Ceny modelov
Dovolil som si pridať túto tému, nakoľko už v iných témach sa objavila dosť bohatá polemika ohľadom cien - je to veľa alebo málo. Rovnako som si všimol aj v inzertnej rubrike, že sa o tom začalo diskutovať.
Keďže však ani inzercia, ani iné rubriky nie sú na túto tému primárne určené, dúfam, že tu nájdete informácie, ktoré potrebujete.
Táto téma by však NEMALA slúžiť ako LAMPÁREŇ, kde sa ideme sťažovať na to, aké je to všetko drahé. Bolo by dobré keby sme tu písali rozumné zdôvodnenia prečo sa nám to zdá drahé (resp objektívne zdôvodnenie, že nie veľmi kvalitný model je predražený a za aj nižšiu cenu sa dá kúpiť aj oveľa lacnejší), alebo naopak, prečo je tá cena dobrá.
Myslím že nielen skúsenejším, ale hlavne začínajúcim modelárom to môže pomôcť sa orientovať na trhu s modelovou železnicou.
Rovnako si myslím, budú otázky typu "je to veľa alebo je to OK", ktoré určie mnohím môžu pomôcť sa správne rozhodnúť, či sa model za tú cenu skutočne oplatí kúpiť alebo počkať na neskôr.
Samozrejme, prepoklad je že sa skôr budeme baviť o malosériovkách a ručne robených modeloch, resp. o komise, keďže cenu fabricky produkovaných modelov nemáme šancu ovplyvniť resp. je podľa môjho názoru na 95 a viac % nastavená tak akurát.
http://www.humanet.sk/spravy/priemerne-mzdy-sk-eu, ale daju sa najst aj na eurostate, ....
Urcite, zivotne naklady su trochu ine, ale nerobme z toho strasiaka. Netvrdim, ze taky nemec alebo svajciar nema problem ladovat stovky, tisice EUR do modelov. Ale ak ma clovek na vyplate aj tych 2000€ na ruku (stredna trieda, a napriklad aj zapad DE o dost viac), tak nemusi az tolko rozmyslat nad kupou modelu za necele dve stovky ako nas clovek, pre ktoreho to moze byt tretina az polovica cistej mzdy .....
V kazdom pripade, casto krat si firmy za to mozu sami - ak clovek nasetri na model, ktory si nasledne kupi a zisti, ze to ma kopec chyb, necudujme sa podrazdenym reakciam na kvalitu a nasledne tomu, ze to lezi na skladoch (napriklad taky dlhoocakavany kocur MTB sa povaluje na predajniach a nie a nie sa ho zbavit). Ak si aj clovek zaplati za model o trochu viac ale dostane spickovu kvalitu, model mu urobi radost, pojde, a opat si neskor kupi model rovnakej znacky ....
A ak sa Bmee od ACME podaria, tak ludia nebudu riesit to, ci to stoji 51 alebo 59 €. Ak za tych 8 € navyse dostanu perfektnu kvalitu, budu spokojni .... Ak som si vsak ja napriklad kupil Y-ny od roco za 49,90, pricom v tej cene som dostal šunt, tak od roco uz Y nekupim ani keby mal sedacky vykladane zlatom ....
A rovnako - ak sa objavi model v ludovej cene, aj ked s nejakymi zjednoduseniami (PIKO Cmeldo), tak to zmizne z pultov ani sa nenazdas (a nekupis to uz ani na burze, na inzerat). Takeho modelu mozes skutocne vyrabat tisice a preda sa to ... lebo modelarov je podla mna stale dost, odbyt by aj bol ... ale to vyrobcovia musia ponuknut nieco, kde cena zodpoveda kvalite, resp. kvalita cene. A priznajme si, za posledne roky bol zatial jedinym takym modelom (pre zjednodusenie vyberiem len lokomoticy) Cmeldo od PIKO (nizka cena) a Gorila/Banan ACME (primerana cena, vynikajuca kvalita). U ostatnych modelov sme proste kupovali kompromisy, kde vacsina to kupila preto, lebo dovtedy rucne robene modely boli na tom o dost horsie a preto, aby sme mali aspon nieco CSD, aj ked sme si boli vedomi casto krat zavaznych nedostatkov modelu ....
trochu tvoje cisla su dost nepresne. Priemerny plat daleko nie je 2000€ (hruby plat) a nezabudni na dalsi statisticky podvod. Priemer sa ráta medzi zarábajucimi (t.j. kto nepracuje nie je zapocitany - dnes oficiálne 10-12%), tym to tiez hodne skresluju.
Aj to casto zabudas, ze ich ekonomika je tiez optimalizovaná na taky velky prijem (t.j. bezne náklady sú tiez o tolko vyssie). Teraz debatuju v parlamentoch na zvysenie min. platu na cca 10Euro/hod (hruby). Som nesmierne zvedavy ako sa dá z takého platu normáne zit (poznám döverne bezne mesacne zivotne náklady ). Takze im tiez nie je jednoduche polozit na pult niekolko sto € za model.
A to je vlastne problem celeho modelárskeho priemyslu. Skusia to este kampanovito vylepsovat (drony a pod)., ale strasne velky je upadok, co sa vyraza vo vysokych cenach.
Ale co sa cudujeme ked priemerny plat tu je len okolo 450 - 500 Euro... A neverim, ze viac... pretoze tie uzasne,politicke analyzy stoja za prd... No a teraz si to predstavme, ked niekto ma plat aj tych 500 Euro... musi vsetko platit, chce vyzit, a rad by si doprial model... Tak je nahrany... pretoze, kym nan nasetri, tak je model davno vypredany... a ma po vtakoch...
No, a teraz si predstav, že plat priemerného Nemca je vyše 2000 €. Švajčiari ešte viac ... Z jeho pohľadu je Gorila ACME lacnejšia sko bol ten zázrak od PIKA pre nás kedysi. Z jeho pohľadu kúpi od ACME vozeň v neporovnateľnej kvalite za zhruba porovnateľnú cenu .... Problém teda nie je ani tak nastavenie ceny, ale skôr to, že sme sa stali súčaťou globálneho trhu, žiaľ - nie platmi ... :-)
1. Je naivne si mysliet, ze obchodnik ma z modelu nejakych 5€. Modely nie su potraviny, modelov sa nepredava kazdy den stovky. Tym, ze vyrobene aj predavane serie su realtivne male, musi byt zakonite aj marza trochu vyssia. Obchodnik v obchode totiz musi zo zisku zaplatit naklady, odvody, dane, .... A este by mu malo zostat aj cosi pre seba. Takisto si treba uvedomit, ze aj ked marze su vyssie, na predaji modelov este nikto nezbohatol. Podla velkosti predajne a uspesnosti predaja modelov to vystaci tak na bezne zivobytie, ale dieru do sveta s tym neurobit.
2. Samotna cena modelu je rozdelena na nasledovne naklady:
- fixne naklady - naklady na vyrobu samotnej formy a náklady na pripravu vyroby. Toto zahŕňa časovo náročné a aj dosť nákladné zbieranie podkladov. Následne precízne spracovanie v 3D, príprava formy na lisovanie (formu si treba predstaviť ako komplexný súbor dielov, predstavu lukoprenovej alebo silikonovej krabicky je potrebne hodiť za hlavu), príprava striekacích foriem, prípravy tampoprintu. Samozrejme, treba si uvedomiť, že model nie je len kasna, ale aj pojazd ....
- variabilné náklady - samotná výroba modelu je otázkou pár € - myslím tým náklady na materiál a mzdové náklady rozpočítané na jeden kus (strojové spracovanie ale samozrejme aj nutný podiel manuálnej práce pri kompletácii modelu). Ďalšou zložkou sú potom prepravné náklady, náklady na tlač katalógov, prípravu prospektov a všetkého okolo toho ....
Cena výrobku - aj modelu - sa vždy odvíja od pomeru fixných a variabilných nákladov. Variabilné náklady sú na jeden kus konštantné bez ohľadu na počet vyrobených kusov, avšak fixné náklady sú konštantné ako celok a podľa počtu vyrobených kusov sa potom určuje fixný náklad na jeden kus. A keďže modelov sa celkovo nevyrába veľa, tak práve fixné náklady sú podstatnou zložkou ceny modelu.
V tomto smere ale ešte môžeme byť radi, že modelarske komodity nie sú predmetom svetových búrz, lebo to by sme sa dočkali úplne iných cien (ceny 200 by potom asi boli bežné :-))
3. Rail Top - je nesprávne porovnávať cenu týchto modelov s bežne predávanými modelmi. RailTop vyrobil pár špičkových modelov, ktoré sa už nevyrávajú. A keďže je o ne záujem, tak proste ceny šli hore. Predstav si, že model predávaš. Niekto ponúkne 60€. Druhý ho chce tiež a ponúkne 70€, ... a tak to ide, až kým sa cena naustálila tam, kde je. To, či je niekto ochotný za to toľko zaplatiť je druhá vec, a čisto súkromná vec kupujúceho. Ja by som za model v živote toľko nedal (aj keby som bol milionár), ale niekto iný s tým problém nemá.
4. Ceny celkovo - nesmieme sa na to pozerať lokálne. Predstav si, že za komoušov sa predával model Gorily za 200 Kčs, pričom plat bol cca 2000 Kčs (priemerný). A gorily zmizli z pultov ako teplé rožky. Vagón stál vtedy cca 10-30 Kčs (nákladný), osobné okolo 30-50 Kčs. A tiež to mizlo z pultov....
vidím, že cenám sa už rok nikto nevyjadril. Sme asi spokojní. R+F od roku 2014 zavádza v predajniach internetové ceny (UVP).
Problém je vylozene v narábani s cislami. Ano mozno by bol priemerny plat 2000€ (zásadne hrubého t.j. na ruku dostanes tak 60-70% - ale o tom statistiky tiez mlcia :-( ), keby nechali a platili vsetkych na aspon 180 hod/mes. v skutocnosti práve v tych oblastiach nechaju ludi pracovat len asi 9-10 mesiacov.... (takmer vsetky stavebne profesie atd.). Naviac práve u rodin, kde su také platy väcsinou len jeden clen rodiny pracuje, a teda vyzivuje 2-3 ludi......
Ono na vychode stále este je obrovská propaganda o velkych zárobkoch atd. v skutocnosti sú od toho stredne a nizke vrstvy dost daleko, a nie náhodou chodia na barikády v Grécku, Spanielsku, Francuzsku atd.