Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
http://www.ta3.com/sk/reportaze/105512_hospodarska-kriza-uz-aj-na-sirokorozchodnej-trati
neviem ako bude vyzerať nová ŠRT?? Bude jednokoľajná alebo dvojkoľajná?? bude jednokoľajná a každých 20km stanica/výhybňa?? Nože koľko ľudí bude pracovať na tých pár staniciach/výhybniach?? Zvlášť v dobe dispečerizovaného zabzar...
Nahradí počet nových zamestnancov počet prepustených v čiernej/Maťovciach?? Koľko bude nových rušňovodičov?? Má potom vôbec zmysel modernizovať pre tranzitnú nákladnú dopravu súbežnú NRT - V.koridor??
Zámčanovi, tých prekladacích staníc u nás by mohlo byť viacero, nielen dve, takže len na Čiernej to nestojí/napadá
Dodi
ďalší admin, čo mi hovorí splinťo
nebooj príde Janko Slota a tým škaredým luďom na ešte škaredších koňoch tú železnicu určite dáko odsabotuje
Jedno je pravda Slovensku tranzit prinesie nové prac.miesta,viac vodičov,obsluhujúcich pracovníkov na dopr.ceste.Taktiež je pravda že prekladka by sa určite úplne nezrušila (sypké materialy)...a hlavne by to nemalo ísť zo ŠR. Takže kde je problem.......
Čo sa týka tranzitu Slovensko sa dá obísť...,preto keby sa nedalo bolo by v poriadku spoliehať sa na Čiernu,ale takto.....
severná trasa asi nie je reálna, zastavanosť územia je tam vysoká, dosť problémov je čo tam v súčasnosti robí stavba diaľnice napr. v Považskej Bystrici, to by veľká časť trate musela do tunela alebo potom veľa mostov/násypov (takisto porovnanie s diaľnicou pri PB a ZA), takisto musí byť absencia priecestí a navyše sa nemôže širokorozchodka úrovňovo krížiť s normánerozchodnou...takže asi nie
juh by bol reálnejší, trebárs to Horehronie, ale členitosť terénu by to predražilo
možno najlepšie a najlacnejšie by bolo viesť úplným juhom cez Srošku, popri RS, LC, VK a potom po rovine poza BA do viedne
ale predpokladám, že to boli len také výstrely do vzduchu a veľmi rýchlo sa na to zabudne rovnako ako na veľa vecí...
A samozrejme tento projekt je ekonomicka hlupost, pretoze "preco by sme mohli zarabat na prekladke tovaru my slovaci, ked to mozu robit rakusania" A tie reci ze my budeme mat nieco z prepravy, su blbost, pretoze si neviem predstavit zeby si niekto objednal u Carga prepravu vlaku cez slovensko, pricom ten vlak dovezie prepravca z vychodu, takze pre neho nebude ziadnej prekazky, aby nepokracoval dalej, kedze tu mame volny trh. Nejaka ruska dopravna firma si zalozi svoju "pobocku" niekde v EU, a veselo bude vozit svoje vlaciky zo Sibira az do Viedne a potom Cierna n/T skonci, preprava tiez bude zabezpecovana mimo slovensko a my z toho nebudeme mat nic, akurat "oci pre plac".
tiež dobrý nápad, ale v rakúsku by sa našlo dosť gastarbeiterov aj z iných častí Slovenska než len východu
tu ide o to, že Čierna nad Tisou žije len z prekladania, po jej zrušení nastane domino efekt v miestnej ekonomike a stane sa z nej hladová dolina, teda skôr hladová rovina
v tejto súvisosti sa chcem opýtať (dúfam, že táto otázka tu ešte nebola ), aká časť tovaru prekladaného v Čiernej/Maťovciach je určená pre slovenských zákazníkov
momentálne sú Rusi na Čechov a Poliakov poriadne nasraní kvôli radaru a raketám. Do týchto dvoch krajín Rusi skôr pustia rakety Iskander než rušne. Teda ostáva tu Slovensko (to Rusov zatiaľ nenaštvalo) a Maďarsko (takisto, len má aktuálne veľkú sekeru na obyčajné veci, nieto ešte by malo stavať pársto kilometrov novej trate). takže buď budú mať u nás v čiernej robotu alebo sa budú návšetvníci úradov práce v čiernej chodiť pozerať na široké vláčiky idúce do Viedne...
Takže podľa mňa je otázka postavená ber/neber. A boli by sme hlúpi ak by sme nebrali. Lebo miesto koláča budeme mať aspoň omrvinky. Inak nebudeme mať vobec nič.
výhody:
- niekto ju musí postaviť,ale to je výhoda len na pár rokov
- v závislosti od majetkového vysporiadania môže Slovensko inkasovať slušné peniaze za tranzit, ale to stavbu si musí zaplatiť samé, ak keby to zapaltil niekto iný, tak aspoň DPH by tu ostala
- zamestnacami na trati (zabezpečováci a pod) by boli Slováci, ale žeby sa jednalo o nejak extra vysoký počet, tak to nie je veľká výhoda
nevýhody:
- čiernu nad Tisou môžu zavrieť, Maťovce takisto
- najväčší ekonomický prínos vzniká v mieste prekladania, teda to by bolo vo Viedni
Rusi týmto sledujú prístup širokým rozchodom k Dunaju,ale ten už majú: prístav Izmail na ukrajinskej strane delty Dunaja, vodnou dopravou vo vnútrozemí Európy sa dá efektívne dostať len po Rýne, Mohane, Dunaji, príp. do severného Nemecka po Severonemeckom prieplave
veľká časť potenciálnych dodávateľov nie je pri týchto vodných cestách, takže kombinácii normálnorozchodná železnica/kamión sa nevyhneme tak či tak a ten tovar sa tak či tak musí niekde preložiť..a všetci by sme boli najradšej, keby to bolo u nás...
Súčasne generálny riaditeľ dcérskej spoločnosti ruských železníc Trans Container Piotr Baskakov a generálny riaditeľ spoločnosti Cargo Slovakia Matej Augustín podpísali zmluvu o dlhodobom prenájme terminálu kombinovanej kontajnerovej dopravy v Dobrej.
zdroj: http://ekonomika.sme.sk/c/4192520/vazny-podpisal-memorandum-o-vystavbe-sirokorozchodnej.html
na kratší čas. Samozrejme, funguje to i naopak, t.j. výpravcovia z NR chodia "helfnúť" na ŠRT. Je to podľa potreby.
Díky moc za odpověď. Já když byl na široké v okolí "vaší" stanice Slančík ŠRT, tak jel náklad do Maťovců kolem 8 h ráno, pak za ním pracovní vlak se čmelákem a pak jsme byli chvíli momo, a večer až sme se byli podívat na Slančík, tak se zde kolem 19 h křižovali dva náklady. Takže i když jsme to nečekal tak mám vyfocenou širokou:-)Jinak musím říct, že když jsme tam jeli, tak jsem žil v domnění, že na normální trati Košice - Čierna nejezdí moc nákladů...Ten provoz, co tam tenkrát byl, to byl šok, takových vlaků a super fotek...
A ještě jestli můžu mít jeden dotaz - výpravčí, kteří dělají na ŠR, můžou/chodí dělat i na normální rozchod, nebo jsou kmenoví zaměstanci "odděleni" a ŠRT má jené postavení než normální trať?
Ještě jednou díky
http://ekonomika.sme.sk/c/4306462/kolko-bude-stat-sirokorozchodna-budeme-vediet-najskor-na-jar.html
http://dnes.atlas.sk/ekonomika/statna-sprava/527305/chceme-sa-zucastnit-na-vystavbe-sirokorozchodnej-zeleznice