Vlaky vyšších kategórií
Vaše postrehy, návhry, vylepšenia, pripomienky, príhody... :)
Podradené diskusné témy
Za posledných 10 rokov som tiež niečo nacestoval, určite viac ako polovicu vlakmi IC/EC. Síce by som sem nemal čo písať, nakoľko už asi 2 mesiace nevyužívam vlaky vyššej kvality (velice subjektívne, EC pre mňa nie vyššia kvalita), zato som prešiel na osobáky. Bez nervov, pianko, kľud, tabak...
Ale tiež mi vadí "pristúpili".
Neviem, či to je rodinkárstvom, keď jej výsosť vlakvedúca na začiatku jej zmeny o 7:25 je drzá, ako osa, absolútne povýšenecky neohrozená.
Na druhej strane ZSSK má obrovský podiel na tom, že iná vlakvedúca ťahá už piaty deň za sebou, a zapichuje fajronťák obratom v noci o 2-ej, ledva stojac na nohách...
Ale rozhodne:
vlak vyššej kvality je ten, ktorý jazdí načas, má prípoje a príjemný personál...aby som pri pomyslení na cestovanie nemal odpor...bohužial, nälepka Ec/ic to nespraví.
Ale tiež mi vadí "pristúpili".
Neviem, či to je rodinkárstvom, keď jej výsosť vlakvedúca na začiatku jej zmeny o 7:25 je drzá, ako osa, absolútne povýšenecky neohrozená.
Na druhej strane ZSSK má obrovský podiel na tom, že iná vlakvedúca ťahá už piaty deň za sebou, a zapichuje fajronťák obratom v noci o 2-ej, ledva stojac na nohách...
Ale rozhodne:
vlak vyššej kvality je ten, ktorý jazdí načas, má prípoje a príjemný personál...aby som pri pomyslení na cestovanie nemal odpor...bohužial, nälepka Ec/ic to nespraví.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759417/
o samostatnej jednotke sa hovorilo od cca 1998. Len všetci boli vždy po... že to bude chcieť niekto sprivatizovať.
Všetky náklady sa dajú kľúčovať. Pokiaľ by to bola samostatná OJ, náklady na nabíjanie POP by si rátal rovnako.
Všetky náklady sa dajú kľúčovať. Pokiaľ by to bola samostatná OJ, náklady na nabíjanie POP by si rátal rovnako.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759413/
Hater: samostatná účtovná jednotka to nie je, ale náklady na IC sa dajú určiť veľmi presne. A popri kľúčovaní iných nákladov je rozúčtovanie výkonu rušňovodiča prípadne SpP úplná malina.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759410/
Hater, ale tak vidis, ze nie kazdy da to mnozstvo nezmyselnych predpisov do hlavy a este zvladne taku pracu. Keby ludia strajkovali, hned by bolo. Lenze v statnej firme, kde budu odbory silno blizke vladnucej strane sa asi nedockame zmeny. Ja to beriem, ze je to narocne, bezdomovcov vyhadzujeme aj z intrakov a ludia stale podkladaju dvere kamenmi ked chodia fajcit, v blokoch zase zazvonia kade komu. Skor ako ludia je problemom mnozstvo vlakov, ich cistota ci stav a spravanie cestujucich.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759407/
Hater: Jasne ze mam lepsie podmienky ako vlakveduci v ZSSK. Ved aj o tom to je.
Ja som napisal ze problemom ZSSK su ludia. Neskumam preco, to je interna vec ZSSK, ale samozrejme ze dobre podmienky su dolezite pre zlepsenie. Hoci zaroven nepochybujem ze cast zamestnancov prveho kontaktu su proste nevychovani ludia a nepomoze im ani 5000 mesacne. Lebo to ze poviem "dobry den" a "dakujem" napr. mne osobne vstepili rodicia ked som mal asi tri roky, nie zamestnavatel v 20ke.
Ja som napisal ze problemom ZSSK su ludia. Neskumam preco, to je interna vec ZSSK, ale samozrejme ze dobre podmienky su dolezite pre zlepsenie. Hoci zaroven nepochybujem ze cast zamestnancov prveho kontaktu su proste nevychovani ludia a nepomoze im ani 5000 mesacne. Lebo to ze poviem "dobry den" a "dakujem" napr. mne osobne vstepili rodicia ked som mal asi tri roky, nie zamestnavatel v 20ke.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759405/
Hater: asi pozru na vyplatnu pasku a hned vedie kolka bije
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759404/
zdravim pani. jazdim uz viac ako 20 rokov so zelznicami. zazil som vseliake spravanie...od opitych co naschval vypinali v zime kurenie a v ich kamrliku teplo jak v saune az po takych co sa zastavili prehodili par slov a sli dalej. je to o ludoch a o tom ako sa ja ako cestujuci obrni voci tomu. pozdrav prisupili uz prepocuvam a hlasenie v rozhlase tragedia a dat vediet cestujucimci sa nieco stalo a ako sa bude meskat nemozne, sen, tazky sen. minuly mesiac som pendloval casto BA - PP a siel som raz kalsickym rychlikom v prvej triede a strach hroza, potom v niekolko krat v triede 2plus a tamklobuk dolepred vlakovym personalom...fakt vyborny, porovnatelne aj lepsie nez RJ. tam som sa viezol v bussines triede a boli taky isty ako v ZSSk. samozreme ze stale chodila a pyatala sa ale ked clovek pracuje na cestach tak chce aj klud. bezne cestovanie do rpace a domov prespim. tam radsje ench hned dojde sprievodca nech spim a neriesim ich. ake co je hlavny pruser co ma dokazalo totalne vytocit bola neschoponst nechcenost aby na meskajuci spoj necakala TEZka. chybala minuta a zdrhla mi dva krat, raz 5 minut a zdrhla. pohyboval som sa vo VT 3 tyzdne a casu maju dost aby pockali. toto su podla tie veci cohoby sa mala zeleznica drzat.
na kvalitu sa stazovat v IC a RJ nestazujem tak mierne chvalim. horsie su bezne spoje ale to nepatri do tejto diskusie
na kvalitu sa stazovat v IC a RJ nestazujem tak mierne chvalim. horsie su bezne spoje ale to nepatri do tejto diskusie
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759400/
Ked to robit nevedia, tak nech to nerobia. Aspon donutia ZSSK zmenit pracovne podmienky.
Robim s ludmi, denne odrazam niekolko nasratych blbcov, ale zachovavam si profesionalitu a spravam sa slusne a na primeranej urovni. Aj o tej druhej v noci.
Apropo, u takych CD su podla vas vsetci cestujuci super mili? Ci preco to tam ide a u ZSSK nie?
Robim s ludmi, denne odrazam niekolko nasratych blbcov, ale zachovavam si profesionalitu a spravam sa slusne a na primeranej urovni. Aj o tej druhej v noci.
Apropo, u takych CD su podla vas vsetci cestujuci super mili? Ci preco to tam ide a u ZSSK nie?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759397/
Suhlasim s tym, ze slovo "pristupili", "pristupovali" a ine odvodeniny tohto slova by sa mali v ZSSK po vzore CD zakazat samostatne pouzivat. To by mal byt prvy krok ZSSK, aby bola blizsie k cestujucim.
Hater: suhlasim s tebou, ale SpP ako zamestnanci prveho konktatku jednoducho musia splnat nejake poziadavky na to, aby mohli danu pracu vykonavat. Inak povedane, nemoze tu pracu robit clovek, ktoreho ked rozculi jeden cestujuci tak nasledujuci tyzden je na vsetkych cestujucich zamraceny a okrem uz zmieneneho carovneho slovicka nepovie ani hasku naviac a k tomu vsetkemu sa tvari, ze co odo mna chcete, preco ma otravujete, ked som v praci...
Nehovorim ze su taki vsetci, ale za posledne roky som v tomto smere nezachytil absolutne ziadny pokrok ci zmenu k lepsiemu, skor naopak.
Hater: suhlasim s tebou, ale SpP ako zamestnanci prveho konktatku jednoducho musia splnat nejake poziadavky na to, aby mohli danu pracu vykonavat. Inak povedane, nemoze tu pracu robit clovek, ktoreho ked rozculi jeden cestujuci tak nasledujuci tyzden je na vsetkych cestujucich zamraceny a okrem uz zmieneneho carovneho slovicka nepovie ani hasku naviac a k tomu vsetkemu sa tvari, ze co odo mna chcete, preco ma otravujete, ked som v praci...
Nehovorim ze su taki vsetci, ale za posledne roky som v tomto smere nezachytil absolutne ziadny pokrok ci zmenu k lepsiemu, skor naopak.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759391/
No hlavne ludia nechcu cestovat ani ako dobytok, co casto musia, lebo vlada na vlaky peniaze neda a ZSSK je limitovana vlkm, dalsia vec je, ze aj keby pridali vlaky ci dali to sukromnikom, ten to tiez nebude prevadzkovat na 100%, pokial teda je pravda o tej klime a naplnenosti rannych vlakov z DS smer BA, nehovoriac, zeby pripoje dalej mohli pockat a takisto aj opacne, ale to uz u nas musi byt prisnejsia kontrola zhora.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759386/
Hater: Samozrejme ze ho uctovne oddelit mozes, podla toho kolko vykonov kde najazdil.
Inak nesuhlasim s diskutujucimi, ze zavedenie novych tried bola chyba. Mozno nemali byt dve nove, ale 1+ je krok spravnym smerom.
Aby vsak akekolvek investicie mali zmysel, ZSSK musi najprv spravit rozhodnutie ze o ten segment ide realne bojovat. Teda ziadne utekanie pred RJ a rusenie vlakov v sobotu. Ono s dvomi vlakmi denne to mozu rovno zabalit. Po tom ako sa rozhodnu ze chcu bojovat, tak treba zaviest procesy veduce k tomu aby ZSSK ako celok dokazala poskytovat kvalitny uzivatelsky zazitok. To zacina predajom listka (ci uz na internete, alebo na pokladnici) pokracuje kompetetnym a milym personalom vo vlaku a konci dobrym servisom po ceste (JEDNODUCHO dostupne nadvazne sluzby, kompenzacie pri problemoch - podla rozumu, nie tabulky - atd). Az nad ramec toho su hluposti ako voda zadarmo a podobne. Takisto premiovy produkt ako je trieda 1plus ma zmysel robit, ked ho budu vediet spravit poriadne, teda nie s doskou cez sedadlo, ked bude catering zabezpecovat niekto iny ako Wagon Slovakia a ked ten premiovy zazitok bude od zaciatku do konca. Ak ho zabije nasrata pokladnicka tak cely dojem zo sluzby je v zachode.
Bohuzial stale plati, ze vyznamnou slabinou ZSSK oproti RJ su ludia. Vlakveduci na IC sa snazia a mnohi su fajn, ale stale su tam ludia co sice strojovo spravia co maju, ale chyba im ludskost a usmev, stale su tam ludia co nedokazu kvalitne vyhlasit oznam do vlakoveho rozhlasu, stale su tam ludia co nedokazu normalne povedat vetu po anglicky. ZSSK ma od zajtra 4 pary IC vlakov a ani tie nedokaze obsadit ludmi aspon na takej urovni ako ma personal EC/rj vlakov Ceskych drah (a to hovorime o podstatne viac turnusoch).
O personale v pokladniach, pripojnych vlakoch, atd. ani nehovorim. Mozu mi v ICcku nosit kaviar, ak mam potom v pripojom REXe narazit na cloveka co si nedokaze ani zapravit koselu do nohavic, pozdravit ("pristupili" nie je pozdrav), odzdravit, alebo podakovat, tak dojem z firmy je mizerny a nabuduce radsej pojdem tym autom.
Inak nesuhlasim s diskutujucimi, ze zavedenie novych tried bola chyba. Mozno nemali byt dve nove, ale 1+ je krok spravnym smerom.
Aby vsak akekolvek investicie mali zmysel, ZSSK musi najprv spravit rozhodnutie ze o ten segment ide realne bojovat. Teda ziadne utekanie pred RJ a rusenie vlakov v sobotu. Ono s dvomi vlakmi denne to mozu rovno zabalit. Po tom ako sa rozhodnu ze chcu bojovat, tak treba zaviest procesy veduce k tomu aby ZSSK ako celok dokazala poskytovat kvalitny uzivatelsky zazitok. To zacina predajom listka (ci uz na internete, alebo na pokladnici) pokracuje kompetetnym a milym personalom vo vlaku a konci dobrym servisom po ceste (JEDNODUCHO dostupne nadvazne sluzby, kompenzacie pri problemoch - podla rozumu, nie tabulky - atd). Az nad ramec toho su hluposti ako voda zadarmo a podobne. Takisto premiovy produkt ako je trieda 1plus ma zmysel robit, ked ho budu vediet spravit poriadne, teda nie s doskou cez sedadlo, ked bude catering zabezpecovat niekto iny ako Wagon Slovakia a ked ten premiovy zazitok bude od zaciatku do konca. Ak ho zabije nasrata pokladnicka tak cely dojem zo sluzby je v zachode.
Bohuzial stale plati, ze vyznamnou slabinou ZSSK oproti RJ su ludia. Vlakveduci na IC sa snazia a mnohi su fajn, ale stale su tam ludia co sice strojovo spravia co maju, ale chyba im ludskost a usmev, stale su tam ludia co nedokazu kvalitne vyhlasit oznam do vlakoveho rozhlasu, stale su tam ludia co nedokazu normalne povedat vetu po anglicky. ZSSK ma od zajtra 4 pary IC vlakov a ani tie nedokaze obsadit ludmi aspon na takej urovni ako ma personal EC/rj vlakov Ceskych drah (a to hovorime o podstatne viac turnusoch).
O personale v pokladniach, pripojnych vlakoch, atd. ani nehovorim. Mozu mi v ICcku nosit kaviar, ak mam potom v pripojom REXe narazit na cloveka co si nedokaze ani zapravit koselu do nohavic, pozdravit ("pristupili" nie je pozdrav), odzdravit, alebo podakovat, tak dojem z firmy je mizerny a nabuduce radsej pojdem tym autom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759381/
Nemozes si prisposobit mnozinu len na IC vlaky a na trasu Ba-Ke. Pocitaju sa vsetky vlaky jazdiace po sieti ZSR a v nich ma ZSSK urcite navrch oproti RJ. Tak ako pise Hater, ZSSK sice hovori, ze to ma uctovne oddelene ale realne to nie je mozne.
Ako je R vlak konkurenciou RJ? Ked chces ist 30.4. do Kosic z Bratislavy ako student popoludni, mozes si zaplatit miestenku za euro v R alebo ist IC ZSSK za 12,90 a IC RJ za 13,90. V klasickom pripade by R s miestenkou stal 9,90 a neiktori zakaznici by si radsej priplatili za cestu domov pohodlnejsim sposobom, no ked mozu usetrit skoro 26 eur na spiatocnom listku, tak vacsina sa radsej povezie o 50 min dlhsie dobytcakom a peniaze si mozu nechat.
Ako je R vlak konkurenciou RJ? Ked chces ist 30.4. do Kosic z Bratislavy ako student popoludni, mozes si zaplatit miestenku za euro v R alebo ist IC ZSSK za 12,90 a IC RJ za 13,90. V klasickom pripade by R s miestenkou stal 9,90 a neiktori zakaznici by si radsej priplatili za cestu domov pohodlnejsim sposobom, no ked mozu usetrit skoro 26 eur na spiatocnom listku, tak vacsina sa radsej povezie o 50 min dlhsie dobytcakom a peniaze si mozu nechat.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759374/
Taka otazka kto je dominantny hrac na ic BA-KE.
ZSSK ma na ic oddelene uctovnictvo, je to samostatny produkt tej firmy. To ze RJ jazdi za podnakladove ceny je fakt. Dokonca ma aj viac spojov oproti ic ZSSK. Tak kto je dominantny hrac?
Lebo Radko sa sice moze ohanat bezplatnou dopravou, ako mu to nici jeho biznis plan, ale su statne rychliky (objednavane statom vo verejnom zaujme) jeho priamou konkurenciou?
Pytam sa, neviem. Nedavalo si ministerstvo robit aj nejaky pravny posudok tykajuci sa tejto otazky?
ZSSK ma na ic oddelene uctovnictvo, je to samostatny produkt tej firmy. To ze RJ jazdi za podnakladove ceny je fakt. Dokonca ma aj viac spojov oproti ic ZSSK. Tak kto je dominantny hrac?
Lebo Radko sa sice moze ohanat bezplatnou dopravou, ako mu to nici jeho biznis plan, ale su statne rychliky (objednavane statom vo verejnom zaujme) jeho priamou konkurenciou?
Pytam sa, neviem. Nedavalo si ministerstvo robit aj nejaky pravny posudok tykajuci sa tejto otazky?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759352/
Ked Ti tak hrozne prekaza majitel, preco nadavas celej spolocnosti? Opat technicky stav voznov, to si maju cestujuci spravit skusky, aby potom pred kazdou cestou robili kontrolu alebo ako si to predstavujte s vetrom? Minule na hlavnim v Prahe som nemal ako cestujuci robit bezpecaka, ked pri posune stal zamestnanec medzi voznami, kde ho mohlo skripnut? Co sa tyka cien, aj Megabus jazdi od 1 eura ci 1 libry a nie je to dumpingova cena. Cena 242 czk sa tyka len casov, kedy necestuje vela ludi a je snaha prilakat ich na cestu vlakov v tychto casoch. V spicke jazdi RJ za vyssie ceny a tak vyrovna naklady a moze jazdit. Tento model by mohli uplatnit aj v ZSSK uz davnejsie, aj ked ako dominantny prepravca nemozu jazdit za podnakladove ceny, kedze takto skor konkuruju sukromne spolocnosti, ktore nedavno prisli na trh. Statne zeleznice musia konkurovat kvalitou voznov, sluzieb, ale nielen vo vlaku, ved statu patria aj stanice, tak preco sa nezameraju aj na to a nie je tam lepsia spolupraca so ZSR? Moznosti, ako sa zlepsovat je vela, hlavne zvysovat komfort vo vlakoch a ich jazdenie nacas, ale urcite to nie je par voznov 2+ 1+ nezmyselnych tried a spievajuce toalety.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759344/
Keby IC ZSSK bolo take ako IC OBB alebo IC DBAG, ktore nijake cvirikanie nezaviedli, bolo by mi to stacilo. Teda uroven sluzieb. Pohodlie vo vozoch, hlavne tych velkopriestorovych aj tak nic moc.
Ale v inych krajinach v zasade nie je ziaden rozdiel v pouzitych vozoch, ci je to IC alebo rychlik, casto aj REX pouziva tie iste vozy.
Ale v inych krajinach v zasade nie je ziaden rozdiel v pouzitych vozoch, ci je to IC alebo rychlik, casto aj REX pouziva tie iste vozy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759342/
ZSSK pripravovala novy produkt?
1+, 2+ a cvirikajuci zachod? Tomu sa hovori produkt?
Ocakaval by som pripojovost, proaktivny pristup ku zakaznikom, ale cvirikajuci zachod je hovadina, s ktorou uroven cestovania nic nema. A tie narychlo zavedene 1+ a 2+ nemohli pritiahnut nikoho, cisto vyhodene peniaze...
1+, 2+ a cvirikajuci zachod? Tomu sa hovori produkt?
Ocakaval by som pripojovost, proaktivny pristup ku zakaznikom, ale cvirikajuci zachod je hovadina, s ktorou uroven cestovania nic nema. A tie narychlo zavedene 1+ a 2+ nemohli pritiahnut nikoho, cisto vyhodene peniaze...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759341/
Ale trt sa ZSSK pripravovala na prichod konkurencie. To robili CD, ktore zveladovali SC produkt mesiace pred RegioJetom. ZSSK novy IC produkt predstavila asi tyzden pred novym GVD, predavat zacala dva dni vopred a zaviedla v den noveho GVD. Odvtedy nebojuje, ale iba redukuje a rusi. A ked aj nahodou zlepsi, tak to po 10 dnoch zrusi (na zaklade akych dat?).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759338/
Jencik:Prečo som použil tie urážky ako žltý mor a regiošrot To som sa ešte krotil.Možnosť výberu z viacerých možností je super.Dám 2 príklady.Keď sme v mestách mali len obchody siete COOP Jednota,ceny za mlieko,syry,a všetkého boli vysoké a mohli sme si kúpiť len obmedzený sortiment.S príchodom konkurencie ako Billa,Lidl klesli ceny a mohli sme si kúpiť aj salámy z Rakúska či čokolády z Nemecka.Ale bolo počuť v médiách šéfov Lidla alebo Billy,že sa bude súdiť s vedením Jednoty,že si dovolila znížiť cenu parenice o 40% ? Nie 2.príklad obchody s oblečením.Dávnejšie sme si mohli kúpiť kvalitné značkové oblečenie za drahé peniaze.S príchodom outletových centier si možem kúpiť nohavice Guess v Prahe za 1299 kč. No a vyhrážajú sa šéfovia iných obchodov súdnymi žalobami ? Samozrejme,že nie. Ale šéf Regiošrotu je aký je.Súdne žaloby proti ČD,ktoré si svojou marketingovou ponukou vytvorili akčné lístky Praha-Ostrava skoršie,než on zverejnil tarif.A do Košíc z Prahy začínajú ceny lístkov od 252 CZK,to nie je podnákladová cena ? Ďalej bezpečnosť cestovania,tech.stav vozňov atď. ZSSK pripravila nové triedy 1 Plus,2 Plus,pridala noviny a nápoje,pripravovala sa na príchod konkurencie.Bohužiaľ prišlo rozhodnutie možno 2-3 vysokopostavených osob v ZSSK a IC ZSSK končia s 1.ranným spojením do BL a všetkými sobotnými spojmi.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/759335/
IC/EC je dnes uz ekvivalent rychlika. V dobe svojho vzniku boli EC nieco lepsie.
Dnes to uz nie je nic extra.
IC je "narodna" kvalita, v Rakusku, Nemecku, Svajciarsku je to to iste co EC, v takom Holandsku je to kvalitativne to iste, co osobak. Rovnake vagony alebo supravy, akurat to nezastavuje u kazdej vrby.
U nas na Slovensku si volakto zmyslel, ze to bude asi lepsie ako EC, pretoze s EC, ktore tu premavaju, nik ziadne ofuky nerobi, ba ani nie su povinne miestenkove a tych obstrukcii okolo bolo menej.
Ale suhlasim s nazorom, ze dojem si robime ludia sami.
A opuceny zelezniciar nie je o nic lepsi ako opucena predavacka v obchode alebo opuceny uradnik v urade. Nastve ma rovnako, ak si dokazuje svoju pominutelnu dolezitost. Ono to bude tym, ze na Slovensku je to tak.
To nie su iba zeleznice.... A Slovak sa nikdy nebude domahat ani len svojich prav, nieto nejakej dostojnosti.... A kto rebeluje, je ostatnym len na smiech.
A tak cakame na Godota, ci dakoho, kto to za nas vyriesi a dostojnost nam prinesie. Dovidenia o dalsich 1000 rokov.