Nehody na přejezdech/priecestiach
Nehody na přejezdech se pomalu (bohužel) stávají téměř každodenní záležitostí na tratích SŽDC, ŽSR i jinde. Jednotlivé případy už byly sice rozdiskutovány v aktualitách, ale zdá se mi, že by si tento neblahý jev zasloužil i samostatné téma, aby názory, postřehy a návrhy na řešení mohly být soustředěny na jednom místě.
Neviem ako ostatní, ale mne sa tie poschodové autobusy vôbec nepáčia, hlavne na diaľkových trasách. Veď to musí mať vysoko ťažisko a pri vyšších rýchlostiach to robí problémy. A duplom, keď si vodiči nevšimnú výšku podjazdov. Tie sú vhodné nanajvýš do veľkých miest, kde chodia nanajvýš 40 km/h.
Nehoda se stala kolem čtvrté hodiny ranní na silnici číslo 444 poblíž mohelnického nádraží.
Řidič vjel do podjezdu železniční trati, který je nižší než patrový autobus. "Utrhla se střecha a čtyři cestující v prostoru nad řidičem byli těžce zraněni," řekl iDNES operační důstojník šumperských hasičů. (...) Nehoda ovlivnila i provoz vlaků na železničním tahu Praha - Olomouc. Podle Jana Kučery z Drážní inspekce byla na mostě omezena rychlost na 5 km/hod. "Prohlídka ukázala, že most nebyl poškozen, a tak mohla být obnovena původní rychlost," sdělil...
(iDnes)
Nehody na přejezdech mohou být i absurdní:
KARLOVY VARY/DVORY - "Ve 23:05 osobní vlak jedoucí z Chebu do Karlových Varů těžce zranil 23letého muže. K nehodě došlo u stanice Karlovy Vary-Dvory na železničním přejezdu zabezpečeném výstražnou světelnou signalizací se závorami," uvedl Neusar.
Mladý muž a slečna, oba na kolečkových bruslích, stáli společně u stažených závor. Podle svědků se pohádali a potom se mladík vrhl směrem na přejezd, kde ho zachytil osobní vlak. Dosud není jasné, zda nešlo o pokus o sebevraždu, ale těžko lze předpokládat, že by se někdo k sebevraždě vybavil bruslemi.
Strojvedoucí použil rychločinnou brzdu, ale zastavil až ve vzdálenosti cca 100 metrů za přejezdem. Provoz byl obnoven asi za tři hodiny.
(Novinky.cz)
(více na: http://www.novinky.cz/05/67/36.html)
Vlak se srazil s autem jedoucím ve svatební koloně v Praze 3. října 2003. Tři ženy pak skončily v pražských nemocnicích s vážnými zraněními, jedna z nich nepřežila.
Svatebčané od začátku tvrdili, že výstražná světla nefungovala a závory byly nahoře. Strojvůdce Miloslav Kroužek už dříve připustil, že nehodu zavinil.
V osudný okamžik zřejmě upadl do mikrospánku. "Byl jsem v takovém šoku, že nevím, co se dělo," uvedl. Na trati mezi Smíchovem a Řevnicemi asi přehlédl návěstidlo, které mu přikazovalo zastavit.
Zabezpečovací systém přejezdu na vlak nestačil zareagovat a závory se nezavřely. Kroužek se po neštěstí zhroutil.
(Novinky.cz)
TOKIO 25. dubna (ČTK) - Nejméně 31 lidských životů si vyžádalo dnešní železniční neštěstí v provincii Hjógo na západě Japonska. Nejnovější bilanci mrtvých, která patrně není konečná, sdělila japonská agentura Džidži. Počet zraněných překročil 200, šest lidí je stále uvězněno v převrácených vagonech, citovala z její informace agentura Reuters.
Agentura Kjódó později přinesla zprávu o 37 obětech železničního neštěstí.
"O život přišlo třináct mužů a dvanáct žen," potvrdil před tím agentuře AFP mluvčí hasičů z města Amagasaki, zasahujících na místě neštěstí.
Nehoda se stala v 9:18 místního času (02:18 SELČ) v Amagasaki poblíž Ósaky, asi 400 kilometrů západně od Tokia.
Příměstský vlak vezoucí podle nepotvrzených údajů kolem 580 cestujících se srazil na železničním přejezdu s automobilem, vykolejil a narazil do obytného domu. První tři vagony soupravy se převrátily.
V japonské televizi NHK potvrdil tuto skutečnost mluvčí železniční společnosti West Japan Railway Co., jejíž příměstskou soupravu o sedmi vagonech neštěstí postihlo.
Prozatím však není jasné, zda vlak srazil automobil před vykolejením nebo až po něm. Není také přesně známo, zda oběti cestovaly vlakem nebo jde o obyvatele domu, do něhož souprava narazila.
Podle informace japonské televize NHK jel vlak mezi dvěma stanicemi rychlostí 70 kilometrů v hodině. Televizní záběry ukazují sanitky odvážející raněné a záchranáře se speciálními nástroji, kteří se snaží vyprostit cestující uvězněné v převrácených vagonech. Japonská vláda zřídila krizový štáb pro pomoc obětem nehody a odstraňování jejích následků.
"Napřed přišly silné otřesy a v příštím okamžiku jsem byl vržen na podlahu, několik metrů od místa, kde jsem seděl. Přistál jsem na hromadě dalších lidí," řekl televizi NHK jeden z cestujících Tatsuja Akaši.
"Nevěděl jsem, co se stalo, byla tam spousta krvácejících lidí," dodal Akaši. Vlakem jelo podle něj hodně vysokoškolských studentů a mezi cestujícími propukla panika.
Japonsko má jednu z nejhustších a nejvyužívanějších železničních sítí na světě. Podobné nehody jsou tam však velmi ojedinělé. Při říjnovém zemětřesení v provincii Niigata na západě Japonska vykolejil vagon rychlostní vlakové soupravy. Šlo o první podobnou nehodu za 40 let od doby, kdy Japonci rychlovlaky šinkansen zavedli. Vlak jel rychlostí 120 kilometrů v hodině, ale nikomu z cestujících se nic nestalo.