162/163
362.001: vidím, že teoreticky si pripravený na 100%. Žiaľ prax a z tej vychádzam je opačná. Mnoho motorov som poslal do trakčného nebíčka a z nich 90% na = systéme a z tých 10% na striedavom niekto na jednosmernom načal. Zaujímavé, že takmer všetky na jednom mieste -na Predmieri. Pravdu povediac sám pán "Škoda" nevie čo sa v tej mašine v skutočnosti deje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301476/
Duko:
Zalovím v pamäti;
Al4542FiR má na štítku Un = 1150 V, u 1Al4542FiR 1300 voltov.
Na js. trakcii je toto napätie (v skutku prekvapivo) dodržané, keďže maximálne pomerné otvorenie 0,9 stále znižuje na kotve z 1500 na nejakých 1350 V, mínus nejaké tie straty a potom tá cifra 1300 už celkom sedí.
A naopak, práve na striedavine hrozí pri bezodberovom stave nabitie filtra na hodnotu ampilúd usmerneného napätia, t.j cca 4,7 kV.
Nesúhlasím teda, že na js má mašina problém, problém so sebou má na striedavine, na js má práveže navrch.
(btw, pre bezhlavo "odvážnu" Škodovku to, zdá sa, už nie je absolútne žiaden problém, keďže si trúfajú zdvihnúť na kotve z 1300 na plných 1500V! )
...a súhlasím, nechajme to tak, toto je na dlhé debaty, navyše X strán dozadu sme problematiku napájania na jednotlivých systémoch s Matthiasom dopodrobna rozoberali.
Ale nedá mi, nepoznám síce všetky problémy Kyklopa tak dobre ako Ty, ale stále tvrdím, že pri jeho výkone by bol v prevádzke jedným z najväčších problémov práve agregát K12V230DR.
passion:
...z našej 25kV
Počuj junák, a to Ťa akože kto pasoval za riaditeľa, predsedu a hovorcu zväzu jednofázovej ELEKTRICKEJ trakcie..? Neviem o tom, žeby Matthias z postu medzičasom rezignoval.
Zriekaš sa teda pachu nafty?
Oukej, tak to Ti potom budem musieť všeúžasnosť zeleniny prísť ručne-stručne vysvetliť na nejakom NAŠOM krásnom, nezávislom a slobodnom dízlaku.
Zalovím v pamäti;
Al4542FiR má na štítku Un = 1150 V, u 1Al4542FiR 1300 voltov.
Na js. trakcii je toto napätie (v skutku prekvapivo) dodržané, keďže maximálne pomerné otvorenie 0,9 stále znižuje na kotve z 1500 na nejakých 1350 V, mínus nejaké tie straty a potom tá cifra 1300 už celkom sedí.
A naopak, práve na striedavine hrozí pri bezodberovom stave nabitie filtra na hodnotu ampilúd usmerneného napätia, t.j cca 4,7 kV.
Nesúhlasím teda, že na js má mašina problém, problém so sebou má na striedavine, na js má práveže navrch.
(btw, pre bezhlavo "odvážnu" Škodovku to, zdá sa, už nie je absolútne žiaden problém, keďže si trúfajú zdvihnúť na kotve z 1300 na plných 1500V! )
...a súhlasím, nechajme to tak, toto je na dlhé debaty, navyše X strán dozadu sme problematiku napájania na jednotlivých systémoch s Matthiasom dopodrobna rozoberali.
Ale nedá mi, nepoznám síce všetky problémy Kyklopa tak dobre ako Ty, ale stále tvrdím, že pri jeho výkone by bol v prevádzke jedným z najväčších problémov práve agregát K12V230DR.
passion:
...z našej 25kV
Počuj junák, a to Ťa akože kto pasoval za riaditeľa, predsedu a hovorcu zväzu jednofázovej ELEKTRICKEJ trakcie..? Neviem o tom, žeby Matthias z postu medzičasom rezignoval.
Zriekaš sa teda pachu nafty?
Oukej, tak to Ti potom budem musieť všeúžasnosť zeleniny prísť ručne-stručne vysvetliť na nejakom NAŠOM krásnom, nezávislom a slobodnom dízlaku.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301452/
radšejnech sa nasadzujú "nerušiace" počítače osí a nech sa kúpia nové mašiny, v prípade osobnej dopravy aj el. dvojsystémové jednotky na rýchlosť 160km/h.Na takom rýchliku by mohla ísť napr. 671ka pozostávajúca z piatich článkov
tiež moc neverím, že prerobiť 163ku na 362 je také jednoduché, mám obavy najmä o spoľahlivosť takéhoto riešenia
ale keď chce ZSSk jazdiť rýchlejšie, prečo si nedá vymeniť podvozky na svojich 363kách?? Je to oveľa lacnejšie
tiež moc neverím, že prerobiť 163ku na 362 je také jednoduché, mám obavy najmä o spoľahlivosť takéhoto riešenia
ale keď chce ZSSk jazdiť rýchlejšie, prečo si nedá vymeniť podvozky na svojich 363kách?? Je to oveľa lacnejšie
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301280/
Duko, 69Er: Ale Slovensko nie sú iba nEuroKorytá. A inak keď si zoberieš, že sa s korytorom okrem tunelov (takých i takých) plánuje (tuším ešte furt) aj reelektrifikácia práve pomocou 25kV*/50Hz, takže ani tam, ako Duko píše, by som nevidel problém. Kdežto Taurus a iné výrobky od Siemensu, Bombardéru, a pod. budú furt vykázané len tam kde KO sú ko a nieto po nich ani chýru ani slychu ...
*Viacmenej maximálna hodnota, platí v prípade, že sa zadarí, nie je 115% maximálneho odberu a nehorí napájačka ...
*Viacmenej maximálna hodnota, platí v prípade, že sa zadarí, nie je 115% maximálneho odberu a nehorí napájačka ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301270/
362001: nerozumieme sa, ale nevadí. To všetko čo píšeš, dávno viem, akurát nemá zmysel to rozoberať, lebo je to na dlho. Chcel som tým naznačiť, že v tých rušňoch sú motory, ktorých menovité napätie je na štítku uvádzané myslím 1280V a teda na striedavine to nevadí lebo to napätie je práve tak akurát bez rezervy. Ale zato na = je problém, lebo 3600/2=1800V a to je o 520 viac ako hovorí štítok a to práve kôli tomu čo v troleji to na filtri
A s tým našťastie u kyklopa sa veeeelmi mýliš. Tá mašina pohorela hlavne na RVHP a kvalite vysokotlakových rúr na hydrostatoch s čím by sa bol priemysel tiež vyrovnal a myslím lepšie ako so 754...
A s tým našťastie u kyklopa sa veeeelmi mýliš. Tá mašina pohorela hlavne na RVHP a kvalite vysokotlakových rúr na hydrostatoch s čím by sa bol priemysel tiež vyrovnal a myslím lepšie ako so 754...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301047/
Duko:
Ja som nič neporovnával, ja som uviedol ako príklad.
Príklad na to, že čo všetko sa v minulosti "dalo", ale našťastie sa to v praxi presadiť nepodarilo.
S tým napätím filtra na striedavej strane.
Ono je vyššie v stave naprázdno, prečo by nie. Bežne tých 3000 V. Veď trafo dáva, ak sa nemýlim, 2 x 1667 voltov. Na striedavej strane však klesá toto napätie na spomenuté hodnoty po zaťažení, úbytky totiž vznikajú na transformátore a diodovom usmerňovači DIUS delta. Preto klesá aj výkon na tabuľkových 3060 kW.
Jednosmerná sieť naproti tomu predstavuje pre filter tvrdý zdroj (napája ho priamo), preto je na filtri v podstate to isté ako v troleji Ak 3600, tak 3600 voltov.
A potom...
...potom je okolo toho ešte kopec srandy a vedy.
Každopádne problém plného využitia výkonu a stabilizácie napätia filtra na striedavom systéme pri rôznom zaťažení, či možnosť dosadenia rekuperácie by vyriešilo jedine dosadenie 4Q impulzového usmerňovača.
Ja som nič neporovnával, ja som uviedol ako príklad.
Príklad na to, že čo všetko sa v minulosti "dalo", ale našťastie sa to v praxi presadiť nepodarilo.
S tým napätím filtra na striedavej strane.
Ono je vyššie v stave naprázdno, prečo by nie. Bežne tých 3000 V. Veď trafo dáva, ak sa nemýlim, 2 x 1667 voltov. Na striedavej strane však klesá toto napätie na spomenuté hodnoty po zaťažení, úbytky totiž vznikajú na transformátore a diodovom usmerňovači DIUS delta. Preto klesá aj výkon na tabuľkových 3060 kW.
Jednosmerná sieť naproti tomu predstavuje pre filter tvrdý zdroj (napája ho priamo), preto je na filtri v podstate to isté ako v troleji Ak 3600, tak 3600 voltov.
A potom...
...potom je okolo toho ešte kopec srandy a vedy.
Každopádne problém plného využitia výkonu a stabilizácie napätia filtra na striedavom systéme pri rôznom zaťažení, či možnosť dosadenia rekuperácie by vyriešilo jedine dosadenie 4Q impulzového usmerňovača.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301042/
362001: keď som napísal nový 1MW motor myslel som tým nový 1MW motor a nie pôvodný motor. Kotevné meniče vzhľadom na prvky v nich použité nemajú problém ten výkon uregulovať. A porovnávať neporovnateľné prototypové Kyklopy s peršingami chce tiež kus odvahy.
Mal som tú česť byť pri tom keď prišlo prvých 30zelenín do Ústí nad Labem, aj prvých šesť "modrín" do Ba Hl a poviem Ti iba jedno: tiež jazdili (nejazdili) rovnako ako ten Kyklop (na ňom som mal tiež tú česť sa na okruhu odviezť). Tyristorky mali iba jednu výhodu- bolo ich už veľa a MUSELI jazdiť a s tým sa priemysel MUSEL vyrovnať. Ak by bolo vonku 100 Kyklopov tiež by MUSELI jazdiť.
Problém tyristoriek je odzačiatku v trakčných motoroch (úplne prvotné problémy mali s kondenzátormi hlavného filtra), ktorých menovité napätie je omnoho menšie ako 3600/2. A veľmi nelogicky vychádza z napätia filtra na striedavej strane, kde nieje pri zaťažení nikdy vyššie ako 2500V. Problémy na "Žiline" vyriešil nový typ uhlíkov a prevod, ktorý posunul menovité otáčky a menovité napätie avšak iba do času, kedy sa na =strane nezačne jazdiť 140, čo je ešte dosť dlhá doba.
Johnz: je vecou ŽSR ako sa s tým vysporiada Buduje eurokoridory a taurus je žiaľ európsky štandard
Škoda Plzeň nemá dobrých akcionárov...
Mal som tú česť byť pri tom keď prišlo prvých 30zelenín do Ústí nad Labem, aj prvých šesť "modrín" do Ba Hl a poviem Ti iba jedno: tiež jazdili (nejazdili) rovnako ako ten Kyklop (na ňom som mal tiež tú česť sa na okruhu odviezť). Tyristorky mali iba jednu výhodu- bolo ich už veľa a MUSELI jazdiť a s tým sa priemysel MUSEL vyrovnať. Ak by bolo vonku 100 Kyklopov tiež by MUSELI jazdiť.
Problém tyristoriek je odzačiatku v trakčných motoroch (úplne prvotné problémy mali s kondenzátormi hlavného filtra), ktorých menovité napätie je omnoho menšie ako 3600/2. A veľmi nelogicky vychádza z napätia filtra na striedavej strane, kde nieje pri zaťažení nikdy vyššie ako 2500V. Problémy na "Žiline" vyriešil nový typ uhlíkov a prevod, ktorý posunul menovité otáčky a menovité napätie avšak iba do času, kedy sa na =strane nezačne jazdiť 140, čo je ešte dosť dlhá doba.
Johnz: je vecou ŽSR ako sa s tým vysporiada Buduje eurokoridory a taurus je žiaľ európsky štandard
Škoda Plzeň nemá dobrých akcionárov...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301034/
Duko: Pri tauruse zatial stale plati, ze keby si si ho kupil, tak ti je cely taurus aj ten eurocertifkat na Milu Kedves, kedze jazdit by mohol maximalne tak z Bratislavy Race do Noveho Mesta pod Vahom a z Trnavy do Kutov. A aj to len v pripade ze by mu ZSR racili dat vynimku ...
A žiadna česká ŽOS ... Škoda Plzeň ...
A žiadna česká ŽOS ... Škoda Plzeň ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301015/
Btw, aj Kyklop T499.0 mal iba okuliarnikový 230-kový 12-valec, ale vytočený až na temer 1800 kW.
A ako sa s tým "tabuľkovo nastaveným" výkonom (našťastie iba v skúšobnej) prevádzke medzi Ostravou a Prahou na plný kotol ne-vysporiadal..?
Konieckoncov aj pilštikový motor sa dal nastaviť teoreticky až na nejakých 2500 koní. Snáď šťastie, že tak nikto v prevádzke neučinil.
A ako sa s tým "tabuľkovo nastaveným" výkonom (našťastie iba v skúšobnej) prevádzke medzi Ostravou a Prahou na plný kotol ne-vysporiadal..?
Konieckoncov aj pilštikový motor sa dal nastaviť teoreticky až na nejakých 2500 koní. Snáď šťastie, že tak nikto v prevádzke neučinil.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301008/
Duko, ja netvrdím, že z motora ten megawatt nevytiahneš, lež za akú cenu.
Prúd dvihnúť, resp. znížiť mieru maximálneho odbudenia je pre reguláciu to najmenej.
Otázka, ako sa vysporiada komutátor s pyro-šou, ktorú mu tento špás v prevádzke zabezpečí.
A fakt je, že keď košické 163-ky v osemdesiatych rokoch mastili s 750 tonami hore Štrbou stovkou, tak im odchádzali trakčáky jeden po druhom.
Ten motor, taký aký je, hoc je plne kompenzovaný, nie je ohľadom prevádzkovej spoľahlivosti bohvie čo, to by si mali všetci teoretickí zvyšovatelia výkonov uvedomiť.
Skrátka, mašina optimálne a s uspokojivou spoľahlivosťou funguje dnes pri výkone do tých 3 MW, plných 3480 využíva na Štrbskej rampe dnes skutočne už iba veľmi ojedinele. Takže možno vyrúbať peršing aj na 5MW, lenže ak sa nezmení údržba, výkon nad terajšie "optimálne" 3MW z neho nebude masť nikto odvahu vytiahnúť.
Inak samozrejme so všetkým súhlasím, ako aj s tým, že mašiny nemali behať skrz republikou z ruky do ruky.
Ale čo už.
350.009:
K tým reko: hovorím len to, čo som počul a čítal v ŽM 9/2008.
No Adam, veď ja kritizujem iba to, čo si počul, nie Tvoj názor.
(aspoň dúfam, že sa s tým, čo si počul, názorovo nestotožňuješ)
Prúd dvihnúť, resp. znížiť mieru maximálneho odbudenia je pre reguláciu to najmenej.
Otázka, ako sa vysporiada komutátor s pyro-šou, ktorú mu tento špás v prevádzke zabezpečí.
A fakt je, že keď košické 163-ky v osemdesiatych rokoch mastili s 750 tonami hore Štrbou stovkou, tak im odchádzali trakčáky jeden po druhom.
Ten motor, taký aký je, hoc je plne kompenzovaný, nie je ohľadom prevádzkovej spoľahlivosti bohvie čo, to by si mali všetci teoretickí zvyšovatelia výkonov uvedomiť.
Skrátka, mašina optimálne a s uspokojivou spoľahlivosťou funguje dnes pri výkone do tých 3 MW, plných 3480 využíva na Štrbskej rampe dnes skutočne už iba veľmi ojedinele. Takže možno vyrúbať peršing aj na 5MW, lenže ak sa nezmení údržba, výkon nad terajšie "optimálne" 3MW z neho nebude masť nikto odvahu vytiahnúť.
Inak samozrejme so všetkým súhlasím, ako aj s tým, že mašiny nemali behať skrz republikou z ruky do ruky.
Ale čo už.
350.009:
No Adam, veď ja kritizujem iba to, čo si počul, nie Tvoj názor.
(aspoň dúfam, že sa s tým, čo si počul, názorovo nestotožňuješ)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/301006/
BuGEaR:60Mkč- to znamená, že v nejakej českej žos? Ale tu sme na slovensku . No ale ak by to bola pravda aj na sk, tak sa približujeme k cene taurusa a teda opäť otázka: oplatí sa prerábať starú káru, ak si môžem kúpiť novú s euro-certifikátom?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/300999/
ČDC nemá stroje popořadě, nejvyšší číslo Cargo strojčeka je 038, takže série E1 i E2.
@Duko: Plánovaná cena je 60 MKč.
@Duko: Plánovaná cena je 60 MKč.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/300990/
A nech tieto nezmysly veru len nečíta teta Valika, lebo zošediveje.
Tá je už z nich dávno šedivá, nech im roztrhá diplomy a zase ich drtí stroje tak, že ich budú robiť aj 5 rokov (zasvätení vedia) .
Ale k veci, tu sa bavíme o eventuálnej prestavbe 163.054 na dvojsystémovku. V podstate ide o celú novú elektrickú časť, novú výkonovku od spomínaného výrobcu, pričom má vzniknúť ešte väčší zlepenec ako 362.010. Však naháme sa prekvapiť?
A nech tieto nezmysly veru len nečíta teta Valika, lebo zošediveje.
Tá je už z nich dávno šedivá, nech im roztrhá diplomy a zase ich drtí stroje tak, že ich budú robiť aj 5 rokov (zasvätení vedia) .
Ale k veci, tu sa bavíme o eventuálnej prestavbe 163.054 na dvojsystémovku. V podstate ide o celú novú elektrickú časť, novú výkonovku od spomínaného výrobcu, pričom má vzniknúť ešte väčší zlepenec ako 362.010. Však naháme sa prekvapiť?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/300989/
Čo sa však týka ťahu, na tej istej mašine je sakra rozdiel medzi 3060 a 3480 kW. Kto si toto celkom neuvedomí, je jasné, že pri rovnakom kotevnom prúde (pom. ťahu) odíde prehnitá modrá mašina na ušľachtilejšom (zelenom) napájacom systéme skôr.
PS: Príkladov opačných mám zas ja takisto dosť, ale jeden za všetky: Chromá 362.006, od ktorej sa táto celá debata odpichla...
...cez Štrbu, síce biedne, ale jazdila.
Na ktorom systéme to úplne vyhorela?