714/730/731/735/736
Diskusia o rušňoch radu 714/730/731/735/736.
Bol v predpise D 1, zapracovaný článok pojednávajúci o zastavení chodu naftového motora. Bolo to v časoch budovania reálneho socializmu, pokiaľ na trati 150 ešte neboli troleje a ťažké Pn vlaky v relácii Nz - Zv vozili sergeje, a tie údajne , na voľnobehu spálili 135 kg/ h nafty. V tom čase aj my sme v prístave komárňanskom robili reláciu Zvolen a štrkári nakladali štrk tým smerom, až po Michalovce. Vymyslela sa ručná návesť, Z pokiaľ si pamätám, v obdlžniku, postavenom na kratšej strane. Pri vchode Pn vlaku, ktorý dostal dispozíciu najmenej na 20 minút, už bol povinný oznámiť výpravca rušňovodič, aby vypol motor. Chválabohu, dlho to netrvalo, nastal pokles záťaže v nákl. edoprave, reláciu Zv sme prestali robiť a dávali sme ju do Pn pre Nz. Okrem toho Sergeje málokedy púšťali k nám, museli sme zvolenské vlaky posledné roky vysúvať na trať, s laminátkami- pendlami, ktoré vtedy mali čo robiť. Okrem toho s elektifikovaním trate 150 sme stratili aj problémy so zvolenskými vlakmi a stopovaním Sergejov. Mali sme pravidelne 6 záloh ( 721 0 ) a pokiaľ mali prestávku dlhšiu ako 30 min, tak vypínali motory.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521576/
"...Trebárs je v tom aj niečo technické..."
736ky majú teplovodný agregát na ohrev motora. A rovnako ako kalorifer na stanovišti je napájaný z 24V siete batérie. Vzhľadom však na rôzne rozdielne kapacity batérií na týchto rušňoch a to z rôznych dôvodov, ktoré nejdem rozmazávať, na jednej vydrží ísť kúrenie (bufík+kalorifer+všetko ostatné potrebné) pol hodiny a na druhej napríklad 4 hodiny bez nejakých negatívnych následkov. Tým myslím vybitie batérií pod hranicu, kedy už nie je možné s tak slabou okamžitou kapacitou batérií naštartovať motor. Zvlášť teraz v zimných mesiacoch, kedy je ortuť v teplomeri hlboko pod bodom mrazu. S klesajúcou teplotou klesá kapacita batérií. Rušňovodič má len jednu možnosť ako skúsiť, či to vydržia a to - vyskúšať. Budeš však riskovať vybitie batérií a následnú neschopnosť s vedomím, že si 100km od domovského depa a za nejaký čas "tvoj" rušeň bude musieť naštartovať a odviesť vlak. Radšej to necháš bublať.
Každá 736 si vozí nabíjač batérií (skôr to udržuje baterky, nie je to nejaký extrémne výkonný nabíjač, nenabije to baterky za pár minút), ktorý je napájaný s normálnej civilnej jednofázovej 230V siete, z takej zástrčky, ako máš doma v obývačke. Takže skôr ako kritizovať konanie rušňovodiča by bolo na mieste trvať na vybudovaní siete 230V v tých miestach, kde je známe, že (nie len) tieto rušne majú prestoje. Potom by bol postup úplne jednoduchý.
736ky majú teplovodný agregát na ohrev motora. A rovnako ako kalorifer na stanovišti je napájaný z 24V siete batérie. Vzhľadom však na rôzne rozdielne kapacity batérií na týchto rušňoch a to z rôznych dôvodov, ktoré nejdem rozmazávať, na jednej vydrží ísť kúrenie (bufík+kalorifer+všetko ostatné potrebné) pol hodiny a na druhej napríklad 4 hodiny bez nejakých negatívnych následkov. Tým myslím vybitie batérií pod hranicu, kedy už nie je možné s tak slabou okamžitou kapacitou batérií naštartovať motor. Zvlášť teraz v zimných mesiacoch, kedy je ortuť v teplomeri hlboko pod bodom mrazu. S klesajúcou teplotou klesá kapacita batérií. Rušňovodič má len jednu možnosť ako skúsiť, či to vydržia a to - vyskúšať. Budeš však riskovať vybitie batérií a následnú neschopnosť s vedomím, že si 100km od domovského depa a za nejaký čas "tvoj" rušeň bude musieť naštartovať a odviesť vlak. Radšej to necháš bublať.
Každá 736 si vozí nabíjač batérií (skôr to udržuje baterky, nie je to nejaký extrémne výkonný nabíjač, nenabije to baterky za pár minút), ktorý je napájaný s normálnej civilnej jednofázovej 230V siete, z takej zástrčky, ako máš doma v obývačke. Takže skôr ako kritizovať konanie rušňovodiča by bolo na mieste trvať na vybudovaní siete 230V v tých miestach, kde je známe, že (nie len) tieto rušne majú prestoje. Potom by bol postup úplne jednoduchý.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521575/
charly: Samozrejme, že ma mrzí, že aké postavenie majú rušňovodiči v spoločnosti Cargo, alebo ZSSK. Sám som sa túžil stať rušňovodičom, ale kedže počítam aj so založením rodiny, tak ma práve niektoré z okolností, ktoré si uviedol vo svojom príspevku odradili. To že máte neschopný a nenásytný manažment ja predsa veľmi dobre viem a taktiež viem, že oproti manažérskym odmenám je aj voľnobežný chod stovky mašín 24 hodín denne ničím. Nevyskúšal som si prácu rušňovodiča, aj keď by som veľmi rád, to mi môžeš veriť a z môjho pohľadu je to jediná profesia, ktorú považujem za povolanie, teda ja sám by som ju snažil vykonávať čo najefektívnejšie, aj keď viem, že z hľadiska ekonomiky takého kolosu by to bola len kvapka v mori. Už je to raz tak - riadiaci pracovníci na najvyšších pozíciach nie sú až tak viditeľní očiam cestujúcej verejnosti a takým hnidopichom a teoretikom, ako
som ja. Preto ma mrzí, keď som sa ťa dotkol, snažil som sa len prísť na koreň veci a ľahostajnosť rušňovodičov bola u mňa len jedna z možných odpovedí. Trebárs je v tom aj niečo technické, kedy sa SM na mašine naozaj neoplatí vypnúť. Z môjho pohľadu to nie je len o ekonomike, ale aj o ekologickom aspekte a hlukových emisiách, kedže trojica rušňov stála pri nástupištnej hrane. Navštevujem vlaky.net pravidelne, pretože myslím, že tu nájdem
odpovede na moje (nielen technické) otázky ohľadom železníc. Fotografovanie železníc je na pokraji môjho záujmu (stačí si pozrieť profil)
Ospravedlňujem sa za mierne offtopic.
som ja. Preto ma mrzí, keď som sa ťa dotkol, snažil som sa len prísť na koreň veci a ľahostajnosť rušňovodičov bola u mňa len jedna z možných odpovedí. Trebárs je v tom aj niečo technické, kedy sa SM na mašine naozaj neoplatí vypnúť. Z môjho pohľadu to nie je len o ekonomike, ale aj o ekologickom aspekte a hlukových emisiách, kedže trojica rušňov stála pri nástupištnej hrane. Navštevujem vlaky.net pravidelne, pretože myslím, že tu nájdem
odpovede na moje (nielen technické) otázky ohľadom železníc. Fotografovanie železníc je na pokraji môjho záujmu (stačí si pozrieť profil)
Ospravedlňujem sa za mierne offtopic.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521559/
, pozrite sa na... o zeleznici, .. . Áno, aj: mašina se káci v levo, motoráček delá flašku, já bych to oříznul víc vlevo, ty mraky jsou moc modrý.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521460/
Ja vam poviem jedno , to je tym ze na tomto webe sa stretli starci , deti , zakomplexovany idioti a pod . s zelezniciarmi co vedia pochopit ze svet ide dopredu a s takimi co ziju v 70 rokoch v komunizme a ziju z dojmov z minulosti :) Preto tole hadky , pozrite sa na ostatne stranky o zeleznici , tam sa diskutuje prevazne o fotkach a co je na tych fotkach a nie o blbostiach ako tu !
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521450/
.. ľahostajnosť tzv. rušňovodičov. Príď si to vyskúšať - prácu rušňovodiča. !! Nástup ráno o 3:00, už si tam večer o 22:00, bez nároku na financie. Skončíš o 14:00 v niektorej žst. nemáš spoj domov. Mimoriadne zastavenie R vlaku pre pánov bez "probléma", pre rušňovodiča aby sa dostal domov - problém. Avizovanie do práce z voľna: príde na svojom aute, za benzín zo svojho. Zaplatiť 80 hodín cez čas - problém, čerpať náhradné voľno - problém. A má ho zaujímať nejaké šetrenie paliva bez euríčkového ohodnotenia?? Že niekde bule SM pre pracujúceho za pár korún Vás trápi, ale že niekde buble audina (súbežne s napr. jednotkou IC vlaku) zbytočne o tom ani muk. Piplete do práce, ktorej rozumiete tak nanajvýš cez "objektív" mobilu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521410/
Môj vlastný postreh zo žst Vrútky: Už viackrát som si všimol trojicu spriahnutých 736 s dvomi rušňovými čatami (asi sa káblom dajú prepojiť len dve somáriky). Čo ma však privádza do údivu, to je fakt, že všetkym trom neustále buble spaľovací motor. Pochopiteľné by bolo, ak by na somáriky čakal bezprostredný výkon v podobe nákladného vlaku, kedy by sa dalo zahriatie motorov predpokladať, a taktiež rýchle naplnenie vlaku vzduchom. Podľa mňa trojica 736 na čele vlaku aj tak nemôže využiť svoju Ftmax, lebo by vlak potrhali. Zaujíma ma, prečo ten zbytočný chod naprázdno? Ako dlho trvá Caterpillarom kým sa zahrejú? A nie je možný predhrev motora Webastom (aký má webasto prúdový odber z batérie - či je tam nejaké časové obmedzenie činnosti Webasta)? Klimatizovať stanovište tiež v zime netreba... Nie je to tiež kvôli poplatkom za DC v našom bananistáne, že v rušňovom vlaku musia všetky rušne byť činné, ináč je trojica somárikov Pn? Ešte jedna posledná možnosť - ľahostajnosť tzv. rušňovodičov? Ak zoberieme do úvahy voľnobežnú spotrebu 3x5.7l/h, nie je to zanedbateľné číslo po dlhodobom státi.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521362/
730.621-0+730.617-8 --- http://www.youtube.com/watch?v=XMbth1vw2A0
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/507837/