Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Takže môže ísť kľudne 30-tkou v celom úseku a obmedzenia môže "ignorovať".
Aby bolo jasne, ja som nehovoril o zaostavani, ale inom vplyve, a inym smerom sa vybrali CSD po 2. svetovej vojne.
My sme adoptovali americky system zab. zar. (hlavne kolajove obvody), ktore su v takom prevedeni takmer nezname v západnej Europe.
Preto nove technologie, ktore su vyvijane mimo nasich uzemi neberu ohlad na tieto odlisnosti a uz je to problem, ktory sa velmi tazko riesi (vid pendolinu, taurus atd.). (Inak rovnaky problem maju aj Americania a tiez nemaju zatial riesenie na nasadenie modernej trakcie na klasickom KO u nich kvoli tomu stroskotali svetozname, velke fimy na vyrobu lokomotiv!!!).
Kym sme vyvijali veci sami a doma, tak to slo (len velmi draho a pomalu), dnes sa uz to nerobi a preto je evidentna snaha zjednotit europske systemy (aspon v ramci EU), aby prechodnost vozidiel a jednotlivych technologii bola neobmedzena. (a ich cena nizsia)
Je to obrovska uloha a nevidim, kedy to europske zeleznice stihnu, a tu kazde odbocenie inym smerom vyvola len zbytocnu a nákladnu stratu.
Slovensko navštívili vplyvní ruskí podnikatelia a premiér Viktor Zubkov.
Široké záujmy
Ako sa ukázalo po stretnutí premiérov, slovenský predseda vlády nemá problém hovoriť aj konkrétne, i keď fakty, ktoré prezentuje, nemusia byť postavené na reálnych základoch. Pri návšteve V. Zubkova potvrdil, že širokorozchodná železničná trať cez Slovensko sa začne stavať v roku 2010. Vyčíslil aj náklady na prepojenie Ukrajiny a rakúskej Viedne na 4,3 miliardy eur (140 mld. Sk). Internetová stránka Ruských železníc zasa hovorí o hodnote 4,3 miliardy dolárov (89 mld. Sk). O tejto stavbe chýba tak na slovenskej, rakúskej, ako i na ruskej strane akákoľvek dôveryhodná štúdia.
No víziu Rusov potiahnuť širokorozchodnú do centra Európy nemožno podceňovať. Stojí za ňou šéf najsilnejšej železničnej spoločnosti, Ruských železníc (RŽD) s troma miliónmi zamestnancov a blízky priaznivec Vladimira Putina – Vladimir Jakunin. V Bratislave nechýbal. Ruské železnice sa snažia dostať viac tovaru z diaľkových lodných liniek na trase Ázia – západná Európa a najmä z Číny na svoje koľaje. Vyťažiť chcú vyše deväťtisíc kilometrov dlhú transsibírsku magistrálu. Nahráva im nedostatok lodí na prepravu kontajnerov. Ruské železnice rátajú s prekladiskom pri Viedni a V. Jakunin tvrdí, že o projekt sa zaujímajú aj nemecké železnice.
Napriek tomu, že minulý týždeň podpísali vo Viedni zástupcovia železníc a ministerstiev dopravy z Ruska, Rakúska, zo Slovenska a z Ukrajiny protokol o predprojektovej príprave, dosiaľ je o projekte širokorozchodnej železnice a medzinárodného logistického centra na Dunaji minimum reálnych informácií. Rusi sľubujú, že ak sa projekt spustí, pribudne 20 miliónov ton tovaru v kontajneroch. A voziť by chceli najneskôr od roku 2015. Na ilustráciu, malo by to byť denne asi štrnásť kilometrových vlakov jedným aj druhým smerom.
Neriešia sa otázky, kto bude dopravnú megastavbu financovať. Jedna z uvažovaných alternatív je spoločný podnik ŽSR a RŽD. To by znamenalo, že podstatná časť tržieb za prepravu cez Slovensko by išla do spoločnej firmy najmä na uhradenie nákladov. Podstatná časť prepráv, ktorá dnes ide po slovenských koľajniciach z Ukrajiny a Ruska, by sa v tržbách slovenských štátnych železníc neukázala.
Zatiaľ nie je jasné, či novú širokorozchodnú trať cez Slovensko bude treba vôbec stavať. V dohode sa píše, že všetky štyri zúčastnené strany budú musieť určiť „technické a finančné opatrenia na zlepšenie existujúcej infraštruktúry a vybudovanie nových železničných tratí tak pre štandardný rozchod trate, ako aj pre široký rozchod trate“. Jednou z alternatív stále ostáva, že je možné prepravovať náklad z Ruska po koľajniciach európskeho štandardu a ak by sa posilnila prekládková stanica v Čiernej nad Tisou, kontajnery by sa mohli prekladať na Slovensku.
Celý článok je tu:
http://ekonomika.etrend.sk/131530/slovensko/rusi-chcu-kosicky-uran-a-siroke-kolaje
Nezdá sa mi že by ŠRT bol nejaký extra technologicky cudzí prvok.....
Uz tak, ci tak, su nase zeleznice (ZSR a CD) dost cudzie v Europe, ina zabezp. technika, iné technické podmienky. Preto nemozeme nasadit najnovsie vozidla (vid taurus a ostatne). Ak tomu este pride aj SRT s inym rozchodom, pravdepodobne ruskou technologiou (ved v prvom rade ich vlaky chcu jazdit do Rakuska), inym spriahadlom atd., tak tu budeme mat zabetonovany gulás (a samozrejme zaväzkyi) na dalsie storocie.
Keby som bol skoduradostny, tak by som nieco take prijal mojim nepriatelom.....
Kedze pre rusky zeleznicny system tazko budu v Europe vyvijat moderne vozidla - nanajvys v kooperacii s domacimi vyrobcami prisposobene na tamojsiu technologiu, takze na novej SRT bude jazdit vselico, len nic moderného nie. (Vid Marfusu a ine vydobytky modernej ruskej techniky)
Keby sme modernizovali nase trate, tam by za par rokov mohli preniknut tie najnovsie vozidla a nielenze, by zefektivnili prepravu, ale aj nasim zelezniciarom by prieniesli lepsie pracovne podmienky, co od SRT tazko mozes ocakavat.
Takze nase názory nie su daleko od seba, a nebopj sa ze to inde postavia. Ak my skorej upravime nase trate (máme na to obrovsku sancu aj predstich) aj pripadnej SRT by sme zobrali opodstatnenie, nech je to kdekolvek.
Tento argument však platí aj pre tranzitnú dopravu na už existujúcich tratiach - prečo sa ju teda snažíme vďaka vysokým poplatkom za DC z nášho územia vyhnať? Naozaj treba megalomanskú stavbu za desiatky až stovky miliárd korún na dosiahnutie niečoho, čo je technicky možné aj na dnes existujúcej (resp. modernizovanej) infraštruktúre?
Čo sa týka výhodnosti
Ten lukratívny vlak niekto asi povezie,niekto sa bude starať o obsluhu na staniciach o údržbu trate.Pomôže to zamestnanosti práve v zaostalejších regionoch a potom by bola možnosť zazmluvniť aj nejaký tovar pre prekladisko v Dobrej a Bratislave.......
Máš niečo proti tomu?
Myslím,že máš vedomosť čo sa tak asi stane so slovenským Cargom pokial zostane osamoteným hráčom na trhu,myslím,že tým slovenským rušňovodičom bude dobrá aj nemecká alebo ruská firma,ktorá bude tovar prevážať
Inak by ma tiež zaujímalo, v čom konkrétne bude pre Slovensko lukratívny tranzitný vlak, ktorý tadiaľto len prefrčí a zastaví vo Viedni - nebodaj vo vybratých poplatkoch za DC? Doteraz sa celkom úspešne darí tranzitnú železničnú dopravu vďaka týmto poplatkom zo Slovenska akurát vyháňať, a zrazu ju sem chceme lákať?
Nezdá sa mi že by ŠRT bol nejaký extra technologicky cudzí prvok.....
Prečo by to mohlo byť vhodné aj pre Slovensko som myslím vysvetlil dostatočne.Keď sa už má takáto stavba stavať tak nech sa stavia cez Slovensko,iné trasovanie by pre Slovensko znamenalo že by prišlo o lukratívne trasy v smere z východu na západ.
Brano Neviem či si si všimol dnešné info ako sa predražia projekty na VTR ,mňa tam zaujalo kolko miliard EUR sa preinvestuje na rozvoj infraštruktúry v starých členských krajinách to ťa viditelne netrápi,ale príp.čerpanie peňazí na ŠRT už áno.
ty skutocne kopu veci vobec nechapes.
Kym Rakusku infrastrukturu SRT ovplyvni len asi tak, ako rozchod elektriciek v Bratislave, Slovensko, alebo Madarsko (prip. Polsko atd) budu mat na krku technologicky cudzi prvok v dlzke niekolko stoviek kilometrov.
Ak niektory politik teraz skutocne chce lepsie pre svojich volicov, tak nepojde do takeho dobrodruzstva a radsej pripadne prachy investuje do existujucej infrastruktury. Táto investicia prinesie radovo vacsie zisky ako kol v plote (vo vorme SRT cez celu republiku) a nech je to u nas alebo v susednom state.
A neviem co sem pleties Spanielsko?
správne si napísal...VRT to by bol už len nezmysel keby nové trate budovali na široko
Ale keď myslíš že predlžením ŠRT sledujú Rusi aj nejaký strategický ciel,príp.politický vplyv tak to bude asi pravda inak by im predsa mohlo byť jedno kde sa bude tovar prekladať.........rakúšanom sa to páči lebo z Viedne sa stane dôležitý suchozemský prístav a tam kde ide o prachy ide politika a technologie bokom...
Preboha z čoho si usúdil že sa bojím maďarov.Snáď len konštatovanie,že Keď sa ŠRT vybuduje cez Maďarsko Slovensko príde možno aj o posledné tranzitné prepravy v smere Východ-Západ nie je politické vyhlásenie ale realita.Možno nám zostanú odrobinky ,keď ten nárast tovaru bude aspoň taký aký sľubujú....
Technologický vplyv to je úsmevné tak rakúšanom bude dobrá aj ŠRT,aj chudáci španieli majú širokú, a budovanie zab,zar. tipujem určite budú zaisťovať nemecké firmy
politiku do toho zavádzas aj ty a nie málo. Ty sa bojis Madarov - preco? Ved sme uz v jednej Europe a velka cast obyvatelov Slovenska zije z prace na uzemi Madarska.
Tá zeleznica ako sa teraz rysuje pre Sloevnsko dá pracu len pocas vystavby (ak vtedy nepozvu uz podla osvedcenych vzorov Ukrajincov a inych) a potom uz len stát a EU mozno kasiruje z dani za prepravu.
Dnes ako tak sledujem vyvoj na zeleznici, tato trat by dala pracu snad 1000-ke domorodcom, ostatni by museli nadalej hladat pracu mozno na prekladisku pri Viedni.
A ako politicky rozmer, ty spolahlivo ignorujes technologicky vplyv. Nielen Rusi ale aj ini v poslednych storociach takto presadzovali vplyv na tu ktoru oblast. Preto vidis takmer vsade anglicku technologiu na juhu Ameriky a v Indii, francuzku v Indocine, nemecku v Afrike a rusku na vychod od nemeckych hranic atd. To je dost vázna vec, lebo ako dobre vieme potom si na dlhe destarocia zaviazany (vid nase vojsko a ich MIGy a ine veci) a mozes ropbit len to co ti dovolia alebo dodaju na to veci. A Slovensko je este prilis viazane na nasho byvaleho brata.