Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Vzhľadom na to, že vraj ju bude financovať SR, viac by som sa prikláňal k efektívnosti a využitiu trate,t.j. vybudovaním tzv. obojživelnej koľaje alebo splete ak chcete. Na jednom telese by boli koľajnice oboch rozchodov. V čase menšej frekvencie by po nej jazdili NR vlaky. Možno aj vyššou rýchlosťou.
Predpokladám, že trať sa bude vyhýbať malým mestám a obciam, preto by po tej spleti mohli jazdiť aj naše rýchliky alebo IC-čka, ale to je už sci-fi.
Celkovo sa dá povedať, výstavba ŠRT do Viedne je po logickej stránke dosť pochybná.
pre tieto dôvody:
-NRT môžme využiť aj pre vlastné potreby - Os doprava, nákladná doprava
-postavením ŠRT sa len zmení miesto prekládky, použiťím podvozkov s meniteľným rozchodom (mimochodom môžu sa použiť aj pod súčasne používané vozne) sa miesto prekládky úplne vylúči - nie je potrebné, lebo vozeň vždy dôjde z miesta nákladky do miesta vykládky kamkoľvek
ufo, veľmi dobrá a vecná poznámka, zatiaľ najinteligentnejší argument proti stavbe, aký som počul. A de facto máš pravdu.
Výstavba ŠRT je uvažovaná v súvislosti s nárastom záťaže, takže ak tej záťaže bude veľmi veľké množstvo, tak existujúca sieť to prepraviť nedokáže, takže sa tak či tak bude musieť nejaká nová trať postaviť.
A nastanú 2 možnosti:
a.) postaviť ŠRT + jazdiť tu s klasickými vozidlovým parkom
b.) postaviť NRT a nakúpiť vozne s meniteľným rozchodom
Výber logicky správnej a politicky propagandisticky správnej odpovede si zvoľte podľa vlastného uváženia.
Absolutny súhlas.Ja neviem či to bude výhodné,alebo nie.Púšťať sa do spolku s Ruskom a Ukrajinou je nanajvýš otázne,ale vidieť to len cez Čiernu n/T a údajný kolaps prac.miest je krajne populistické a ludia nato zaberajú,možno to SDKU pár hlasov prinesie,len nech si potom nenadávajú na populistov......
2. Maťovce sa využívajú na preväzovanie vozňov a Čierna na prekládku sypkých materiálov (železná ruda), dreva a i. = komodít, ktoré sa po ŠRT prepravovať neplánujú.
3. Podľa mňa je na celom projekte najviac nedomyslené uvažované trasovanie (okopírované z projektov koľajovej splietky z Mečiarovej doby) - súbežne s južným ťahom, čiže Zvolen, pričom táto trasa je stavebne drahšia (viac km, náročný terén) a trakčne náročnejšia ako napr. trasa pozdĺž toku Ipľa (súbežne s plánovanou rýchlostnou cestou BA - NZ - LC)
4. Ak trať nepostavia cez Slovensko, tak ju postavia cez Maďarsko
Na záver východzie vlaky z ČnT smer západ:
ucelené vlaky (železná ruda)
- 6x Leoben (AT)
- 1x Linz (AT)
- 2x Bratislava-Pálenisko
- 6x Ostrava
- 1x Mladá Boleslav (autodiely)
relačné vlaky:
- 2x Val. Meziříčí
- 3x Košice, 1x Žilina, 1x Strážske
=> väčšina záťaže končí buď na Slovensku alebo v Česku
Vykresľovať túto stavbu len cez dramatický osud ČnT je krajne neobjektívne a populistické pri využívaní demagogických postupov (pán Dzurinda sa teraz správa ako populista).
jasné, u nás všade ruské vozne nemôžu, ale vďaka modernizácii V. koridoru by ich priechodnosť nemala byť problémom..len neviem či ich profil sa zhoduje s profilom UIC alebo aký používame
preto nemá zmysel stavať novú železnicu naprieč celou krajinou, ale zafinancovať prekladisko kontajnerov alebo preväzovňu podvozkov alebo oboje už zmysel má
http://www.vlaky.net/upload/galeria/000038/021544.jpg