Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Ked je kriza dokopy nic sa nevozi ani po normalnom. TKD v Dobrej skoro uplne prazdne . A hlavne, ze je uz povereny tym ktory vypracuje studiju o tom ci je potrebna alebo nie SRT az do Viedne, ktory urcite nepojde na vyplate pod 2000€-3000€ na jedneho akoze skumajuceho odbornika
Cele to je ako nedavna fraska ZIMA a TMA alebo SVETLO a TEPLO, ktora takisto rychlo pominie do zabudnutia ...a to este nieje 1.april
A ohladne tych dvoch napajacich systemov mas uplnu pravdu. To by sa trat 160 musela robit DC asi az po Lucenec (mozno Filakovo).
Riesitelne by to vsehovsudy bolo aj tak len v pripade, ze SRT by dalej pokracovala juhom - Krtis, Sahy - a keby prislo na trat 130, musela by ist v samostatnom telese o riadny kus dalej (co tak ci tak bude musiet, ledaze by rusi dovybavili svoje stroje trafom :-PP).
V kazdom pripade sa to riadne bije s planom zmeny trakcnej sustavy. Aj ked mozno aj planovana zmena zase upadne do zabudnutia vdaka krize. Doprastav vsetko upletie zase pekne na 3kV a nebudeme vyrabat useky s dizlovym posunom, vaty a podobne "krasy a ojedinelosti" nasich rekonstrukcii...
Tak neviem, aj tak si myslim, ze ak vyriesia SRT zapletenim do 160, tak ta sa elektriky skratka nedocka uz nikdy, podobne ako akakolvek ina neelektrifikovana trat na nasom uzemi...
Ano, vysky trolejov su rozne, na normalnom rozchode 5600 mm a na sirokom 5850 mm. Pracovne vysky pantografov vsak maju svoj rozsah (znizeny trolej pod nadjazdami, zvyseny nad nakladkovymi kolajami a pod...), takze urcite nie je problem najst nejaku vysku vyhovujucu obom rozchodom. Urcite vyska 5850 vyhovuje obom.
Ved nejako je riesene aj krizovanie oboch rozchodov v Haniske. Vid foto. V tomto by som problem nevidel... Skor v tom, ze ak by chceli ruske masiny chodit aj po Vieden, to by sa muselo 3 kV tahat az tam. No a to by velmi v subehu s juznou 25 kV trasou neslo. Indukovane napatie a pod...
A pravdaze spomenuty rozpor je jasny. Zas Ficova vlada rozmysla jednoducho. Nepostavime my, postavia ini. Otazne je, co by sa bolo stalo, keby SRT postavili povedzme madari. Vozili by sa kontajnery tadial a CnT by skoncila? Aj tak sa tam preklada tovar pre vnutrostatnu potrebu, tak tomu celemu nerozumiem. Takze nemozem hodnotit, ci stavat SRT (alebo ju "pripliest" k 160ke) je dobry alebo zly napad...
Ak je to tak, že sa majú prepravovať výhradne kontajnery, tak je to skutočne nonsens stavať širokorozchodnú trať. Veď kontajnery a ďalšie prostriedky tkz. kombinovanej dopravy boli vymyslené práve z ohľadu na jednoduché a rýchle prekládky.
Načo potom máme vysokokapacitný kontajnerový terminál v Dobrej pri Čiernej n/T a nevyužívané súčasné trate?
Ja som totiž z Považskej Bystrice a po skúsenostiach s diaľnicou a garantovanými termínmi a trasami považujem celú širokú trať za frašku najhrubšieho razenia.
Ak nejak, tak hybridne a v dvojkoľajke a neverím, že by sa tonedalo, keď dnes sa dá takmer všetko... Len u nás sa nerozmýšľa ako spraviť viac vecí naraz.
A prečo ju majú ťahať do Viedne. Prečo nie do Komárna, alebo Bratislavy ?
Na druhu stranu, zahadzujeme moznost elektrifikovat splietku na normalny rozchod...