714/730/731/735/736
Diskusia o rušňoch radu 714/730/731/735/736.
Presne jak vraví Tomáš. Pán Výpravca je ten, čo sa vie vžiť to práce druhého a to isté platí o Pánoch Rušňovodičoch. Takýchto ľudí je tu sakra málo. Kydať jeden na druhého tu vie bárskto.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/522043/
yogi: Heeej? No tak mi to vysvetli ty. Len tak na okraj, vieš ty vôbec aké sú to voľnobežné otáčky? Nemáš o tom ani potuchy. Inak by si s tou somarinou, že vypnutím vstrekovania do 8 valcov znížim spotrebu na polovicu, nemohol súhlasiť.
Ja si svoje riadne čítam, nuž ale určitá sebareflexia by nezaškodila aj tebe.. príspevky bez ladu a skladu, kde so železnou pravidelnosťou dookola nadávaš na ČKD rušne, komunistov a štátne prehnité firmy, po čase vyznejú ako obohratá platňa a nebavia nikoho.
Ja viem kedy si mašinu môžem dovoliť zastopovať a pokiaľ je teplo, je to aj v mojom záujme, tiež sa mi na tom minimálne lepšie sedí keď je ticho a netrasie sa pod zadkom. Preto tú "kravinu o stopovaní" od takého človeka ako si ty si vyprosím!!!!
Ja si svoje riadne čítam, nuž ale určitá sebareflexia by nezaškodila aj tebe.. príspevky bez ladu a skladu, kde so železnou pravidelnosťou dookola nadávaš na ČKD rušne, komunistov a štátne prehnité firmy, po čase vyznejú ako obohratá platňa a nebavia nikoho.
Ja viem kedy si mašinu môžem dovoliť zastopovať a pokiaľ je teplo, je to aj v mojom záujme, tiež sa mi na tom minimálne lepšie sedí keď je ticho a netrasie sa pod zadkom. Preto tú "kravinu o stopovaní" od takého človeka ako si ty si vyprosím!!!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/522040/
ak dobre viem tak yogi nemá domov.... len jaskyňu....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/522037/
69Er sa zobudˇ na ER20 či ER25 je to presne tak ako Ti to písal splinterX a drístate tu kraviny už od stopovania 736-ky po ohlasení pohotovosti na odchod riadne si všetci prečítajte to čo ste doteraz písali-nie je totak DF o ničom a divím sa,že nikomu nič nehovorí dynamika ekonomika včasnosť i bezpečnosť!!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/522035/
Miro, presne, vieme o tom svoje. Čakáš, zídeš z výkonu, čakáš, čakáš, furt výstraha, vypustíš 7-8 desatín baru a vtedy postaví... Potom sa diví, že mu prechodím stanicu 40-kou a on tresne do PIS-u kód prekročenia jazdných časov 41.
Rovnako ale trochu poznám robotu výpravcov a poznám ich dôvody. Preto nenadávam, len konštatujem...
Vieš, ono najhoršie je, že ak kolega predo mnou, obzerajúc vtáčky nebeské, prešiel medzistaničný úsek za 14 minút a oddrbal mu tam osobný, ja za ním to prejdem za 8 minút, výpravca nevie napochytro, čo so mnou. A ak by aj vedel, pre istotu, či pre predošlú zlú skúsenosť pustí krížo-krážom či dopredu radšej všetko ostatné a oddrbe mňa.
Lebo bohužiaľ sú medzi nami aj takí umelci, za ktorými na štreke postáva aj osobný vlak.
rk_kn.: Elektrické medzičasy.
Rovnako ale trochu poznám robotu výpravcov a poznám ich dôvody. Preto nenadávam, len konštatujem...
Vieš, ono najhoršie je, že ak kolega predo mnou, obzerajúc vtáčky nebeské, prešiel medzistaničný úsek za 14 minút a oddrbal mu tam osobný, ja za ním to prejdem za 8 minút, výpravca nevie napochytro, čo so mnou. A ak by aj vedel, pre istotu, či pre predošlú zlú skúsenosť pustí krížo-krážom či dopredu radšej všetko ostatné a oddrbe mňa.
Lebo bohužiaľ sú medzi nami aj takí umelci, za ktorými na štreke postáva aj osobný vlak.
rk_kn.: Elektrické medzičasy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/522029/
Tomáš: Ja vždy tvrdím, že vlakové cesty staviam ja s brzdičom. A keď nie s ním, tak s prepínačom ventilátormi určite. Tým sa nechcem dotknúť výpravcov, viem ako to chodí.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/522015/
splinterX:
Viď ER20, pri voľnobehu z 16tich valcov prebieha vstrekovanie iba vo ôsmych...o polovicu nižšia spotreba, nižšia hlučnosť
To ako si zas na to prišiel?
Pôjde 16-valec na voľnobežné otáčky, raz vstrekujem _pri tých istých otáčkach_ do všetkých 16 valcov, raz do 8. Zaujíma ma, na zakalde čoho si tak exaktne určil, že hlučnosť ale hlavne spotreba bude _o polovicu_ nižšia.
Kua, chlape, Miro79 Ťa síce chce pichnúť za úradníka na štreku, ale to Ťa podceňuje. Máš na viac, podľa mňa pokojne aj do parlamentu.
Viď ER20, pri voľnobehu z 16tich valcov prebieha vstrekovanie iba vo ôsmych...o polovicu nižšia spotreba, nižšia hlučnosť
To ako si zas na to prišiel?
Pôjde 16-valec na voľnobežné otáčky, raz vstrekujem _pri tých istých otáčkach_ do všetkých 16 valcov, raz do 8. Zaujíma ma, na zakalde čoho si tak exaktne určil, že hlučnosť ale hlavne spotreba bude _o polovicu_ nižšia.
Kua, chlape, Miro79 Ťa síce chce pichnúť za úradníka na štreku, ale to Ťa podceňuje. Máš na viac, podľa mňa pokojne aj do parlamentu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521989/
Robo: Po vysielačke... Výpravce nevie, čo bude o 2 minúty... čo už ma on nainformuje?
Ešte raz dôrazne zopakujem, dúfam, že to už bude jasné; na štreke, špeciálne v Cargu nik nevie, čo bude o 5 minút a situácia sa zmení za hodinu aj 5-krát.
Zastanem dakde v nácestnej stanici, ja sa vždy spýtam, čo sa deje... výpravca s najväčšou pravdepodobnosťou mykne plecami. Odpoveď... rudu neberú! Zisťujem cez dispečera, ten mi povie, že tam istoiste odstojím minimálne 2 hodiny, možno tam aj zamknem, ja popíšem hlášenky, začnem jesť a v tom mi výpravca 5 minút na to postaví, keďže situácia sa zmenila... Tak o čom?!
Toto je pravidlo, ani jeden výpravca, dokonca ani dispečer ti s istotou nepovie, čo, koľko a dokedy... stoj a čakaj. A ak ti náhodou aj povie, just bude všetko inak.
Predvčerom pri najväčšej snahe organizácie dopravy opomenuli zastaviť jedného kolegu s ťažkou Haniskou 49749 na "tabuľku E", ten im vydrbal napájačky od Ružomberka po Žilinu, všetko stálo, výmena čiat neprebehla ako mala, všetko sa posunulo, postrk pred fajrontom čakali v Teplej, ďalší v Hrádku... samozrejme 4 chlapi neskončili na čas, to bolo kristov-bohov - pre maličkosť.
Zhrniem... fanda vidí stať 2 hodiny nabublanú mašinu... rušňovodič počas tých 2 hodín sedí a kuká na návestidlo, kedy mu postaví a odíde. Tak kedy ju má zastopovať? Podľa Murphyho by istotne po zastopovaní postavil.
splinterX: Keby, keby... boli by sme v nebi... neteoretizuj.
Opakujem, chceš chytiť sliepku a utiekla ti krava.
Prevrčaná nafta na 812-ke je minimum z celkových nákladov, aké prevádzku kvária. Ak by neboli tie hrubozrnnejšie, možno by prišla na rad aj nafta.
A zas nemudruj, že: To že mašina vyfučí za pár minút je len chyba údržby.
keby mali mašiny poriadnu údržbu Len tak mimochodom, aj tá údržba dačo stojí.
U niektorých radov je to vecou (trochu nešťastnej) konštrukcie, nech sú aj akokoľvek tesné. Ale v poriadku, dalo by sa všetko... tak furt všetky rušne pravidelne pretesňujme, pravidelne vymieňajme kvalitné drahé baterky, polovička nám bude stáť v dielňach a potom len zistíme, ako sme na tej ušetrenej nafte ohromne ušetrili.
Nadviažem na barnieho. Presne tak, trebárs aj v tom Cargu ušetrím naftu, no vznikne X ďalších výdavkov (prenájom miestnosti...)..
Chlapci, to si fakt myslíte, že na železnici sú fakt všetci takí blbí ľudia (rušňovodiči, technológovia v depe, strojmajstri, dispečeri), že doposiaľ aj napriek dlhoročným skúsenostiam neprišli na to, čo sa im tu snažia poradiť fandovia? Čakám ďalší geniálny nápad.
Ešte raz dôrazne zopakujem, dúfam, že to už bude jasné; na štreke, špeciálne v Cargu nik nevie, čo bude o 5 minút a situácia sa zmení za hodinu aj 5-krát.
Zastanem dakde v nácestnej stanici, ja sa vždy spýtam, čo sa deje... výpravca s najväčšou pravdepodobnosťou mykne plecami. Odpoveď... rudu neberú! Zisťujem cez dispečera, ten mi povie, že tam istoiste odstojím minimálne 2 hodiny, možno tam aj zamknem, ja popíšem hlášenky, začnem jesť a v tom mi výpravca 5 minút na to postaví, keďže situácia sa zmenila... Tak o čom?!
Toto je pravidlo, ani jeden výpravca, dokonca ani dispečer ti s istotou nepovie, čo, koľko a dokedy... stoj a čakaj. A ak ti náhodou aj povie, just bude všetko inak.
Predvčerom pri najväčšej snahe organizácie dopravy opomenuli zastaviť jedného kolegu s ťažkou Haniskou 49749 na "tabuľku E", ten im vydrbal napájačky od Ružomberka po Žilinu, všetko stálo, výmena čiat neprebehla ako mala, všetko sa posunulo, postrk pred fajrontom čakali v Teplej, ďalší v Hrádku... samozrejme 4 chlapi neskončili na čas, to bolo kristov-bohov - pre maličkosť.
Zhrniem... fanda vidí stať 2 hodiny nabublanú mašinu... rušňovodič počas tých 2 hodín sedí a kuká na návestidlo, kedy mu postaví a odíde. Tak kedy ju má zastopovať? Podľa Murphyho by istotne po zastopovaní postavil.
splinterX: Keby, keby... boli by sme v nebi... neteoretizuj.
Opakujem, chceš chytiť sliepku a utiekla ti krava.
Prevrčaná nafta na 812-ke je minimum z celkových nákladov, aké prevádzku kvária. Ak by neboli tie hrubozrnnejšie, možno by prišla na rad aj nafta.
A zas nemudruj, že: To že mašina vyfučí za pár minút je len chyba údržby.
keby mali mašiny poriadnu údržbu Len tak mimochodom, aj tá údržba dačo stojí.
U niektorých radov je to vecou (trochu nešťastnej) konštrukcie, nech sú aj akokoľvek tesné. Ale v poriadku, dalo by sa všetko... tak furt všetky rušne pravidelne pretesňujme, pravidelne vymieňajme kvalitné drahé baterky, polovička nám bude stáť v dielňach a potom len zistíme, ako sme na tej ušetrenej nafte ohromne ušetrili.
Nadviažem na barnieho. Presne tak, trebárs aj v tom Cargu ušetrím naftu, no vznikne X ďalších výdavkov (prenájom miestnosti...)..
Chlapci, to si fakt myslíte, že na železnici sú fakt všetci takí blbí ľudia (rušňovodiči, technológovia v depe, strojmajstri, dispečeri), že doposiaľ aj napriek dlhoročným skúsenostiam neprišli na to, čo sa im tu snažia poradiť fandovia? Čakám ďalší geniálny nápad.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521985/
tak ked teda niekomu tolko vadi, udrziavanie masin v pohotovosti, ze to bez akych kolvek znalosti nazve lahostajnostou, teoreticky maju 736 nemrznucu zmes, cize by mohli stat stopnute aj tyzden. otazka ci by po dvoch mrazivych nociach este nastartovali ???, teda ak zamestnavatel vie o takejto opakujucej sa situacii, ked caty cakaju na svoje vlaky v obratovych staniciach, preco im nezabezpeci miestnost, aby mohli opustit tie HDV s nemrznucou zmesou? asi to ma dobre zratane ze prenajom miestnosti by ho vysiel drahsie ako ta prepalena nafta. ktovie ci by odbornik nazval lahostajnostou rusnovodica aj situaciu keby tento neprevzal HDV, lebo je na stanovisti taka zima ze sa na sedacku da posadit az po hodine kurenia. a zatial by vlak cakal v stanici. ( toto je napriklad bezna realita na elektrickej vozbe).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521834/
barguzin: keby mali mašiny poriadnu údržbu, určite toho vrčania naprázdno by nebolo treba tak veľa. To že mašina vyfučí za pár minút je len chyba údržby. A takisto - keď sa už modernizovali 736ky, za tie veľké peniaze sa mohlo myslieť aj takýto aspekt prevádzky. Totižto každé takéto riešenie ktoré šetrí pohonné hmoty a pritom je zachovaná pohotovosť mašiny a dodávka energie na kúrenie, vetranie a pod. zvyšuje jej úžitkovú hodnotu. Viď ER20, pri voľnobehu z 16tich valcov prebieha vstrekovanie iba vo ôsmych...o polovicu nižšia spotreba, nižšia hlučnosť
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521826/
splinter - určite máš v pár veciach pravdu. No veci nie sú tak jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohli zdať. Konkrétne aj tebou spomínaná 812 v lete. Niektorú stopneš a za pár minút je bez vzduchu, bez ktorého nepôjdu dvere. Niektorú stopneš a ak nezhodíš baterky, za 20 minút ju už nemusíš naštartovať,... atď. Je to začarovaný kruh. Mimo toho, niektorí používajú v lete "kúrenie" na vetranie oddielu. Samozrejme, sú situácie, kedy stopnúť motor ide a pochybujem, že ak je to možné, že tak rušňovodič neurobí.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521808/
69Er: ak sa jedná kvalitu trate, treba napísať do Infraštruktúry, ak sa jedná o neschopný manažment, treba napísať do fóra o Cargu. Kde inde napísať otázku ohľadom 736, ak nie tu? Problém strát vplyvom rozjazdov a brzdení rušňovodič totiž ťažko vyrieši - je to výsledok dopravnej politiky tejto krajiny.
Hovoril som o troch spriahnutých 736kách a tie sú snáď prepojené brzdovým potrubím, alebo potrebuješ azda funkčné všetky tri kompresory naraz? Ok, nejdem tu už do toho vrtať, dozvedel som sa tu mnoho zaujímavých argumentov a niektoré z nich aj uznám, pretože vyplývajú z konštrukčného riešenia 736tiek.
Hovoril som o troch spriahnutých 736kách a tie sú snáď prepojené brzdovým potrubím, alebo potrebuješ azda funkčné všetky tri kompresory naraz? Ok, nejdem tu už do toho vrtať, dozvedel som sa tu mnoho zaujímavých argumentov a niektoré z nich aj uznám, pretože vyplývajú z konštrukčného riešenia 736tiek.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521799/
MOMENT výpravca teraz sa môže aj posrať!!! môže aj 4 hodiny stáť kým si Cargo nespraví čo má.... ako u holubou.... teraz volá výpravca že :treba odvesiť,privesiť z toho a toho vlaku a kým sa to všetko dá ako má byť tak vlak stojí len tak minúty aj hodiny...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521791/
Vieš čo sú v skutočnosti vyhodené peniaze do luftu?
Len ak si vezmem zúfalú štreku z Košíc do Čiernej nad Tisou (aby som nepísal o tom, čo nepoznám, iste sa ale nájde podobných príkladov viac)...
Máš tam milión "pomalých ciest" dnes POTR. Väčšina z nich tam už bola, keď som začal cestovať, nuž a za tých pár rokov len popribúdali ďalšie. Chodia tam desiatky nákladných vlakov denne, bežne o hmotnosti 2500 ton. Tie sa rozbiehajú a brzdia pomaly tak často ako pantograf.
Skús sa tam previezť, prerátaj to na zbytočne spálenú energiu, vynásob to počtom vlakov za deň a počtom dní za niekoľko rokov.
Za tie peniaze, čo sa tám energie spálilo už mohli tie koľajnice nie opraviť, vymeniť ale rovno aj pozlatiť.
A nešťasné 736-ky mohli bublať furt, nespálili by v živote toľko nafty.
Len "vlakynetový odborník" vidí akurát 3 hodiny stáť a bublať 736-ky, prípadne 812-ky na stanici; milujem, ak niekto hľadá problém tam kde nie je, ak chytá sliepku a krava mu utečie...
Škoda reči.
Len ak si vezmem zúfalú štreku z Košíc do Čiernej nad Tisou (aby som nepísal o tom, čo nepoznám, iste sa ale nájde podobných príkladov viac)...
Máš tam milión "pomalých ciest" dnes POTR. Väčšina z nich tam už bola, keď som začal cestovať, nuž a za tých pár rokov len popribúdali ďalšie. Chodia tam desiatky nákladných vlakov denne, bežne o hmotnosti 2500 ton. Tie sa rozbiehajú a brzdia pomaly tak často ako pantograf.
Skús sa tam previezť, prerátaj to na zbytočne spálenú energiu, vynásob to počtom vlakov za deň a počtom dní za niekoľko rokov.
Za tie peniaze, čo sa tám energie spálilo už mohli tie koľajnice nie opraviť, vymeniť ale rovno aj pozlatiť.
A nešťasné 736-ky mohli bublať furt, nespálili by v živote toľko nafty.
Len "vlakynetový odborník" vidí akurát 3 hodiny stáť a bublať 736-ky, prípadne 812-ky na stanici; milujem, ak niekto hľadá problém tam kde nie je, ak chytá sliepku a krava mu utečie...
Škoda reči.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/521787/