181/182/183
Pěkně si dítka hrajete, pěkně. Až mne malůvky vaše zaujaly natolik, že v napnutém stavu očekávám vyjevení skryté pravdy.
A když už jsme u toho stavu:
Pohotovostní stav trstenice zde skoroadoptivním synátorem 362.001 proklamovaný potvrzuji. Pohříchu však nejde o rákosku přímo rákosovou, ale spíš proutek vrbový, příslušných rozměrů (tedy značných), který je ve standby režimu uchováván ve vhodné nádobě vodou naplněné, aby pružnost netratil.
A když už jsme u toho stavu:
Pohotovostní stav trstenice zde skoroadoptivním synátorem 362.001 proklamovaný potvrzuji. Pohříchu však nejde o rákosku přímo rákosovou, ale spíš proutek vrbový, příslušných rozměrů (tedy značných), který je ve standby režimu uchováván ve vhodné nádobě vodou naplněné, aby pružnost netratil.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/67375/
JOHnZ: Veľmi správne . Až sa mi to nepáči, ako Maťovi našepkávaš, ale keď myslíš... Treba ho viac trápiť, nemôžme mu to tak zľahčovať. Aj na päťku musí žiak niečo vedieť.
Matthias: A teraz? (omrkni obr.) Už svitá? (Ten obrázok máš odo mňa iba zato, aby si si nemyslel, že som až taká čunča, keď Ti je už aj kolega JOHnZ nápomocný) Inak bacha na Zbynka, trstenica je stále pripravená v kúte v "standby" režime.
haldo11: Vyčkaj chlapče, teraz nevyrušuj! Nevidíš, že sa tu momentálne skúša?
Matthias: A teraz? (omrkni obr.) Už svitá? (Ten obrázok máš odo mňa iba zato, aby si si nemyslel, že som až taká čunča, keď Ti je už aj kolega JOHnZ nápomocný) Inak bacha na Zbynka, trstenica je stále pripravená v kúte v "standby" režime.
haldo11: Vyčkaj chlapče, teraz nevyrušuj! Nevidíš, že sa tu momentálne skúša?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/67371/
Na podnet uja Matthiasa sem prispiem aj ja ohladom rakanoidnych podvozkov. Pre mna su stroje papkajuce jednosmernu zmesku cennostou. Vacsinou ich vidim len na obrazku. Ale zaujimalo by ma teda, ci je aspon z casti moj postreh spravny, ze tie vahadla, ako su zakreslene na nazornom obrazku, su rovnako rozmiestnene z oboch stran - vzdy pri pohlade na bok rusna je na lavom podvozku o vahadlo menej...? Poucte aj mna pjosiiiiiiim
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/67367/
Zbyněk: Školáček Ťa asi o chvíľku zdvorilo poprosí, či by si nemohol škeriacému sa, tampónom zaštupľovanému Ámosovi tak trochu láskyplne priškrtiť prívod kyslíku. Nič vážne, len trošku, kým nezmodrie. On je totiž moc fajn, len ma naťahuje jak jojo a toto chovanie, ako iste uznáš, je VEĽMI nehodné tak mladého dobre vychovaného počestného kresťana, akým on zaiste je.
JOHnZ: Netrúfam si čmárať hrboli, šutre, jamy a podobné nezmysly pod ten čiastočne preváhadlovaný podvozok. Nechápem. Nechápem prečo ten pofidérny vehikel vyrovnáva statické tlaky systémom váhadiel a zrovna pod jedným čelom, medzi prvou a druhou osou váhadlo zrazu netreba. Nechápem tomu. Keby bol tento stav na oboch podvozkoch- fajn. Ale pod jedným??
Dôvody vidím tri:
a) Konštruktér dostal pri projektovaní akútnu hnačku a na dve váhadlá sa kapánek vysr...l
b) Dielenskí sa zdrúžili do tajnej sekty Schotousch Dei a pri prijímaní musí nový člen povinne urvať jedno váhadlo medzi 1. a 2. osou, rituálnym _kladivom_, no a holt- už ich veľa neostalo
c) Lebo Chewbacca z Endoru. Tejto poslednej možnosti pripisujem zvlášť veľký význam.
PS: Inak, moja kontrolná podotázka nenápadne mierila práve k tým dvom nepreváhadlovaným dvojkoliam, ale psst, nech si to nevšimne. A vôbec- čo tu hergot robím, kresliac nejaké abstraktné rakaňovité podvozky?? Čím chcem povedať- pokojne sa pridaj a poď mu čmárať do toho jeho obrázku aj Ty. Slobodno.
JOHnZ: Netrúfam si čmárať hrboli, šutre, jamy a podobné nezmysly pod ten čiastočne preváhadlovaný podvozok. Nechápem. Nechápem prečo ten pofidérny vehikel vyrovnáva statické tlaky systémom váhadiel a zrovna pod jedným čelom, medzi prvou a druhou osou váhadlo zrazu netreba. Nechápem tomu. Keby bol tento stav na oboch podvozkoch- fajn. Ale pod jedným??
Dôvody vidím tri:
a) Konštruktér dostal pri projektovaní akútnu hnačku a na dve váhadlá sa kapánek vysr...l
b) Dielenskí sa zdrúžili do tajnej sekty Schotousch Dei a pri prijímaní musí nový člen povinne urvať jedno váhadlo medzi 1. a 2. osou, rituálnym _kladivom_, no a holt- už ich veľa neostalo
c) Lebo Chewbacca z Endoru. Tejto poslednej možnosti pripisujem zvlášť veľký význam.
PS: Inak, moja kontrolná podotázka nenápadne mierila práve k tým dvom nepreváhadlovaným dvojkoliam, ale psst, nech si to nevšimne. A vôbec- čo tu hergot robím, kresliac nejaké abstraktné rakaňovité podvozky?? Čím chcem povedať- pokojne sa pridaj a poď mu čmárať do toho jeho obrázku aj Ty. Slobodno.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/66821/
Humánny dešotoušizátor Ján Ámos:
Ujo, doble? *viz príloha*
Žiaden Matthiasino, sprosto a nesofistikovane som hrubou rukou zasiahol do Tvojho výtvoru, prízemne simulujúc stopu po dinosaurovi na štreke.
Popis obrázku: Váhadlo práve váhadluje a i prechodom strednej osi šľapou Tyrannosaura kolesové tlaky ostávajú zachované. Môže byť?
Kontrolná podotázka: Keby namiesto váhadiel boli dvojkolia osadené len správne dimenzovanými pružinami, musela by pri prejazde zvislými nerovnosťami trate nutne nastať zmena rozloženia váhy na nápravu/y?
Ujo, doble? *viz príloha*
Žiaden Matthiasino, sprosto a nesofistikovane som hrubou rukou zasiahol do Tvojho výtvoru, prízemne simulujúc stopu po dinosaurovi na štreke.
Popis obrázku: Váhadlo práve váhadluje a i prechodom strednej osi šľapou Tyrannosaura kolesové tlaky ostávajú zachované. Môže byť?
Kontrolná podotázka: Keby namiesto váhadiel boli dvojkolia osadené len správne dimenzovanými pružinami, musela by pri prejazde zvislými nerovnosťami trate nutne nastať zmena rozloženia váhy na nápravu/y?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/66803/
Matthias: Si mimo misu. Si. Váhadla nedokážu vyrovnať dynamické tlaky. To sa deje inak. To je predmetom ďalších debát. Ale zatiaľ, aby si nepovedal, že som až taký zlý, počkaj, zaštúrim si najprv tampón... jééaj... fáááájne, ..no, už je dobre, ...môžem pokračovať, však si to skús predstaviť: Čo by sa stalo, keby prešiel neprevahadlovaný, nevypružený trojnápravový podvozok cez dolinku alebo pahrbček (pahôrček?) Veď kým v prvom prípade by stredná os ostala v lufte, v druhom by podvozok balansoval iba na prostrednej.
A vieš kde je chyba? Že nemáš vláčiky. By si videl, že napr. taký PIKOragulin má prostrednú os hnacieho podvozku netrakčnú, iba takú plávajúcu- plonkovú. No na skutočnej rakani musíš mať na každú os a za každých (statických) okolností cca 20 ton hmostosti (že prečo, to asi tušíš) a práve toto zabezpečujú váhadlá.
Takže, ber do ruky tužku a kresli. Môj predčrtnutý podvozok polož miesto rovnej dosky na roľu neoranú (alebo stačí aj na slovenské trate), tzn. prepadliská, hrby, sínusové vlny, na všetko nerovné, čo Ti napadne, nechaj nápravy kopírovať terén a skús vytušiť, ako budú váhadla váhadliť. Potom tie výtvory štúr do skenera, ak nemáš, otvor si štart-programy-príslušenstvo-malovanie... a zdeľ nám Tvoje výtvory. Žiadne sprostosti. Autor: Matthiasino, portrét: pružiaca rakaňa.
Adoptotato Zbyněk: Ja mám pykať za to, že chcem v dome poriadok? Tss. Som prísny, no Maťko sa mi raz za to poďakuje. Ty preto vezmi do ruky trstenicu a dohliadaj poriadne na bračeka Maťa, kým tu cez víkend nebudem. Ak bude ťahať moc krivé čiary, prípadne si vhodne poohýňa rám podvozku podľa koľaje, zbi ho po paprčiach.
Disciplína musí byť!!!
A vieš kde je chyba? Že nemáš vláčiky. By si videl, že napr. taký PIKOragulin má prostrednú os hnacieho podvozku netrakčnú, iba takú plávajúcu- plonkovú. No na skutočnej rakani musíš mať na každú os a za každých (statických) okolností cca 20 ton hmostosti (že prečo, to asi tušíš) a práve toto zabezpečujú váhadlá.
Takže, ber do ruky tužku a kresli. Môj predčrtnutý podvozok polož miesto rovnej dosky na roľu neoranú (alebo stačí aj na slovenské trate), tzn. prepadliská, hrby, sínusové vlny, na všetko nerovné, čo Ti napadne, nechaj nápravy kopírovať terén a skús vytušiť, ako budú váhadla váhadliť. Potom tie výtvory štúr do skenera, ak nemáš, otvor si štart-programy-príslušenstvo-malovanie... a zdeľ nám Tvoje výtvory. Žiadne sprostosti. Autor: Matthiasino, portrét: pružiaca rakaňa.
Adoptotato Zbyněk: Ja mám pykať za to, že chcem v dome poriadok? Tss. Som prísny, no Maťko sa mi raz za to poďakuje. Ty preto vezmi do ruky trstenicu a dohliadaj poriadne na bračeka Maťa, kým tu cez víkend nebudem. Ak bude ťahať moc krivé čiary, prípadne si vhodne poohýňa rám podvozku podľa koľaje, zbi ho po paprčiach.
Disciplína musí byť!!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/66676/
362.001: "...Tak šup-šup, ešte sa trochu nad tým potráp, to nie len tak... študovať schémy a kafrať do nich...."
Ježišmárjá, jaký si zlý
Mno. Ak už musím silou-mocou lúštiť pofidérny rébus, aby som udržal konverzáciu ohľadne pracovnej charakteristiky primárneho vinutia trakčného bzučadla nažive, potrebujem vedieť funkciu tých váhadiel. A keďže Ty mi ju just ani zaboha nepovieš, lebo menštruácia Tebou hádže o zem (...ale nieeeeeeeee ), som donútený ohľadne ich funkcie fabulovať divoké hypotézy. Fajn, tak idem. Eliminácia klopného momentu?
Čosi v štýle "vyviniem ťažnú silu, prvá os v smere jazdy sa odľahčí, váhadlo medzi ňou a druhou osou zaváhadluje a pritlačí druhú os k temenu koľajnice (a odľahčí tretiu ??) a preto 3nápravový podvozok nepotrebuje vyrovnávať nápravové tlaky", také čosi. Som mimo misu?
Kým si toto nevyjasním, nemôžem pokračovať. To zaiste chápeš.
Zbyněk: Prisámbohu, že ak ma bude Tvoj adoptovaný rodinný príslušník naďalej týrať týmto sadistickým spôsobom, čo tu predvádza, tak sa pridám k počerným spoluobčanom a pôjdeme nie na psov, ale šrotovať a rozkrádať rakane! Dosť bolo trojnápravových podvozkov!!
Vieš, on sa naozaj chová ako ten príslovečný esesácky dozorca v koncentráku, taký ten beťár čo premieta vyhladovelým zúboženým nešťastníkom chleba na stenu a potom sa zabáva jak obhrýzajú omietku. On ma proste na čosi nabudí a potom usekne konverzáciu "rébusom". Tss. Tss.
Ježišmárjá, jaký si zlý
Mno. Ak už musím silou-mocou lúštiť pofidérny rébus, aby som udržal konverzáciu ohľadne pracovnej charakteristiky primárneho vinutia trakčného bzučadla nažive, potrebujem vedieť funkciu tých váhadiel. A keďže Ty mi ju just ani zaboha nepovieš, lebo menštruácia Tebou hádže o zem (...ale nieeeeeeeee ), som donútený ohľadne ich funkcie fabulovať divoké hypotézy. Fajn, tak idem. Eliminácia klopného momentu?
Čosi v štýle "vyviniem ťažnú silu, prvá os v smere jazdy sa odľahčí, váhadlo medzi ňou a druhou osou zaváhadluje a pritlačí druhú os k temenu koľajnice (a odľahčí tretiu ??) a preto 3nápravový podvozok nepotrebuje vyrovnávať nápravové tlaky", také čosi. Som mimo misu?
Kým si toto nevyjasním, nemôžem pokračovať. To zaiste chápeš.
Zbyněk: Prisámbohu, že ak ma bude Tvoj adoptovaný rodinný príslušník naďalej týrať týmto sadistickým spôsobom, čo tu predvádza, tak sa pridám k počerným spoluobčanom a pôjdeme nie na psov, ale šrotovať a rozkrádať rakane! Dosť bolo trojnápravových podvozkov!!
Vieš, on sa naozaj chová ako ten príslovečný esesácky dozorca v koncentráku, taký ten beťár čo premieta vyhladovelým zúboženým nešťastníkom chleba na stenu a potom sa zabáva jak obhrýzajú omietku. On ma proste na čosi nabudí a potom usekne konverzáciu "rébusom". Tss. Tss.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/66605/
Matthias: hej, kráľovský otočný čap vychádza priamo z priečnika skrine. Pozdlžne sily sa prenášajú týmto čapom, prirodzene, medzipodvozková spojka má vôľu v pozdlžnom smere. Funkciu sekundárneho vypruženia Ti na toto poznať zatiaľ netreba, funkcia váhadiel by Ti mala byť z obrazku zrejmá.
Tak šup-šup, ešte sa trochu nad tým potráp, to nie len tak... študovať schémy a kafrať do nich.
Tak šup-šup, ešte sa trochu nad tým potráp, to nie len tak... študovať schémy a kafrať do nich.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/66498/
362.001: Ale no tak.
Si uvedom, že som nikdy s ničím, čo by hrkotalo štrekou na pojazde Co´Co´nemal tú česť. Ak chceš aby som hádal prečo medzi prednou a prostrednou osou prvého podvozku chýba váhadlo, najprv by sa patrilo mi vysvetliť zostavenie toho podvozku, tak ako u 140. Nepoznám ani uchytenie skrine, ani prevedenie kolísky, prenos pozdĺžnych síl na skriňu, pozerám nemohúco či ten otočný čap zasahuje do priečniku podvozku z hlavného rámu (??), nepoznám presnú funkciu váhadla. Nikdy doteraz som sa s tým podvozkom nezoznámil a nemám k nemu žiadny osvetľujúci materiál.
Takže v tejto fáze si netrúfam vyjadriť sa k rébusu, prečo medzi 1. a 2. osou chýba váhadlo. Možno predsa tí Rómovia sú mimoriadne systematickí. :))
A PS: Skôr než zasiahne horkokrvný predstaviteľ nejakej Ligy proti Rasizmu, Únie Dobrovoľne Farboslepých či Farební ľudia Hýbu Tvojou Zemeguľou, nakydať mi na hlavu nejaké to hanobenie rasy a národa alebo naznačiť rasovú neznášanlivosť - hey, ja poznám aj Rómov sociálne prispôsobivých. Akurát tých neprispôsobivých, čo pojedajú druhým psov je tak nejak viac...
Si uvedom, že som nikdy s ničím, čo by hrkotalo štrekou na pojazde Co´Co´nemal tú česť. Ak chceš aby som hádal prečo medzi prednou a prostrednou osou prvého podvozku chýba váhadlo, najprv by sa patrilo mi vysvetliť zostavenie toho podvozku, tak ako u 140. Nepoznám ani uchytenie skrine, ani prevedenie kolísky, prenos pozdĺžnych síl na skriňu, pozerám nemohúco či ten otočný čap zasahuje do priečniku podvozku z hlavného rámu (??), nepoznám presnú funkciu váhadla. Nikdy doteraz som sa s tým podvozkom nezoznámil a nemám k nemu žiadny osvetľujúci materiál.
Takže v tejto fáze si netrúfam vyjadriť sa k rébusu, prečo medzi 1. a 2. osou chýba váhadlo. Možno predsa tí Rómovia sú mimoriadne systematickí. :))
A PS: Skôr než zasiahne horkokrvný predstaviteľ nejakej Ligy proti Rasizmu, Únie Dobrovoľne Farboslepých či Farební ľudia Hýbu Tvojou Zemeguľou, nakydať mi na hlavu nejaké to hanobenie rasy a národa alebo naznačiť rasovú neznášanlivosť - hey, ja poznám aj Rómov sociálne prispôsobivých. Akurát tých neprispôsobivých, čo pojedajú druhým psov je tak nejak viac...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/66361/
Matthias: No, s tými cigánmi máš pravdu, je to tu tak. Že s tou čvargou tu ešte nik neurobil poriadok, hlavná vec že Slota má silácke reči. Pod lampou asi fakt býva najväčšia tma...
Mi napalol jeden pravdivý verš istej spišskej klapancie, NENAPÍSAL SOM HO JA, hodím ho tu iba na obranu pred prípadnými útokmi antirasistov:
O ciganoh som som uš pisal,
su v opci neščesce,
všadzi kradnu, dze co možu,
robic še im ňesce...
Ale váhadlo chýba na všetkých rakaňach, v tom výnimočne cigáni prsty nemajú.
Skús ešte trochu porozmýšľať. Uvedom si funkciu medzipodvozkovej spojky neumožňujúcej vertikálnu vôľu. Predstav, alebo nakresli si, ako budú váhadla preváhadlovávať rôzne nerovnosti.
Koleso koleso okolesilo si sa,
váhadlo váhadlo preváhadlovalilo si sa!
Inak netreba zabúdať na odlišné jazdné vlastnosti v oboch smeroch, napokon, k trefnému vysvetleniu kolegu E499.001: "Každá mašina má vždy čumák, má predok a zadok" v podstate niet čo dodať.
Mi napalol jeden pravdivý verš istej spišskej klapancie, NENAPÍSAL SOM HO JA, hodím ho tu iba na obranu pred prípadnými útokmi antirasistov:
O ciganoh som som uš pisal,
su v opci neščesce,
všadzi kradnu, dze co možu,
robic še im ňesce...
Ale váhadlo chýba na všetkých rakaňach, v tom výnimočne cigáni prsty nemajú.
Skús ešte trochu porozmýšľať. Uvedom si funkciu medzipodvozkovej spojky neumožňujúcej vertikálnu vôľu. Predstav, alebo nakresli si, ako budú váhadla preváhadlovávať rôzne nerovnosti.
Koleso koleso okolesilo si sa,
váhadlo váhadlo preváhadlovalilo si sa!
Inak netreba zabúdať na odlišné jazdné vlastnosti v oboch smeroch, napokon, k trefnému vysvetleniu kolegu E499.001: "Každá mašina má vždy čumák, má predok a zadok" v podstate niet čo dodať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/66288/
362.001: Keď som bol u Vás v Žiline, videl som na vlastné oči ako z depa občan tmavej pleti etnicky minoritnej skupiny ukradol psa železničiarovi. Šupol ho do vreca a utekal si z neho urobiť večeru.
Budem teda logicky predpokladať, že to váhadlo medzi 1. a 2. osou ukradli Rómovia. Takto Ti odpovedať nemôžem?
Budem teda logicky predpokladať, že to váhadlo medzi 1. a 2. osou ukradli Rómovia. Takto Ti odpovedať nemôžem?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/66253/
Vážený ujo inšpektor,
volám sa Maťko, mám už desať rokov a aj rrrrrr viem povedať. Som veľký chlop. Maminka vraví, že som doooblý chlapec. Vo voľnom čase nečarbem na vagóny, nehádžem po nich kamene, nesáčem spolužiakov pod idúci vlak a neznečisťujem trať papierikmi od čokolády Nestle. Práveže naopak. Vo voľnom čase si robím domáce úlohy, venčím psíka a pomáham našej babičke gúľať sa cez prechod.
Bývam v paneláku a v okolí sú aj nejaké stromy.
Problémom je náš ujo učiteľ. Často nás trápi podvozkami z nejakej llllakane a vtedy na nás veľa kričí, bije nás a je taký zlý. Mamička vraví veci, ktorým nerozumiem. Vraj ten ujo má "málo lásky" a pri "menštruácií mu chýbajú štuple".
Každopádne, biť by nás nemal. A potom tie jeho podväzky. Teda podvozky. Samé podvozky. Celú tabuľu začarbal nejakými podvozkami. Jeden sa nejak tak divne naklápa celým rámom dopredu a nik nerozumie či to klopí, vracia, ukláňa sa, prekonáva terénne nerovnosti alebo o čo to tam ide. Rám sa nejak divne celý sklopil-predklonil, pričom ujo po mne kričal, že medzipodvozková spojka nemá zvislú vôľu. Tak čo to? To aj rám druhého podvozku sa potom predkloní? Mamička vraví, že to je "reťazová homosexuálna reakcia". A čo skriňa? Kráľovský otočný čap má vertikálnú vôľu, keď sa rámy podvozkov predklonia? A čo to ujo vlastne čarbe na tabuľu za ukláňanie?
Keď sme boli s takou milou a dobrou pani učiteľkou na exkurzií, videli sme takto klopiť podvozkové rámy takej červenej mašiny, že Princezná sa volala a pri brzdení, v tesne-tesne poslednej fáze sa celá skrina takto na podvozkových rámoch naklonila vpred. Mašinka bola pekná, tak som si ju odfotil. Pani učiteľka sa usmiala, potľapkala ma po hlavičke a povedala, že "jedného dňa bude z Teba poriadný kus šotouša". Neviem čo tým myslela. Asi že budem mať veľa šunky alebo salámy. Salámu mám veľmi rád.
Pán inšpektor! Prídite sa na nášho uja učiteľa pozrieť lebo je strašne zlý. Kričí, bije ostatných a stále sa vyhráža váhadlami. Bojím sa, že raz ublíži nám alebo sebe. ďakujem,
nešťastný Maťko
Haldo11: Nevzdávaj sa. Bojuj!
Spýtaj sa HO čím prenáša tá plechová mrcha pozdĺžne sily z tých preváhadlovaných dvojkolí na podvozkový rám. Skús.