O rušňovodičoch / strojvedoucích
Je známe, že v poslednej dobe veľa rušňovodičov odchádza k súkromným dopravcom. Bude to len tým, že budú mať lepšie platové podmienky ? Ako to vidíte vy ? Čo by mali ZSSK a.s., ZSSKC robiť, aby tomu mohli zabrániť ?
O.K. prehnal som to. Moje vyjadrenia beriem späť (ak je to možné) a ospravedlňujem sa dotknutým osobám. A ďakujem za podporu, dúfam, že sa mi to podarí.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217287/
Passion: Rušňovodiča robím 36 rokov, ale nepoznám prípad aby niekto musel chovať prasa a páliť slivovicu len preto, aby sa stal rušňovodičom. Určite to tak nie je ani tam kde robíš (myslím vo ZV). Vždy boli a budú rovní a rovnejší. Isteže tí rovnejší majú karierny postup rýchlejší. Myslím, že si to trochu prehnal. To, že nie si rušňovodič, určite nie je problém klobás a alkoholu. Želám Ti aby si sa tým rušňovodičom stal.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217278/
Zabúdaš na jazdný ("brzdový") zácvik. Ten sa predĺžil niekedy aj na 3 mesiace. Myslíš, že sa za tú dobu niečo na kandidáta nenalepí?
Ja osobne mám pomaly už 29 rokov. Odjakživa som chcel byť rušňovodičom. Lenže vďaka byrokrakcii, ktorá tu DOTERAZ vládla som sa na mašinu dostal len ako opravár, a až teraz mi to možno vyjde. Mať takú šancu ako pred rokom tí "mladí" asi by som zomrel radosťou - rok po zmaturovaní voziť vlaky - a to hneď osobné... Bral by som to všetkými "10timi". Bežný postup bol robiť nejaký ten mesiac posunovača v depe, potom nejaký ten rok pomocníka, kurz, nejaký ten rok v dielni (za tú dobu si sa nenaučil takmer nič, bol si len lacnou pracovnou silou pre tie najšpinavejšie roboty, skôr naopak, všetko čo do teba natlačili si pozabúdal), no a keď si doniesol dostatok liehovín a klobás, možno si sa dostal po tých 3 rokoch na posun depo - teda na kocúra v tých lepších depách na rosničku. Ak by to mala byť dnešná perspektíva mladých ľudí, myslíš, že by na to všetko niekoho nalákali (veď kto už dnes doma chová ošípané? )?
Máš pochybnosti o odbornej znalosti tých "mladých"? Keď tak tvrdíš, asi ich nepoznáš osobne. Predpisy ovládajú niekdy lepšie, ako ich starší kolegovia, no a prax? Tú treba hádam každému. Je jedno, či má 19, alebo 25. No v depe pri výmene špalkov sa brzdiť nenaučíš....
Je toho viac, ale nemám už čas, idem na raňajky, no a potom do školy, veď ako píšeš, si rušňovodič, tak asi vieš, o čom píšem ja...
Ja osobne mám pomaly už 29 rokov. Odjakživa som chcel byť rušňovodičom. Lenže vďaka byrokrakcii, ktorá tu DOTERAZ vládla som sa na mašinu dostal len ako opravár, a až teraz mi to možno vyjde. Mať takú šancu ako pred rokom tí "mladí" asi by som zomrel radosťou - rok po zmaturovaní voziť vlaky - a to hneď osobné... Bral by som to všetkými "10timi". Bežný postup bol robiť nejaký ten mesiac posunovača v depe, potom nejaký ten rok pomocníka, kurz, nejaký ten rok v dielni (za tú dobu si sa nenaučil takmer nič, bol si len lacnou pracovnou silou pre tie najšpinavejšie roboty, skôr naopak, všetko čo do teba natlačili si pozabúdal), no a keď si doniesol dostatok liehovín a klobás, možno si sa dostal po tých 3 rokoch na posun depo - teda na kocúra v tých lepších depách na rosničku. Ak by to mala byť dnešná perspektíva mladých ľudí, myslíš, že by na to všetko niekoho nalákali (veď kto už dnes doma chová ošípané? )?
Máš pochybnosti o odbornej znalosti tých "mladých"? Keď tak tvrdíš, asi ich nepoznáš osobne. Predpisy ovládajú niekdy lepšie, ako ich starší kolegovia, no a prax? Tú treba hádam každému. Je jedno, či má 19, alebo 25. No v depe pri výmene špalkov sa brzdiť nenaučíš....
Je toho viac, ale nemám už čas, idem na raňajky, no a potom do školy, veď ako píšeš, si rušňovodič, tak asi vieš, o čom píšem ja...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217222/
negev
zasa tu začnem trepať štatistiky... v UIVP visí velky plagatik s napisom "Najbezpečnejšia doprava na svete je železničná!" teda aspoň na slovensku to tak platí... najnebezpecnejsia je cestna, pesibusova, bikova po tme, dalej aj letecka a do istej miery aj lodna...
nehody sa deju ale za akych okolnosti.. ked sa ti na prechod do trepe auto neni to zavinenim zeleznicnej dopravy ale cestnej... ked niekoho prevalcujes to uz je vec jeho.. ale celkovo sa pojednava o zranenych cestujucich.. kazdopadne kto ma strach cestovat vlakom nech si sadne do stredu supravy do stredneho kupecka a ma pokoj
zasa tu začnem trepať štatistiky... v UIVP visí velky plagatik s napisom "Najbezpečnejšia doprava na svete je železničná!" teda aspoň na slovensku to tak platí... najnebezpecnejsia je cestna, pesibusova, bikova po tme, dalej aj letecka a do istej miery aj lodna...
nehody sa deju ale za akych okolnosti.. ked sa ti na prechod do trepe auto neni to zavinenim zeleznicnej dopravy ale cestnej... ked niekoho prevalcujes to uz je vec jeho.. ale celkovo sa pojednava o zranenych cestujucich.. kazdopadne kto ma strach cestovat vlakom nech si sadne do stredu supravy do stredneho kupecka a ma pokoj
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217207/
Hlavne že chlapci budú ovládať predpisy.
Byrokratúra - vláda úradníkov.
To. čomu sa hovorí prax, čiže odovzdávanie vedomostí, skúseností, osobne, z učiteľa na žiaka, čiže z "majstra na kandidáta", to dnes nie je asi dôležité.
Lenže to sú vedomosti, ktoré sa nedajú napchať do žiadného predpisu.
Keby som nemal réžijku tak do vlaku nesadnem, radšej autobus, alebo hoc aj na býkovi. Furt je to bezpečnejšie ako so slovenskými železnicami.
p.s.
A to píšem ako rušňovodič s 34 ročnou praxou ...
p.s.2
Išli by ste za týchto podmienok (viď foto) rýchlosťou asi tak 100 km za hodinu ? Asi sotva.
Ale rušňovodič musí.
Keep smiling ---
Byrokratúra - vláda úradníkov.
To. čomu sa hovorí prax, čiže odovzdávanie vedomostí, skúseností, osobne, z učiteľa na žiaka, čiže z "majstra na kandidáta", to dnes nie je asi dôležité.
Lenže to sú vedomosti, ktoré sa nedajú napchať do žiadného predpisu.
Keby som nemal réžijku tak do vlaku nesadnem, radšej autobus, alebo hoc aj na býkovi. Furt je to bezpečnejšie ako so slovenskými železnicami.
p.s.
A to píšem ako rušňovodič s 34 ročnou praxou ...
p.s.2
Išli by ste za týchto podmienok (viď foto) rýchlosťou asi tak 100 km za hodinu ? Asi sotva.
Ale rušňovodič musí.
Keep smiling ---
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217203/
Co spomenul Andyl s tym dialektom a nemcinou je to narocne v skriptach su vyrazy a nazvy, ktore musis memorovat hlavne technicke vyrazy. Dialekt vo vysielacke ten som travil asi tri mesiace. Nieco ako u nas niekde na vyhodze na sarisi. Pocujes vety kde nieje ani jeden spisovny vyraz. Ked som sa pytal stavadla ci mozem prejst signal posun zakazany len cez vyhybku tak mi povedal: "I drah di ee aaf" co znamena spisovne: "Ich drehe dir sowieso auf" a po slovensky Ja ti tak ci tak otvorim tzn. ze bude signal posun dovoleny
Vo firme je velkym pisana Flexibilita, ked je vela rusnovodicov na sichte tak robis posunovaca. Alebo jeden den jazdis vonku a druhy si v zeleziarni, alebo este lepsie robis posunovaca a po 2-ch hodinach sadnes do auta a ides vystriedat kolegu , ktory prekrocil pracovny cas na masine kvoli nejakej zapche vonku na trati. Uz sa tesim na prakticke jazdy vonku ale tie budu az niekedy okolo velkej noci. Teraz len drvit predpisy a "navod na pouzivanie Taurusa"
Vo firme je velkym pisana Flexibilita, ked je vela rusnovodicov na sichte tak robis posunovaca. Alebo jeden den jazdis vonku a druhy si v zeleziarni, alebo este lepsie robis posunovaca a po 2-ch hodinach sadnes do auta a ides vystriedat kolegu , ktory prekrocil pracovny cas na masine kvoli nejakej zapche vonku na trati. Uz sa tesim na prakticke jazdy vonku ale tie budu az niekedy okolo velkej noci. Teraz len drvit predpisy a "navod na pouzivanie Taurusa"
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217163/
Zacal som kurzom posunovaca pre zavod ale aj s opravnenim na OBB, ktory trval nieco vyse mesiaca, potom skusky a prax. Po roku bol vypisany kurz rusnovodica pre zavodnu vlecku. Uspel som vo vyberovom konani /pisomny test s predpisov, posudok veduceho smeny, posudok od personalneho oddelenia/ Kurz trval teoria plus prax 4 mesiace a koncil skuskou na motorove rusne/vecsinou s dialkovym ovladanim/. A teraz som sa opet prihlasil do kurzu rusnovodicov pre vonkajsie trate. Ten bude trvat az do konca juna 2008. Nasim skuskovym strojom je ES64U2 kedze firma ich ma dokopy 5 kusov, jazdi sa predovsetkym s nimi ale aj s 152 DB. V Kurze su aj iny dvaja sukromnici nakolko OBB pre konkurenciu "nema volne miesta" v kurzoch. A co je velka pomoc firma investovala nemale prachy do simulatora pre zavodnu ale aj vonkajsiu dopravu. Je to jednotny europsky riadiaci pult. Je to velka pomoc kde si mozes uz vopred vsetko vyskusat predtym ako sa dnes vonku na rusen. A takisto sluzi na periadicke skusky rusnovodicov s opravenenim na trate OBB.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217159/
Som zivym svedkom toho ze sa to da.
Sedim akurat nad skriprami s PZB/vlakovy zabezpecovac/ a SIFA/zivak/ a drvim brzdne krivky.
Hlasil som sa v roku 2005 do OBB tu v Linzi ale maly plny stav rusnovodicov. Znamy rakusak co robi ako rusnovodic instruktor na OBB mi radil prihlasit sa do Viedne ze tam maju malo, tam by ma boli zobrali hned. Ale kedze uz sme s rodinkou usadeny v Linzi poradil mi skusit u jeho byvaleho ziaka, ktory ma na starosti vzdelavanie rusnovodicov tu v zeleziarnach. Tak som to skusil a podarilo sa to. Po osobnom rohovore nasledovaly zdravotne testy a potom psychologicke. Musim povedat ze boli naozaj narocne a par ludi z nich vyletelo. Testy a prehliadka boli robene na uroven rusnovodic pre vonkajsie trate OBB. Ale hacik bol v tom ze zacinat vo firme mozes najprv pekne od lopaty...
Sedim akurat nad skriprami s PZB/vlakovy zabezpecovac/ a SIFA/zivak/ a drvim brzdne krivky.
Hlasil som sa v roku 2005 do OBB tu v Linzi ale maly plny stav rusnovodicov. Znamy rakusak co robi ako rusnovodic instruktor na OBB mi radil prihlasit sa do Viedne ze tam maju malo, tam by ma boli zobrali hned. Ale kedze uz sme s rodinkou usadeny v Linzi poradil mi skusit u jeho byvaleho ziaka, ktory ma na starosti vzdelavanie rusnovodicov tu v zeleziarnach. Tak som to skusil a podarilo sa to. Po osobnom rohovore nasledovaly zdravotne testy a potom psychologicke. Musim povedat ze boli naozaj narocne a par ludi z nich vyletelo. Testy a prehliadka boli robene na uroven rusnovodic pre vonkajsie trate OBB. Ale hacik bol v tom ze zacinat vo firme mozes najprv pekne od lopaty...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217156/
ad Djexpres ,johny neni to az take strasne s tym ak vies po nemecky musis spravit psychotesty lekarsku prehliadku ,kurz a skusky problem je trochu len s dialektom lebo vela sa tam robi cez vysielacku ale inak to chce len odvahu, podla mna je to tam jednoduchsie ako jazdit na slovensku......
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217089/