Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Ak by to bola len sčasti pravda, tak tu nemáme čo riešiť.
aj v roku 1968 sme Rusom verili, ved Breznev povedal "to je vasa volba" a potom prisli tanky...
Keď už tu druhých obviňuješ z písania fantazmagórii, aspoň by si podobné fantazmagórie nemusel vymýšľať sám. V článku, ktorý tu Maťko citoval, sa totiž Ficovo meno ani len nespomína, ale objavujú sa tam iné argumenty proti stavbe. Prečo nepolemizuješ radšej s tvrdeniami, ktoré v článku skutočne sú?
"asi tých vozňov s vymenitelným podvozkom je moc drahá záležitosť"
Drahšia než stavba širokorozchodných tratí po celej Európe aj Číne (keď sa tvárime, že ide o prepravu tovaru medzi východnou Áziou a Európou)?
Prečo by si nemohol??, a prečo by som si ja nenapísal svoj názor.
splinter X
asi tých vozňov s vymenitelným podvozkom je moc drahá záležitosť.Máme relevantné údaje kolko by stáli? aby to dokázali zabezpečiť....
Pre mňa sú to nezmysly čo sa už objavujú pri stavbe ,alebo nestavbe ŠRT.Ja by som to nechal na odborníkoch.aby posúdili pre a proti a nie na novinároch.Tí sa už rozhodli,že to je zlé,lebo o tom jednal Fico...ak by o tom istom jednal niekto druhí,bolo by to lepšie.....
pričom aj môj osobný názor je skôr proti,ale nevymýšlam nezmysly o strate tisícov prac.miest o fantasmagorických nákladoch a pod.
Ja napr. pochybujem o schopnosti ukrajinských železníc zvládnuť viacej vlakov,keď nie sú schopní ani zaisťovať prekladku,a o spolupráci Ruska a Ukrajiny sa toho už popísalo......
ja som napísal len tri slová "ďaľší zaujímavý názor". Ak sa Ti zdá, že to zaujímavé nie je, alebo to nie je názor, alebo nie je ďaľší, neznamená to, že je to nezmysel.... Len som posunul jeden z pohľadov na danú tému osadenstvu tohoto webu. Nič viac, nič menej. Iným slovom: CtrlC a CtrlV.
Btw, v Tvojom ponímaní chudák Zbyněk, ten už tu toho popísal...
nepíš nezmysly aj ty. Veď ak štát chcem mať viac než 19% DPH, tak musí prispieť. Ide o spoločný podnik Rakúska, Slovenska, Ukrajiny a Ruska. Teda my všetci budeme musieť uliať min. 1mld €
je to nezmysel, zvlásť v dobe kontajnerovej dopravy a podvozkov s plynule meniteľným rozchodom
Nepíš nezmysly.Slovenskí daňoví poplatníci by na túto stavbu dali najmenej...a tie nové depá dokonca prístavy....
Pre rusov je jednoduchšie natiahnuť 400 km širokej ako prerobiť celú sieť na 1435mm ako to tu jeden novinár v Trende navrhoval.Pre nich je dôležité prejsť ukrajinské hranice bez zdržania a to by sa im výstavbou ŠRT podarilo.
Radovan Ďurana: Širokorozchodné plytvanie, Týždeň, 23.3.2009
Ruské železnice spravujú 84 000 kilometrov širokorozchodnej trate. Teraz by radi dosah svojich lokomotív rozšírili o nových 432 kilometrov – cez Slovensko až do Viedne, čo najďalej za hranicu Európskej únie. Vybudovanie úplne novej trate naprieč krajinou je veľkou investíciou. Tak ako každý iný investičný zámer, aj tento vyžaduje investora. Projekty, ktoré nemajú ekonomické opodstatnenie čiže tržby, nie sú dostatočne vysoké, aby pokryli prevádzkové a investičné náklady, investori odmietnu. Alebo požiadajú o ich financovanie štát, obyčajne pod pláštikom verejného záujmu. Rusi šikovne zvolili druhú možnosť. Našli vládu, ktorá má ich projekt získavania strategického vplyvu v Európe podporovať a pravdepodobne aj financovať. Daňoví poplatníci tejto vlády obývajú územie Slovenska. .Motivácia. Možno na stavbu nakoniec nedôjde. Možno 45 miliónov korún, ktoré vláda vynaloží na spracovanie štúdie, bude použitých užitočne – ak vládu nakoniec presvedčia o nezmyselnosti tohto projektu. Z pohľadu daňových poplatníkov však pôjde o peniaze vyhodené do vetra tak či tak, pretože už pohľad na základné fakty ukazuje, že štúdia je zbytočná. Jej výsledky budú navyše trpieť nepresnosťou, pretože súčasná kríza, ktorá sa neskončí o pol roka, poriadne zamieša obchodnými vzťahmi v Európe. Ich predikcia je príliš komplikovaná, a ruské hospodárstvo je v príliš veľkých problémoch. Zisková motivácia ruských železníc sa hľadá ťažko. Nová trať by mohla mať zmysel, ak by sa odbúral náklad na prekládku tovaru. Na trase po Slovensku a určite ani vo Viedni však nemá vzniknúť žiadny veľký spracovateľský podnik, žiadne železiarne, uhoľná elektráreň či papierne, ktoré by Rusko chcelo nakŕmiť svojimi dodávkami surovín. Suroviny pritom tvoria podstatnú časť ruského exportu západným smerom. Dnes sa platí za prekládku jednej tony materiálu približne 6 eur a tieto náklady by boli v prípade priameho odberateľa ušetrené. Pre lepšiu predstavu o rentabilite stavby: náklady na stavbu trate by pri súčasnej cene zaplatili prekládku plánovaného objemu tovaru na 55 rokov! Lenže priami odberatelia na trati zatiaľ plánovaní nie sú, a preto sa po dostavaní širokorozchodnej trate do Viedne bude musieť za prekládku platiť znovu, ale viac, pretože na prekládke budú robiť ľudia za rakúske, prípadne bratislavské platy na drahých viedenských či slovenských pozemkoch. .keď nie doteraz... Rusi však môžu chcieť prepravovať aj tovary iných štátov, hlavne čínsky export spotrebného tovaru do únie. Aj vo vládnom materiáli sa uvádza, že doprava železnicou by získala v porovnaní s loďou výhodu 25 dní. Je však posun prekládky o 432 kilometrov na západ pri 5 000-kilometrovej vzdialenosti rozhodujúci pre rozhodnutie, či Číňan pošle kontajner loďou, alebo železnicou? Tomu naozaj ťažko uveriť – prečo by potom nevyužíval túto výhodu už dnes, keď môže ušetriť možno 24 dní oproti lodnej doprave? Naozaj ten jeden pridaný deň časovej úspory zmení tak veľa? Ak sú ruské železnice schopné zabezpečiť prepravu na ich a ukrajinskom území, slovenský normálny rozchod s funkčnou prekládkou nemôže byť prekážkou. A tu je ďalší kameň úrazu – riziká, ktoré materiál prehliada, spočívajú v zlom stave nielen ukrajinských, ale aj ruských železníc a ich vozňového parku. Málokto vie, že brzdou slovenského aj európskeho exportu na východ je neschopnosť ukrajinských a ruských železníc prepravovať tovar v požadovanej kvalite a objeme. Na slovenskej strane hranice (pred vypuknutím krízy) zbytočne dlho, aj niekoľko týždňov, stáli plné vlaky, čakajúce na prekládku na nekvalitné širokorozchodné vozne, ktorých navyše nebolo dosť. Nevyužívanie potenciálu eurázijskej železnice má teda zrejme aj iné dôvody, než je štandardný rozchod slovenských tratí. .nereálne túžby. O zmysluplnosti projektu by sa ešte dalo hovoriť, keby návratnosť slovenskej investície bola výhodná. Podľa doteraz publikovaných odhadov by náklady mali dosiahnuť 122
Som k dispozícii. Napíš mi do pošty, dám Ti podrobnejšie informácie o doprave, výlukách, resp. vhodných príležitostiach na fotenie + kontakt na mňa.
Miest na fotenie je viacero. Napr. pred vchodom do Hanisky na násype, prípadne v oblúku pri N. Myšli alebo na Slančíku. Ale i ďalej na východ.
A jednu otázečku bych měl co se fotografování týče. Jsou na trati nějaká pěkná fotomísta? Tyto končiny vůbec neznám a mám v plánu vyrazit na jeden den něco málo nafotit. Děkuji za rady
http://www.etrend.sk/ekonomika/slovensko/siroko-do-viedne-ci-normalne-za-moskvu/162296.html
ak by to bola pravda, tak potom niet co riesit
ja som zas pocul, ze UZ planuju na trati Cop-Lvov prechod na AC