Ceny modelov
Dovolil som si pridať túto tému, nakoľko už v iných témach sa objavila dosť bohatá polemika ohľadom cien - je to veľa alebo málo. Rovnako som si všimol aj v inzertnej rubrike, že sa o tom začalo diskutovať.
Keďže však ani inzercia, ani iné rubriky nie sú na túto tému primárne určené, dúfam, že tu nájdete informácie, ktoré potrebujete.
Táto téma by však NEMALA slúžiť ako LAMPÁREŇ, kde sa ideme sťažovať na to, aké je to všetko drahé. Bolo by dobré keby sme tu písali rozumné zdôvodnenia prečo sa nám to zdá drahé (resp objektívne zdôvodnenie, že nie veľmi kvalitný model je predražený a za aj nižšiu cenu sa dá kúpiť aj oveľa lacnejší), alebo naopak, prečo je tá cena dobrá.
Myslím že nielen skúsenejším, ale hlavne začínajúcim modelárom to môže pomôcť sa orientovať na trhu s modelovou železnicou.
Rovnako si myslím, budú otázky typu "je to veľa alebo je to OK", ktoré určie mnohím môžu pomôcť sa správne rozhodnúť, či sa model za tú cenu skutočne oplatí kúpiť alebo počkať na neskôr.
Samozrejme, prepoklad je že sa skôr budeme baviť o malosériovkách a ručne robených modeloch, resp. o komise, keďže cenu fabricky produkovaných modelov nemáme šancu ovplyvniť resp. je podľa môjho názoru na 95 a viac % nastavená tak akurát.
Ja som v mojich vitrinách policky musel narovnat ( dost pracne, uz som uvazoval o vyrobe novych) a v tom tvare ich prilepil ku zadnej stene. Od tej doby sa uz neohybaju.
Najhorsie sa predávali prave tie najvzácnejsie modely - a nakoniec sme boli radi, ze sme ziskali cca 70% vlozeneho kapitálu. Trvalo to takmer 6 rokov - kym sme likvidovali celu zbierku.
Este najsolidnejsi bol jeden Nemec ktory prisiel malym nákladákom a zobral vsetky modely od nemeckych vyrobcov a Roca.
Mistro2-ak by bola pravda,že.. „model je vypredaný, všetci sú už pravdepodobne vybavení a o model nie je záujem“,potom si neviem vysvetliť inzeráty v sekcii Kúpa na česko-slovenskom pomedzí na kúpu Gorily ZSSK, 372ky vo farbách ČD,či Okuliarnika Blonski. Veď takého okuliarnika dnes človek ešte napr. na stanici vo Zvolene v predajnej kacelárii ŽSSK kúpi.Nehovoriac o Gorilách,ktorých je na predajniach ešte do popuku.372ka sa tiež netvári,že by zmyzla z pultov a búrz.
Amortizácia-Ivko,na Tvoj podnet reagujem smerom k vláčkarskej verejnosti.Ak Modžel verejnosť sa ide tváriť,že je to oblasť identická s automobilovým trhom,potom je to choré.Lebo automobil nepreletí k nikomu domov do garáže a teda nezachová si nový stav bez čo i len 10 najazdených km.Môžem ho mať mesiac v prevádzke,zapráši sa,motor popracuje.OK,žiadať novú cenu 15 000 EUR je už nezmysel.Ale nová mašinka vo vitríne je s týmto asi neporovnateľný prípad,aj keby som ju mal uschovanú vo vitríne 2 roky od uvedenia na trh.Koniec koncov,ukážte mi tu psychopata, čo predával na vlaky.net či Modelbazari Okuliarnika , Sergeja,či Bardotku Roco za ceny 120-130 EUR.Ešte väčšia haluz by bola,ak by sa niekto mal zbavovať „amortizovaného“ čmeliaka PIKO za úbohých 60-70 EUR.Ja som tu teda takých nezažil.A ak takého nájdete,osobne mu doručím koňak do ruky.Lebo ja tu občasne vídavam akurát klasický predaj mierne zdraženej mašiny ČSD-ČD roku výroby 2008-2009 za ceny 160-170 EUR,za ktoré ani vo sne v 2008 neboli v retailových obchodoch predávané.Ja osobne som blonského brýlovca kúpil v obchode za 149 papierov.Sergeja ČD tiež tak nejak.
Raritnosť modelov-ak sa bavíme o tomto,aká bola raritnosť niektorých modelov railtop,že kupujúci sa tešil z aukcie na vagón OBB za 180,či 200 EUR. Možno 2-3 násobok ceny v porovnaní s časom,keď bol model na pultoch.Ako raritný model by som chápal taký, že z 50 000 ľudí 80% šalie po danom kúsku.Ale ja teda by som nezrátal ani na prstoch jednej ruky vskutku vášnivých vláčkarov, čo by sa šli zblázniť z takých samozvaných „raritných modelov“. Boli také ohlasy,že firma RT už neexistuje, nevyrába,teda dôvod na exkluzívne ceny na burzách.kvalitu menovanej spol. beriem,ale ak parameter neexistencie firmy mal tiež prispieť k rastu ceny,potom aj Sergeje Gutzold z 2012 roku výroby by dnes (keďže fabrika nebeží) mal narásť na cene na úroveň 250-300 EUR v základnej nezvukovej verzii. Ja teda mám Sergeja od GU a zo skúsenosti môžem povedať,žeje to fasa kvalitný model.Nemám s ním žiadnu negatívnu skúsenosť.
Na záver-model Barče som ponúkal za cenu o pár EUR nižšiu ako bola nákupná,takže absolútne som neriešil úvahy typu „zberateľský vzácny kus“.Taká somarina by ma v živote nenapadla.
Je uz niekolko rokov na predaj, modelár rád by postavil nové. Na kolajisku naraz mozu jazdit asi 3-4 vlaky a aj ovládaci panel bol velmi pekne profesionálne urobene.
Majitel pomerne vieruhodne spocital, ze len do materialu vrazil okolo 8000€.
Najvyssiu ponuku co zatial dostal bolo 800€!!!
( pritom jedna Z lokomotiva stoji cca 250€)....