131
V prehľade tém mi chýbala téma o rušnoch, ktoré tvoria základ našej nákladnej dopravy na tratiach elektrifikovaných 3 kV ss. Som ich obdivovateľ a zaujímam sa o ne. Potešilo by ma, keby ste tu písali o nepravidelných nasadeniach dvojičiek, o ich výskyte na nezvyčajných miestach (hlavne SŽDC), nepublikované rarity z ich histórie, ale hlavne vaše názory na ne.
Diki moc za info. Uz si spominam. Prastary otec tento vyraz parkrat pouzil ale to som bol este maly. A tiez spominal ze vlaky to (aspon z PP na Strbu) obcas aj napoly roztrhlo. A to som este aj "minule" videl dvojicky aj na postrku; no, mali co robit.
Ze tam uz davno nespravili nejaky tunel:-)
Ad Zbyněk: Veľmi užitočná informácia, najmä pre mladých pánov kolegov. Na tie parné šesťkoláky sa žiaľ dosť zabúda.
A ešte poznámka k názvu "štrbská rampa": nazdávam sa, že nejde o slangový výraz. Hojne sa používal už za čias Košicko-bohumínskej železnice a tiež v ére medzivojnových ČSD a vystihuje náročné sklonové a adhezné pomery na podtatranskom úseku Spišská Nová Ves - Štrba - Liptovský Mikuláš. Aj v odbornej literatúre sa s ním často stretneme. Pod Tatrami to stúpanie na Štrbu volali tak železničiari odjakživa. Môj otec jazdil na štrbskej rampe od počiatku päťdesiatych rokov. Najprv na 534.0135, neskôr na "štokri" 556.041 a napokon na "bobine" E 499.012, neskôr aj na E 669.1, 2, 3. Pred štrbskou rampou mal prirodzený rešpekt.
VIm KBD, 622.0 ČSD (24 lomotiv),
VIb KBD, 51, 623.0 ČSD (16 lokomotiv - objednány KBD, ale většina zakoupena už ČSD).
Na jar tu pridam nejake fotky "dvojiciek" spred Strby zastavky ako tahaju nakladny vlak zo "zarezu". Usek Lucivna - Strba a celkovo Poprad - Strba musel byt pre nakladne vlaky v minulosti bez dvojiciek riadny oriesok:-)
Sólovú jazdu jednej z dvoch sekcií radu 131 už asi sotva uvidíme (iba ak pri posune v rámci domovského depa). Nedovoľuje to namontovaný počítačový systém a VZ MIRER, ktorý bol vyvinutý v RD Spišská Nová Ves (nie je totožný s VZ Mirel firmy HMH). Ani v minulosti sa na samostatné jazdy nevyužívali, pretože lokomotívy jazdili na hlavnom ťahu, kde práve pri spojení dvoch sekcií sa maximálne využívali trakčné vlastnosti lokomotív. Tiež by bolo bývalo potrebné samostatnú sekciu otáčať v cieľových staniciach na točni.
Z celej dlhej histórie bývalých ČSD a ich nástupníckych organizácií je pozoruhodné, že "dvojičky" ako jediný rad počas svojej existencie sú stále sústredené v jednom depe, konkrétne v RD Spišská Nová Ves. Ich charakteristický zvuk je už takmer štvrťstoročie každodenným koloritom na štrbskej rampe a všade tam, kam prichádzajú: Horní Lideč, Ostrava, Skalité (výnimočne Zwardoń, PKP), Martin, Haniska pri Košiciach, Maťovce, Muszyna (PKP), Čierna nad Tisou.
Niektorí rušňovodiči, ale aj výpravcovia povyvádzali aj také veci, ktoré sa tu neodvážim napísať (keby si o nich vedel, do vlaku asi nesadneš) Na to však bola vtedy iná doba, menej sa šikanovalo, viac sa tolerovalo, ale čo je dôležité, tí, čo tú dobu zažili, spomínaju, že v konečnom dôsledku sa robilo lepšie ako teraz.
No a to pikantnejšie, ak máš záujem, iba na súkromnú poštu.