InterRail
www.eurodomino.com
produkt umoznujuci vyhodne cestovanie po europe nezelezniciarom.
Hoci ceny elektriny a palív v ostatnom čase vzrástli, Železničná spoločnosť (ZSSK) neplánuje v nasledujúcom roku zvýšiť ceny cestovného. Naopak, pre niektoré skupiny cestujúcich cestovanie vlakom zlacnie.
V záujme zvýšenia počtu prepravených cestujúcich pripravujú železnice nový systém zliav, ktorý ponúkne nižšiu cenu každej skupine cestujúcich. Zľavu tak budú mať aj cestujúci od 26 do 60 rokov, ktorí doteraz cestovali len za plnú sumu. Zmeny sa dotknú aj skupiny dôchodcov medzi 60. a 70. rokom života. (ik)
Porovnanie súčasného a pripravovaného systému zliav
0 - 6 6 - 15 15 - 26 26 - 60 60 - 70 70+
Súčasná cena 100 % 50 % 50 % 0 % 25 % 5 Sk/50 km
Cena od 1. 1. 2006 100 % 50 % 50 % 25 % 40 % 5 Sk/50 km
mam na vas jednu velku prosbu. Chcel by som si s polovickou urobit takyto
vyletik Bratislava Petrzalka-Kittsee-Parndorf Ort-Neusiedl am See-Eisenstadt-Wulkaprodesdorf-Sopron. Povodne som sa chcel vratit cez Gyor, ale pochopil
som, že to by som skrachoval. Tak som si robil nádeje že sa pre túto reláciu
bude dať vystaviť CityStar OBB. Avšak do Soprone to nejde, iba po Eisenstadt.
Vraj.... Pytal som sa v BA na hlavnej. Tak teraz neviem ...
Chcem sa opýtať nejakého kvalifikovaného tariféra, či je to ozaj tak.
Lebo aj napr. Brennero je už Taliansko, alebo Buchs SG je v Švajčiarsku a
CityStar OBB do týchto staníc ešte možno vystaviť (v TCV tie stanice vystupujú
pod kódmi rakúskych ale aj talianskych/švajčiarskych železníc. Vopred budem
vďačný za akúkoľvek radu!!!
Cena preukazu Junior Rail + je stanovena Osobitnou pripojkou
TCV a to na 15 EUR. Zahrna aj zlavu 25 % na tratiach vsetkych
zucastnenych zeleznic (vynimky samozrejme existuju), takze
pre niekoho, co jazdi z domu do 30 - 40 km vzdialeneho miesta
skoly/prace je na hranici rentabilnosti, ale ak si priratas
dostupnost aj na dlhsie trate a tu cudzinu tak tych 15 EUR nie
je az tak vela: S preukazom Junior RailPlus môžete cestovať
v rámci medzinárodnej prepravy so zľavou až 25 %
z medzinárodných cenníkov železníc a dopravných podnikov
Európy, zúčastnených na tejto ponuke.
.... prečo má pykať niekto za niečo, čo nemôže ovplyvniť. Nie každý bez lístka je okamžite podvodník. Otázne je, či vôbec sprievodca mal technicky možnosť predať lístok bez prirážky.
Ja mám v poslednej dobe skôr pozitívne skúsenosti s prístupom zamestnancov železnice k cestujúcim, ale vidím že sú aj výnimky.
Ospravedlňujem sa za svoje tvrdenie, že ponuka ZSSK "Vlakom a zubačkou na Schneeberg" neplatí na ozubnicovej železnici Puchberg-Schneeberg. Podľa informácií, ktoré som získal z marketingového oddelenia ZSSK by tento lístok za 29,5 EUR mal platiť na spiatočnú cestu z Bratislavy až na Schneeberg vrátane zubačky. Chybu urobil pracovník NÖSBB v Puchbergu, ktorý mi lístok neuznal. Na základe môjho prípadu by mali byť všetci pracovníci NÖSBB poučení a podobný problém, aký sa stal mne, by sa už nemal vyskytnúť.
VAROVANIE pre prípadných záujemcov o ponuku ZSSK a ÖBB "Vlakom a zubačkou na Schneeberg" (http://dop.slovakrail.sk/zlava_packing_schneeberg.html) - tento lístok napriek mätúcemu názvu NEPLATÍ na ozubnicovej železnici Puchberg - Schneeberg (aspoň podľa informácii v pokladni Schneebergbahn priamo v Puchbergu, zamestnanci ZSSK ani ÖBB o tejto ponuke svorne nevedeli povedať nič konkrétne). Spiatočný lístok na zubačku stojí 28 EUR, jednosmerný 20 EUR , čo je pre bežného slovenského turistu doslova značná suma. Ak by niekto aj napriek vysokej cene mal záujem navštíviť Schneeberg, odporúčam využiť ponuku do Gutensteinu (10 EUR oproti 29,50 do Puchbergu, pritom vzdialenosť do Gutensteinu je ešte o 10 km vyššia), vystúpiť vo Wiener Neustadte a do Puchbergu cestovať na vnútroštátny lístok ÖBB, čím sa dá asi 10 EUR ušetriť. Ale neviem, či to nebude považované za "zneužitie".
Netuším, nakoľko sú takéto praktiky voči zákazníkom povolené zákonom (nazvať ponuku "Vlakom a zubačkou", aj keď lístok na zubačke neplatí), ale z etického hľadiska sú rozhodne odsúdeniahodné. Ak si marketingové oddelenie ZSSK predstavuje ďalšiu komunikáciu so svojimi zákazníkmi takto, ďakujem pekne...
Pokiaľ ide o psychológiu, ver mi, že aj psychológia má už vypracované metódy, ako z takýchto vystúpení na fórach spraviť celkom presný opis diskutujúceho.
A teraz už hor sa do pokladní ZSSK a na cesty vlakom okolo Slovenska!
Minule som cestoval z Bratislavy-Petržalky do Sopronu na prezentáciu nových Taurusov u dopravcu GySEV. Mohol som ísť autom, ale som si zaumienil, že sa preveziem vlakom. Žiaľ, KVC mi v Petržalke nemohlo vystaviť cestovný doklad do Sopronu cez Maďarsko, lebo v počítači je zaradený len tarif cez Rakúsko, cez Viedeň. Nemusím hovoriť, že cena vyše 1000 Sk na jednu cestu pôsobila na mňa odradzujúco. Pritom cez Maďarsko by to nemalo stáť ani pätinu...
Kým som sa handrkoval s pracovníčkou v pokladni, 25 minút zmeškaný vlak Báthory mi ušiel. Sadol som do auta a v pohraničnej stanici Rajka, MÁV, cca 11 km od Petržalky, som vlak dostihol. V pokladnici MÁV mi nemohli predať lístok, lebo som mal len Euro a zmenáreň bola zatvorená, hoci na okienku bolo napísané, že býva otvorená od 7.00h. Vysvetlil som sprievodkyni MÁV situáciu, že idem do Sopronu a tá mi povedala, že môžem nastúpiť a pri kontrole cestovných lístkov sa na mňa len s pochopením usmiala. V Gyori boli na prestup na vlak R do Sopronu len dve minúty. Situácia sa opakovala, sprievodkyňa MÁV mi vysvetlila, že môžem nastúpiť a do cieľovej stanice som sa doviezol z Rajky zadarmo. Nebol som čierny pasažiér, lebo sprievodkyne o mne vedeli.
Neskôr mi zástupca MÁV z Budapešti vysvetlil, že Maďarské železnice si vážia svojich zákazníkov a v prípade, že sa podobný prípad ako mne, stane hociktorému zahraničnému cestujúcemu, je v kompetencii sprievodcu rozhodnúť, že v odôvodnených prípadoch odvezú cestujúceho aj bez platného cestovného lístka.
Nemusím hovoriť, že som mal z toho dobrý pocit a po príchode do Sopronu som si hneď zamenil forinty a kúpil lístok na spiatočnú cestu do Rajky, začo som zaplatil púhych 1000 forintov, cca 150 Sk.
Dalo by se říci, že různé výhody železničářů se v čase neustále zužují. Bývaly doby, že železničáři kromě jízdného zdarma nebo se slevou měli i nárok na různé deputátní příděly: uhlí, palivové dříví a velice dávno dokonce pivo. Kromě toho existovaly další formy jejich podpory - např. levnější nákupy v železničních konzumech.
Ä naopak levnější jízdné měli i další státní zaměstnanci; můj otec měl třeba jako středoškolský profesor ještě v průběhu 50. let minulého století nárok na třetinovou slevu ČSD.
No a existovala také provázanost režijních výhod třeba mezi zaměstnanci ČSD a ČSAD (která však nebyla součástí železnice, jak uvádí Pio; v určitých obdobích ale měly ČSD několik vlastních autobusových linek).
Z tohoto pohledu je pravděpodobné, že i současné režijky železničních zaměstnanců v budoucnu doznají přinejmenším změn a možná i rušení (jistě v i důsledku v některých příspěvcích zmíněné transformace drah a vstupu dalších dopravců na koleje SR resp. ČR).
Jak bude naloženo s obdobnými výhodami třeba pro poslance, to naznačuje jednání PČR "jen" o zrušení proplácení vnitrostátních letů a duplicitních náhrad za jejich dopravu vůbec. Takoví lidé nejsou ochotni sáhnout si na své penízky - a nikdo jiný jim je vzít nemůže...
Pokiaľ by ktosi z Vás cestoval z Poľska na Slovensko železnicou, pretože PKP nepoužívajú termín tzv. hraničný bod, preto odporúčam, aby ste si v pokladnici PKP pýtali tzv. bilet przepusczalny (vyslovuje sa to "pšepuščalny") do najbližšieho tarifného bodu na ŽSR (Skalité, Plaveč, Medzilaborce). Ak by ste cestovali povedzme z Katowic, tak si pýtajte lístok Katowice - Zwardoń (možno o víkendoch využiť zľavu) a ten "bilet przepusczalny". Lístok ďalej na Slovensko si možno kúpiť vo vlaku u sprievodcu, resp. použiť kilometrickú banku, ktorú vám po predložení cestovného lístka z PKP automaticky potvrdí.
Pri opačnej ceste odporúčam si kúpiť lístok Skalité - Zwardoń. V poľskej pohraničnej stanici je dosť času na zakúpenie vnútroštátneho lístka v pokladnici. Treba si pravda už na Slovensku zameniť slovenské koruny za "polskie zlotówky". Vyjde to oveľa lacnejšie.
Tentokrát mám konkrétne otázky, lebo si iste dobre informovaný, alebo vieš, ktorú zodpovednú osobu osloviť a odpovede na ne uvítajú zrejme aj ďalší naši kolegovia v tejto diskusii:
1. Dá sa kúpiť lístok MPS aj u sprievodcu vo vlaku?
2. Aká je maximálna vzdialenosť tarifných bodov na oboch stranách hranice, na ktoré platí MPS? Platí to rovnako v relácii Slovensko - ČD, MÁV, PKP a ÖBB?
3. Rovnaká zásada, že si možno kúpiť cestovný doklad na MPS do Česka v ktorejkoľvek pokladnici ZSSK na Slovensku platí aj smerom na iné susedné železničné správy?
Ďakujem!
Cely tarifny system je "panske huncutstvo", ale vnutrostatne cestovne je problem takmer cisto politicky, co len potvrdzuje starocia znamu mudrost "politika = panske huncutstvo". Polopatisticky vyklad (presne cisla nepoznam, len objasnujem princip):
Rasto chce ist z Ba do Breclavi. Ceny su:
- medzin. listok za plne cestovne TCV: 300 Sk (SR/ČR nedotuje)
- medzin. listok podla dohody ZSSK/CD: 100 Sk (SR/ČR nedotuje /de facto dotuju ZSSK a ČD dohromady 25 Sk)
- vnutro listok Ba - Kuty Gr.: 88 Sk (SR dotuje 20 Sk)
- vnutro listok Kuty Gr. - Breclav: 10 Kc (ČR dotuje 3 Kc)
"O to Go" (opravte ma niekto, ak to tak nie je)
O kolko vyssia je zlava pre cestujuceho (Senior/Junior/Karta Z/...) - o tolko vyssia je dotacia.
Presnejsie cisla obsahuje:
Statny rozpocet ČR/SR na rok ...
Zmluva o vykonoch vo verejnom zaujme medzi SR a ZSSK/ČR a ČD na rok ...