749/751/752
Myslím si, že táto téma tu tiež dosť chýbala. Rušne radu 751 (ex. T478.1) sú podľa mňa fakt nádherné stroje, ktoré sú dnes nenahraditeľné v ťažkej nákladnej doprave na neelektrifikovaných tratiach ŽSR.
Neviem preco si niekto myslí, ze za tym naterom .201 je niečo komunistické. Je to presne tak ako tu uz niektorí písali, a to že vtedajšie ČSD v tom videli akúsi formu farebného zjednotenia vozidiel jednotlivých druhov trakcie. Apropo: veď elektrika ani jedna nebola namaľováná v takom červenom odtieni a tiež boli prevádzkované aj v tom istom období.tak akí komunisti??? Alebo možno nejakí zelení.
A rakúšania a nemci tú červenú majú odkiaľ??? Žeby komunisti.
Podľa mňa uniformita do určitej miery nie je naškodu, a vozidlám podľa mňa najviac pasujú ich pôvodné kabáty z výroby.
Osobne mi najviac vadí posledný náter 350-tok. Chcel by som sa stretnúť s tým šialencom čo takéto niečo vymyslel. A taktiež nevidím jeden rozumný dôvod otáčania polopantografov.
TAx: Vidis uz mas 6druhov farieb a este ti zostalo kopec masin.
Jedna vec je subjektivny pohlad fanusika zeleznic a druha vec je efektivnost tychto naterov.
Osobne sa mi 850-ka paci v akomkolvek natere (najmenej v sucasnom CD) a novy lak 350-tiek mi nevadi, ale to je len moj nazor a su ovela podstatnejsie veci.
1. Ber to globálne, ak máš niekoľko typov HDV a používaš napr. 10 druhov farieb a máš tých HDV viac, tak je rozdiel či máš na sklade 1000kg farby, alebo po 100kg x 10ks farieb. A určite je pracné maľovanie rôznych fúzov a podobne. Terza si to cele posuň o 30 rokov dozadu, ŽOSky patrili ČSD, centrálne plánovanie, nákupy v obrovských množstvách, problémy s dodávkami, problémy s technológiou.
2. Mne sa tiež viac páčia originál nátery - aj keď nie vždy
3. 751.201 sa mi vôbec nepáči.
4.Náter má niečo hovoriť o firme, firma by v tom mala mať jasno ako sa chce navonok prezentovať a myslím že u nás su zatiaľ len také pokusy.
5.350 - škoda reči, ale tu môžeš byť rád, je tu oproti polomáčanému aspoň snaha o pozdvihnutie dizajnu rušňa.
Mne ale nešlo o to, či je žltý pruh, alebo nie, ale o to, že komunisti nariadili vymeniť prirodzene elegantné nátery za nevzhľadné celočervené ... rada T478.1 a 2 ( dnešné 749/751/752 ) mali z výroby nekonfliktný, elegantný náter v kombinácii šedej a červenej, ktorý sa neštítili pokaziť celočerveným kabátom, a to jak u rady T478.1 a 2, tak aj u T478.3, ktorá bola pôvodne striekaná podobným štýlom, ako neskoršie série bardotiek, s tým rozdielom, že strecha a vrch bočnice okolo okien bol namiesto červenej tmavo olivovo zelený. Úspora farieb a zjednodušenie prác bol len zámienka, veď ďaleko väčšie peniaze sa vyhadzovali na podporu "spriatelených" režimov v rozvojových krajinách, na podporu banditizmu v Lýbii, na Kube, v Severnej Kórei, na dotácie sovietskemu bratovi a ktovie ešte kam ... preto sa šetrilo na všetkých frontoch a na nejakú estetiku sa prestal brať ohľad ... Nech mi nikto nepovie, že lakovač - natierač má problém oddeliť hranicu medzi dvoma farbami na bočnici ... a že šedá farba bola strategicky nedostatková surovina, podobne ako všetko počas komunizmu ...