181/182/183
Matthias: a teraz k pôvodnej predpotopnej otázke: (si tu o Tebe pomyslia, keď Ti musím odpovedať na otázku 6 strán dozadu)
A načo je slušne vychovanej rakani viac ampérmetrov? Nestačí jeden? Je iba jeden! Jeho bočník sa nachádza vo vetve budení prvej motorovej skupiny TM1,2. Prečo nie sú tri? Nikdy som sa nezamýšľal, ale teraz strelím; možno kvôli neskamarateným motorom 3 a 4. Tie sa pridelia po jednom na sérioparaleli ku krajným mot.skupinám, kým na paraleli vytvárajú akoby samostatnú 3. mot.skupinu. Z toho mi logicky vychádza potreba 4 ampérmetrov, čo ďalej situáciu komplikuje. Komplikovanejšie sú v porovnaní s bobinou práve prechody séria-sérioparalel-paralel a do toho ešte vhodne pomontovať A-metre, ktoré by niečo rozumné ukazovali (kedy prúd motora, kedy skupiny 123, kedy 34..), to potom by bolo treba radšej 6, nech každý ukáže odber svojho TM. A to by už bolo budíkov, ako v lietadle, takže spätne, nestačí jeden?
Elektrický rýchlomer? Hej aj to je pravda. U starších mašín to bolo celkom bežné, aj mot.vozeň 820 mal na neregistračnom stanoviští iba takú plechovicu, čo mala nulu v strede, ukazovala do oboch strán v závislosti na smere a na stykoch sa ručka rozknísala, že 40-ku ukazovala v oscilačnom rozmedzí 20-60km/h.:-) Aj peršing mal 2 rýchlomery, elekronický a mechanický, ako dobre vieš, tak niet dôvodov na údiv. Dnes na rakaniach inak nahradzajú pre Tvoju spokojnosť el. rýchlomer opakovačom MIREL.
Pomocné pohony: spoločný bočník pre paralelnú vetvu ventilátorov, kompresorov a vykurovania stanovíšť, pred výstupnou cievkou dif. relé pom.pohonov. Prirodzené ako facka? Niečo sa Ti na tom nezdá?
RAKANE VEDIA, ČO JE DOBRÉ!!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/69195/
Matthias: Tak, poďme, poďme, do toho, na čo ešte čakáš.
Už sa teším, keď sem pribatmobiluješ.:-)
Už sa krútime okolo koreňa veci dosť dlho, stále s menším polomerom, tak hádam nadišiel vhodný čas, aby sme to uzavreli. Škoda, že nemáš možnosť vidieť samotné podvozky povaľovať sa niekde po depách. Napr. aj včera som si to mohol pozrieť. Úplne preváhadlovaný podvozok bol "sklopený", ako som ho kreslil, avšak (pochopiteľne) na stranu trakčných motorov, jeho váhadla sa dotýkali až spodnej časti rámu; to je zároveň aj odpoveď na Tvoju otázku, koľko sa to môže vychýliť. Ja som to v náčrte kvôli lepšiemu pochopeniu zámerne prehnal. A teraz ten druhý podvozok - rám mal úplne rovno. (a je Ti jasné, prečo) Teda sa dá povedať, že nepreváhadlovaná os je akási "referenčná", určuje výškovú polohu predného podvozku a ten prostredníctvom spojky výškovo stabilizuje aj zadný podvozok. To bol ten pevný bod, ktorým pohneš svetom. Ak nie priam svetom, tak minimálne rakaňou. Ak by boli na rakani oba podvozky úplne preváhadlované, mohlo by sa stať, že pri jazde po rovnej koľaji by ich rámy tralalajkovali, najskôr však asi ustálili do polohy písmena V.
Rušne Co´Co´ úplne preváhadlované (tuším sergej) musia mať podvozky čo do vertikálneho výkyvu pevné, čmeliaky 771 majú vákadla vždy len medzi 2 osami v podvozku a rámy potom kopírujú nerovnosti každý zvlášť. A napokon naša rakaňa, ako špeci prípad, kde sa išlo cetou nerovnakých podvozkov a pevného výškového zviazania vnútorných koncov ich rámov. Iste, v reále je to oveľa zložitejšie, sekundárne hompľuhy sú zavesené pod rámom v dvoch (pomerne vzdialených) bodoch, ktoré vytvárajú pri vychýlení spätný klopný moment (a na ten il.chiodo dosť spolieha v istých jeho projektoch)
Keď sa však finálne zamyslíš, či už rakane, sergeje alebo čmeliaky jedničky majú v pojazde v konečnom dôsledku rovnaký počet stupňov volností, rozdielne je len technické prevedenie.
Amen.
Už sa teším, keď sem pribatmobiluješ.:-)
Už sa krútime okolo koreňa veci dosť dlho, stále s menším polomerom, tak hádam nadišiel vhodný čas, aby sme to uzavreli. Škoda, že nemáš možnosť vidieť samotné podvozky povaľovať sa niekde po depách. Napr. aj včera som si to mohol pozrieť. Úplne preváhadlovaný podvozok bol "sklopený", ako som ho kreslil, avšak (pochopiteľne) na stranu trakčných motorov, jeho váhadla sa dotýkali až spodnej časti rámu; to je zároveň aj odpoveď na Tvoju otázku, koľko sa to môže vychýliť. Ja som to v náčrte kvôli lepšiemu pochopeniu zámerne prehnal. A teraz ten druhý podvozok - rám mal úplne rovno. (a je Ti jasné, prečo) Teda sa dá povedať, že nepreváhadlovaná os je akási "referenčná", určuje výškovú polohu predného podvozku a ten prostredníctvom spojky výškovo stabilizuje aj zadný podvozok. To bol ten pevný bod, ktorým pohneš svetom. Ak nie priam svetom, tak minimálne rakaňou. Ak by boli na rakani oba podvozky úplne preváhadlované, mohlo by sa stať, že pri jazde po rovnej koľaji by ich rámy tralalajkovali, najskôr však asi ustálili do polohy písmena V.
Rušne Co´Co´ úplne preváhadlované (tuším sergej) musia mať podvozky čo do vertikálneho výkyvu pevné, čmeliaky 771 majú vákadla vždy len medzi 2 osami v podvozku a rámy potom kopírujú nerovnosti každý zvlášť. A napokon naša rakaňa, ako špeci prípad, kde sa išlo cetou nerovnakých podvozkov a pevného výškového zviazania vnútorných koncov ich rámov. Iste, v reále je to oveľa zložitejšie, sekundárne hompľuhy sú zavesené pod rámom v dvoch (pomerne vzdialených) bodoch, ktoré vytvárajú pri vychýlení spätný klopný moment (a na ten il.chiodo dosť spolieha v istých jeho projektoch)
Keď sa však finálne zamyslíš, či už rakane, sergeje alebo čmeliaky jedničky majú v pojazde v konečnom dôsledku rovnaký počet stupňov volností, rozdielne je len technické prevedenie.
Amen.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/69154/
Udatný Robin aka "Batmanov poškrabok": Nieee, Enigma len uvádzal, že váhadlá vyrovnávajú statické tlaky, nie dynamické (čiže klopný moment ee). Vraj na dynamické sily slúžia zariadenia iné, Hádankárom zatiaľ nešpecifikované. A Robin, nezľahčuj význam superinformačnej diaľnice 21. storočia. Vďaka internetu môže zvrhlý Hádankár Enigma sužovať Gotham City aj Metropolis naraz a takto virtuálne týrať pospolitý ľud svojimi váhadlami.
Je načase sadnúť do Batmobilu a nakopať ho do tej jeho otáznikmi vyzdobenej zelenkavej.. ehm zadnej partie. Vieš, tam kde slnko nesvieti.
Je načase sadnúť do Batmobilu a nakopať ho do tej jeho otáznikmi vyzdobenej zelenkavej.. ehm zadnej partie. Vieš, tam kde slnko nesvieti.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/68851/
Hm, tak som sa dopočul, že Enigma uviedol ako pomôcku, že tá neprevahadlovaná prvá os tam je kvôli vyrovnávaniu statických síl. Moja teória teda padá hubou do blata. Takže ani ja, údatný Robin, poškrabok Batmanov, nevyriešim onu hádanku a celý Metropolis bude naďalej trpieť, lebo Enigma si nedá pokoj, kým Batmana na pokraj šialenstva svojou hádankou neprivedie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/68825/
Ad Matthias vs. 362 mafia: čo ja viem, radšej si siahnem na nejakú babenku jak na mašinku, ale tak sa mi zdá, že by tá prvá os nemusela byť prevahadlovaná kvôli takým nejakým silám, ktoré samozrejme neviem pomenovať, bo ma naša fyzikárka pani Matejovičová pravidelne cez hodiny fyziky posielala "znormalizovať sa za dvere". Nielenže som sa nikdy neznormalizoval, ale navyše kvôli tomu ani neviem pomenovať tie sily.
No späť k veci: Viem, že keď som počas jazdenia na motokárach (pohon zadných kolies) pri štarte moc dupol na plyn, tak moje predné kolesá trošičku strácali kontakt s vozovkou. Stalo sa tak preto, lebo na ne nepôsobila dostatočná prítlačná sila, ktorá by ich tlačila k vozovke a vyrovnávala tak sily, ktoré pôsobili na ťažšiu zadnú časť motokáry a kvôli príliš pevnému spojeniu prednej nápravy s ťažkým zvyškom vozidla negatívne vpývali aj na prednú nápravu.
OK. Viem, že táto analógia je príliš zjednodušujúca, ale mám pocit, že práve to prevahdlovanie prvej osi by mohlo spôsobiť, že pri rozjazde lokomotívy (zvlášť ak by za ňou bol ťažký náklad) by sa prvá os trojnápravového podvozku v smere jazdy mohla správať ako oná predná náprava motokáry, čiže jej adhézne vlastnosti by boli prakticky nulové a navyše by to negatívne ovplynilo aj adhézne vlastnosti druhej osi.
Ako... ak som zadrel úplnu kravinu, tak ma prosím zoberte na milosť, len som sa už nemohol ďalej dívať ako môj priateľ Matthias trpí pod ťarchou zvrhlého Hádankára. Kto videl jeden z dielov Batmana, v ktorom Batmanovho nepriateľa, šialeného vedca Edwarda NIGMU (ENIGMU) hrá Jim Carey, vie o čom hovorím.
No späť k veci: Viem, že keď som počas jazdenia na motokárach (pohon zadných kolies) pri štarte moc dupol na plyn, tak moje predné kolesá trošičku strácali kontakt s vozovkou. Stalo sa tak preto, lebo na ne nepôsobila dostatočná prítlačná sila, ktorá by ich tlačila k vozovke a vyrovnávala tak sily, ktoré pôsobili na ťažšiu zadnú časť motokáry a kvôli príliš pevnému spojeniu prednej nápravy s ťažkým zvyškom vozidla negatívne vpývali aj na prednú nápravu.
OK. Viem, že táto analógia je príliš zjednodušujúca, ale mám pocit, že práve to prevahdlovanie prvej osi by mohlo spôsobiť, že pri rozjazde lokomotívy (zvlášť ak by za ňou bol ťažký náklad) by sa prvá os trojnápravového podvozku v smere jazdy mohla správať ako oná predná náprava motokáry, čiže jej adhézne vlastnosti by boli prakticky nulové a navyše by to negatívne ovplynilo aj adhézne vlastnosti druhej osi.
Ako... ak som zadrel úplnu kravinu, tak ma prosím zoberte na milosť, len som sa už nemohol ďalej dívať ako môj priateľ Matthias trpí pod ťarchou zvrhlého Hádankára. Kto videl jeden z dielov Batmana, v ktorom Batmanovho nepriateľa, šialeného vedca Edwarda NIGMU (ENIGMU) hrá Jim Carey, vie o čom hovorím.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/68630/
362.002: ..."Takže to dokonči. Prečo má rakaňa prvú os neprevahadlovanú? A prečo má medzipodvozkovú spojku len s jedným stupňom voľonosti v pozdĺžnom smere?"...
Neviem. Fakt. Pokus o konštruktívny prístup:
Vážené Esá vysvetlili, že váhadlá vyrovnávajú statické tlaky. Z čoho sa dá usudzovať, že ich funkcia slúži predovšetkým k tomu, aby mašinka s individuálnym pohonom na každú nápravu a teda hmotnosťou plne adhéznou si tento parameter zachovala i pri prejazde koľajou, ktorá zažila milostné hrátky párika Brachiosaurov a teda jaksik časy geometrickej rovnosti temien jej koľajníc (v zvislej rovine) má už dávno za sebou.
Fajn.
Ďalej: preváhadlované nápravy sa chovajú voči podvozku ako náprava jedna. (Teraz ma retrospektívne napadá, že taký "detail" ako kyvné uchytenie pružníc na domkoch nápravových ložisiek mi beťár Ámos blahosklonne v úvode zamlčal, to je aké zlo! ).
Nezáväzná dedukcia ohľadne pojazdu- zrejme stav dvoch podvozkov, kde každý má nápravy, chovajúce sa ako jedna nie je žiadúci. Preto jedna os nie je preváhadlovaná.
Prečo? Neviem. Ale keďže Vy dvaja ma povedať jednoducho "neviem" nenecháte, dobre, strelím naslepo. Obmedzenie voľnosti tralalajkovania? Z obrázku 362.001 netuším aký možný maximálny výkyv majú váhadlá (jedno zasahuje pri klopení kamsi za alebo do rámu podvozku, neviem či to je úmysel alebo chyba, pretože som tie milované váhadlá v živote zblízka nevidel. A to ani na šotozábere ). Ale nejak mi tak vychádza, že podvozkové rámy, spojené vertikálne pevnou spojkou sa budú spoločne nakláňať dopredu-dozadu menej, budú v tomto smere stabilnejšie, pokiaľ na jednom z nich je prvá os nepreváhadlovaná. Alebo ma napadá čosi o prejazde miest, kde TK mení výšku napr. na prechodoch roviny a spádu, či roviny a stúpania, čo ja viem?
Neviem. Fakt. Pokus o konštruktívny prístup:
Vážené Esá vysvetlili, že váhadlá vyrovnávajú statické tlaky. Z čoho sa dá usudzovať, že ich funkcia slúži predovšetkým k tomu, aby mašinka s individuálnym pohonom na každú nápravu a teda hmotnosťou plne adhéznou si tento parameter zachovala i pri prejazde koľajou, ktorá zažila milostné hrátky párika Brachiosaurov a teda jaksik časy geometrickej rovnosti temien jej koľajníc (v zvislej rovine) má už dávno za sebou.
Fajn.
Ďalej: preváhadlované nápravy sa chovajú voči podvozku ako náprava jedna. (Teraz ma retrospektívne napadá, že taký "detail" ako kyvné uchytenie pružníc na domkoch nápravových ložisiek mi beťár Ámos blahosklonne v úvode zamlčal, to je aké zlo! ).
Nezáväzná dedukcia ohľadne pojazdu- zrejme stav dvoch podvozkov, kde každý má nápravy, chovajúce sa ako jedna nie je žiadúci. Preto jedna os nie je preváhadlovaná.
Prečo? Neviem. Ale keďže Vy dvaja ma povedať jednoducho "neviem" nenecháte, dobre, strelím naslepo. Obmedzenie voľnosti tralalajkovania? Z obrázku 362.001 netuším aký možný maximálny výkyv majú váhadlá (jedno zasahuje pri klopení kamsi za alebo do rámu podvozku, neviem či to je úmysel alebo chyba, pretože som tie milované váhadlá v živote zblízka nevidel. A to ani na šotozábere ). Ale nejak mi tak vychádza, že podvozkové rámy, spojené vertikálne pevnou spojkou sa budú spoločne nakláňať dopredu-dozadu menej, budú v tomto smere stabilnejšie, pokiaľ na jednom z nich je prvá os nepreváhadlovaná. Alebo ma napadá čosi o prejazde miest, kde TK mení výšku napr. na prechodoch roviny a spádu, či roviny a stúpania, čo ja viem?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/68529/
Dodávky "šestikoláků", které ČD vyčlenily k pronájmu polským dopravcům (viz únor 2006), pokračují vysokým tempem. V současné době odebírá vyčleněné stroje řady 181 mj. dopravce PCC Rail Szczakowa. Lokomotivy jsou opravovány v DPOV Přerov, PPO Olomouc a odtud předávány k pronájmu do Polska. PCC již v březnu převzala "šestikoláky" 181.031 a 077. Po nyní odebraných strojích 181.100 a 131 a dokončované 181.027, které jsou ještě opatřovány zeleným nátěrem PUR, budou další stroje již ve firemním nátěru PCC. Později obdrží v Olomouci v rámci EVY opravy nový firemní lak i již "polonizované" stroje 181.053 a 181.116.
Dokončení a obrázek na
http://spz.logout.cz/novinky/novinky.html
Dokončení a obrázek na
http://spz.logout.cz/novinky/novinky.html
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/68473/
"Clansman: Byť šotoušom neni zlé Za to sa nehanbi "
Povedal o mne ten, čo raz dostal akútny záchvat šotoušstva, ale pokazené baterky vo foťáku mu nedovolili zísť z chodníčka antišotoušstva.
Ale teraz vážne, na tomto mieste si dovolím s náležitým pátosom odcitovať verš, ktorý som prijal ako svoje motto. Vypožičal som si ho z klasického diela slovenskej poézie - z Chalúpkovej poémy Mor ho!
Hoj, mor ty len!
A vôl radšej nebyť
Ako byť šotoušom!
Povedal o mne ten, čo raz dostal akútny záchvat šotoušstva, ale pokazené baterky vo foťáku mu nedovolili zísť z chodníčka antišotoušstva.
Ale teraz vážne, na tomto mieste si dovolím s náležitým pátosom odcitovať verš, ktorý som prijal ako svoje motto. Vypožičal som si ho z klasického diela slovenskej poézie - z Chalúpkovej poémy Mor ho!
Hoj, mor ty len!
A vôl radšej nebyť
Ako byť šotoušom!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/68356/
362.001:
Uhm. Inak pozerám na tie vodiace čapy čo si kreslil Pipovi a zaujalo ma: ako je vyhotovené kyvné zavesenie pružníc, pretože...
...Ale niééééééééééééééééé!
Mno. Pozri, dohodnime sa takto. Ak mám ísť zas kresliť omaľovánky podvozkov a bavkať sa uprostred akútnej časovej tiesni, čo mi ostáva na koncipáciu diplomofky (prevažne humanitno-spoločenského zamerania :)) s nejakými rakaními váhadlami, ktoré ma, úprimne, zaujímajú pramálo, mohol by si mi naliať do žíl istú motiváciu (nazvime to vzletne prejavom veľkorysosti) a odpovedať na moju pôvodnú otázku spred MESIACA. Tá ma celkom zaujímala.
Myslím otázku z prelomu februára/marca o rakaních budíkoch nad volantom, na ktorú si odpovedal bohapustou ignoráciou a následnou protiotázkou o váhadlách. Stačí keď na ňu popri hodnotení mojich budúcich výtvorov naklápania podvozkových rámov simultánne odpovieš. Si šikovný človek, priam polyfunkčná šikula, takže to určite zvládneš.
Kľúčové slová: chuť, motivačný faktor, radosť z poznávania, satisfakcia
Uhm. Inak pozerám na tie vodiace čapy čo si kreslil Pipovi a zaujalo ma: ako je vyhotovené kyvné zavesenie pružníc, pretože...
...Ale niééééééééééééééééé!
Mno. Pozri, dohodnime sa takto. Ak mám ísť zas kresliť omaľovánky podvozkov a bavkať sa uprostred akútnej časovej tiesni, čo mi ostáva na koncipáciu diplomofky (prevažne humanitno-spoločenského zamerania :)) s nejakými rakaními váhadlami, ktoré ma, úprimne, zaujímajú pramálo, mohol by si mi naliať do žíl istú motiváciu (nazvime to vzletne prejavom veľkorysosti) a odpovedať na moju pôvodnú otázku spred MESIACA. Tá ma celkom zaujímala.
Myslím otázku z prelomu februára/marca o rakaních budíkoch nad volantom, na ktorú si odpovedal bohapustou ignoráciou a následnou protiotázkou o váhadlách. Stačí keď na ňu popri hodnotení mojich budúcich výtvorov naklápania podvozkových rámov simultánne odpovieš. Si šikovný človek, priam polyfunkčná šikula, takže to určite zvládneš.
Kľúčové slová: chuť, motivačný faktor, radosť z poznávania, satisfakcia
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/68260/
Vystupujem z Batmobilu a vyhadzujem si nad latexom pokrytú hlavu s dvoma špicatými ušami konfety a žmurkám na Robina.
S úľubou pozerám na svoj Batmobil, nežne ho hladím po štíhlej čiernej sexy karosérií, námatkovo pripominajúcej netopiera a privrávam sa mu: "Ty môj malý čierny Batmobil! Ako dobre že nemáš otočné trojnápravové podvozky s preváhadlovanými osami a nerovnomerne rozloženou váhou motorov v podvozkových rámoch! Ako dobre, že netralalajkuješ, Tvoj chod je ladne plynulý, dokážeš i vzlietnúť ak je treba a všetci lotri v Gotham City, vrátane zeleného Hádankára, majú okamžite po ftákoch!"
Ad Udatný Robin:
Očuj poškrabok. Svrbí ma chrbát. *ale niéééééé*
Mám plán. Vieš čo? Tak použijeme proti Enigmovi jeho vlastné zbrane. Nabudúce, keď pôjde ukájať svoj vlakofilný inštinkt a pôjde sa teteliť kamsi na štreku, najmeme čiernych spoluobčanov, aby mu čorkli z rakane onú podvozkovú spojku. Podľa toho čo tu čítam ho TOTO zaiste naserie. Najmä keď po 200 km jazde vystúpi z tých ľavostranových rakaňovitých dverí a jeho roztrasené pohyby budú pripomínať černošského boxera Mohammeda Aliho vo výslužbe natoľko, že si najbližší výpravca príde od neho pýtať autogram. Vieš jak to myslím *čertíkofský červený smajl s rohami*