii budúcich stačí, takisto navyše tento "designový vzor" na sto rokov s prehľadom zatienil designovo chudobné a konzervatívne šedé eminencie, na aké sa zmohla Škodovka alebo ČKD-čka.
Pokiaľ ide o "designový vzor", ktorý by som na Slovensko odporúčal ja, tak jednoznačne tento:
http://www.bombardier.com/en/transportation/products-services/rail-vehicles/locomotives/traxx-ms?docID=0901260d8001eafb