Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
(Železničář)
Trebarz predat Kargo Rusom v pomere 51 stat, 9 odbory a 40 Rusom. Utrzene peniaze a nieco z EU potom dame do elektrifikacie Zv-Ke. Rusom nakukame, ze prekladiska mozu mat kde len chcu... Nielen v Blave ale aj trebars Komarne(Dunaj) alebo aj v Sali pri moste je pristav na sipke hmoty. Bonus dame rekonstruovane sestkolaky a tapky. Aby mali co na Ukrajinu...
Vsetci by boli spokojny.
- zopar statnych firiem (RZD,ZSR,OBB mozno aj UZ) si zalozia pseudo-sukromnu firmu (ako Thalys), v ktorej by mal byt rovny podiel vsetkych akcionarov
- pri podpise zmluvy "nesikovny" (=podplateny) slovensky uradnik "chybou" docieli majoritny podiel pre RZD (ako v Slov.elektrarnach)
- RZD si tu postavi SRT podobne ako do USS v KE: 100 km trate za rok a po 5 rokoch sa zacne rozpadavat
- to, ze na tom zarobi kadekto, len nie Sloveska republika, je snad nad Slnko jasnejsie ...
Na projektu výstavby nové širokorozchodné tratě se mají podílet jak Železnice Slovenské republiky (ŽSR), tak železniční společnosti v Rusku, na Ukrajině a v Rakousku.
(Železničář)
a spoločenských štúdií."
K tomu trochu OT dodam len tolko, ze by sa mali do toho naplno obut aj ohladom R1, ktorej vystavbu sice plne podporujem, ale zase nie za kazdu cenu...
Myslím že som polemizoval......Kolké depá by sme museli vystavať,kolko prístavov zmodernizovať,alebo mám snáď brať názory že je jednoduchšie aby si Rusi postavili normálny rozchod ako to navrhoval ten novinár z Trendu?
Pre mňa je ďaleko dôležitejšie ako bude zapezpečená prepravná logistika a tu na rusko-ukrajinskú mentalitu si myslím že je to nedôveryhodné.Ale keď tento projekt podporí aj EU možno zmysel mať bude,predpokladám že bruselskí urádnici nedajú peniaze bez overenia výhodnosti a tieto výstupy budú pre mňa ďaleko objektívnejšie,ako výmysly slov.novinárov čo mi príde že jedeň deň sa venuje novinár žel doprave a už je z neho odborník.Slovenský rozpočet nikdy nebude mať zdroje na túto stavbu.Preto je veľmi nepravdepodobná,financovať ju bude keď tak Rusko,Rakúsko.,EU a Slovensko ?-keby ju malo stavať z vlastných ako strašia novinári tak by sme mohli vyhlásiť štátny bankrot.
Žeby sme tu predsa mali novú ŠT?