Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
A este k tomu Tvojmu navrhu trasovania: Vsak si robis srandu?
To som nesmierne stastny, ze nevytrhaju celu 160ku, aj ked cele jej ciastocne zdvojkolajnenie zahodime... A to clovek dufal, ze sa bude infrastruktura ako-tak davat dokopy...
Po Kysak dajako, do Margecian po jednej koľaji 180 (aj tak chcú 180 presunúť cez Prešov). Potom tri dvojičky vpredu tri vzadu do Brezna. Po druhej koľaji do Banskej, po Kozárovce povedľa 25 KV po Kozárovce, po starej do Zlatých Moraviec a nejakým lepším oblúkom do Pupka sveta a jej väčšej a krajšej dvojičky. .
jozin potom sa aktivne pripajam k PPP aj ja meter kolajnic a 3 podvaly musia stacit
Mám doma nejaké podvaly, koľajnice, nejaké trubky a drôty a jeden podvozok zo šrotoviska. Postavím pár metrov trate formou "PPP projektov" a potom budem vyberať mýto. Aj tak mi ide trať rovno pod oknami ...
len aby sme nedopadli ako v Spanielsku. Sever je uzkorozchodny. Tak u nas juh bude zase siroky. A na 160ke vlaky tahane rusnami 750.8 a 754.8, pre sadomasochistov este aj 813.8+913.8
Pressburgerbahn?? Male obluky a strme stupania?? Noo asi tade bude jazdit nakladne pendolino
foto 1: Ťaháme záťaž na vlečku USSK
foto 2: Koniec ŠRT pre zahraničnú klientelu
foto 3: Panel zab. zar. u výpravcu v žst. Haniska pri Košiciach ŠRT
Jano, pre rýchliky žiadne spomalenie nehrozí (pri 2h takte sa dá nakresliť križovanie len do staníc bez výrazného predĺženia pobytov), ja sa skôr obávam o regionálnu dopravu v úseku, kde to zmysel robiť má (Lučenec - Zvolen).
Zámčan, ak by sa v úseku BA - Ku výrazne zvýšila frekvencia vlakov osobnej dopravy (čo nie je vylúčené), tak nákladné vlaky by mali menej schodných trás a tak by sa muselo pristúpiť k trasovaniu tranzitných vlakov po kratšej trati cez Senicu; aj elektrifikovaný úsek Hodonín - Kúty (tu je problém s prechodnosťou ako na lokálke) si viem predstaviť využívať, len na to všetko by tu musela byť iná dopravná politika SR.
Vazny nehovoril o celom useku, ale niektore useky SRT by viedli po telesach malo pouzivanych lokalkach, trebars Cata - Sahy, v ziadnom pripade urcite neprerobia 160ku na SRT
viem si predstavit kolajovu splietku v Jablonovksom tuneli, ale nie, ze takto pojde po celej dlzke a takisto aj cez stanice
a cez Zvolen uz vobec nie. Tam nie je kde poriadne uhnut uz teraz
Zvolen Nakladna Stanica na sirokom rozchode, normalne vlaky vedene cez BB a Margecany, pripadne na Vrutky, cize zase zabrusia do Zilinskeho kraja. To zas ukazuje na inu politicku stranu vo vlade...
Aj tie zvysky priemyslu na juhovychode budu musiet prepravovat po SRT, co znamena okrem ineho tu najkontroverznejsiu poistku "odbytu" a pochybej navratnosti SRT.
A uz pocujem Slotu, ako sa rehoce, ze Madarom ostala uz len Siroka...
Toto nie je stat, ale
Osobne pokladám za najvýhodnejšie vedenie ŠRT nasledovne:
Haniska - Plešivec - Jesenské - Fiľakovo (aj s tou zmenou rozchodu) a ďalej popri Ipli smerom do Čaty, odtiaľ cez Podunajskú nížinu do Bratislavy.
Politika, dzurindovci zistili, že v tomto štáte žiadny typ pragmatizmu nepomôže, a preto sa po vzore súčasnej vlády pustili do populizmu a klamstiev...
ked uz najvacsi Slovak nemoze mat pri Ziline kozmodrom a pristav pre svoje jachty, tak nech je tama spon nova zeleznica...
s tym kolajovym telesom, zrejme mal na mysli kolajovu splietku, co by sucasnom vyuziti trati na juznom Slovensku nebol az tak zly napad...
Na druhu stranu, zahadzujeme moznost elektrifikovat splietku na normalny rozchod...