121/122/123/130/140/141
Tyto fotografie vznikly nikoliv záměrně na stejné koleji stejného nástupiště v rozmezí dvou měsíců:
20.03.05 - Hradec Králové hl.n.: 130.028-4 na Os 5244 z Chocně
31.05.05 - Hradec Králové hl.n.: novým lakem zářící 130.028-4 přivezla R 972 z Brna (tedy ona sama jen z České Třebové)
Odkúpila ich nejaká poľská súkromná prepravná spoločnosť.
Žiaľ bohu na Slovensku je to už tak.
Info mám dá sa povedať s prvej ruky.Ja by som bol tiež strašne rád keby ostala aspoň jedna na Slovensku. Veď sú to na svoju dobu vzniku veľmi pekné stroje. Bude mi chýbať aj ten ich charakteristický zvuk.
Páni, je potvrdené to čoho sme sa všetci obávali.Všetky Žilinské 121 sú odpredané poliakom. Dokonca aj unikátna 121001. Mohli zachovať aspoň tú. Inak pokiaľ viem nie všetky boli v takom zlom technickom stave ako sa hovorí a určite nemali iba cenu šrotu za akú ju dostali poliaci.
rk_kn: Jednosmerné mašinky ma až tak neberú (v našom kraji sú podobnou exotikou ako Hispánsky mulat z Antarktídy), avšak rád sa nechám poučiť: Akými že to konštrukčnými vadami trpia rakane?
Zbyněk: To "o" je malá nula- na tom si teda zakladám. Presne ako stav môjho finančného konta (podvýživená šrajtofla by sa vedela posťažovať ). Malá nula.
PS: Coca-Cola nemá chybu, to je proste špicovo kreatívna nádavka pre mašinu. Pánboh s Vami.
ad Pivec: tiež nechápem, ako vznikol názov "Bobina". Označenie pojazdu Bo'Bo' sa predsa číta "Be nula Be nula", s vypustením apostrofu. Bolo by zaujímavé vedieť kde a ako názov vznikol.
ad rk_kn, Garin: túto mašinku som nezažil, keďže pod striedavou trolejou nejazdí. Myslím, že názov Bobina vyvoláva príjemné nostalgické pocity u ľudí, ktorým tento pekný stroj časom prirástol k srdcu. Mne však ten názov nič neasociuje a musím sa kajúcne priznať- a teraz ma prosím nekameňujte, že keď sa povie "Bobina", znie mi to skôr ako vhodné meno pre psiu fenku.
Prezývky mašiny Bobina vôbec nie je zlá a nevhodná. Pre tých zamestnancov , ktorí ju poznali od začiatku ako prišli na koľajnice a denne sa o nich starali je to najkrajšie meno pre rušeň. Poznal som ich už od roku 1961, kedy som nastúpil do jednej malej stanice pod Tatrami. Aj ked prišli potom aj oné typy boli tieto mašiny najspolahlivejšia a najvyužívanejšie. Napríklad rakane, E 699, mali už nejaké problémy v konštrukcii.