Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
rakúske - ešte raz sa pýtam, aké percento tovaru z Čiernej tam vlastne smeruje?
Slovnaft - určite sa pripojí na širokú
Duslo - takisto, ak pôjde južnou trasou
Mondi - to ostane
teplárne a elektrárne - to ostane
české podniky - ??
rakúske - pekne to k nim cez nás prefrčí
záver...ČnT môžu zršiť...
no okrem sypkých hmôt pre SR sa tam zatiaľ nič inšie neprekladá. Jedine tak pašovanú samohonku a cigarety. Ruda pre USSK a uhlie pre Vojany idú po širokej. Tu ide o to, či sa bude tovar pre západnú Európu prekladať u nás alebo v zahraničí.
Všetko? Akože tovar smerujúci na východné a stredné Slovensko či na Moravu sa začne prekladať vo Viedni? Z akého dôvodu?
Mimochodom existujú niekde údaje o tom, aké percento tovaru prekladaného v Čiernej vlastne smeruje do Rakúska a ďalej na západ a aké percento končí v ex Československu?
http://kobelak.blog.sme.sk/c/182308/Mesto-odsudene-na-umieranie.html
Fico nech si stavia širokorozchodnú jedine do svojho vinohradu alebo svojej hovorkyni do rozkroku...
táto stavba je pre Slovensko nevýhodná a výnimočne v tomto dávam za pravdu Dzurindovi a Prokokotovičovi, hoci ich nemám rád
a navyše Rusi a Ukrajinci ako obchodní partneri, to hovorí za všetko...